Chic compact living-dröm i Paris – på bara 18 kvadrat

Lyxig lägenhet i Paris på 18 kvadratmeter.

Tänk välsydd Chaneldräkt, handgjorda läderskor och personlig Birkinväska med små fack för perfekt förvaring. Samma känsla utstrålar den nätta och läckra lilla Parislägenheten där utseende aldrig får stå tillbaka för funktion.
28 mars, 2017

Franska inredningsdesignern Marianne Evennou vill inte bli omnämnd som specialist på små ytor. Hon arbetar lika ofta med större projekt, men när allt handlar om att framgångsrikt hantera en begränsad yta äger hon en avsevärd talang.

Se bilderna på lägenheten nedan

– På 18 kvadrat kan du få samma känsla av komfort och lyx som i en större lägenhet, menar inredaren Marianne Evennou. Något som skulle vara en tveksam sanning om det kom från en annan mun. Men när det är just Marianne Evennou som säger det känns det absolut rimligt. Det minsta projekt hon arbetat med var en 11 kvadratmeter liten vindsvåning tillhörande en anställd hos Christian Dior. Det blev så lyckat utfört att ett franskt livsstilsmagasin gjorde ett reportage på tio sidor.

– Det är ju nästan en sida per kvadratmeter, skrattar Marianne.

Själv ser hon det nya, stora intresset för mindre bostadsytor som del av en samhällstrend.

– Tidigare bodde endast studenter eller hembiträden i sådana utrymmen men nu finns det många människor som bor på flera olika platser, som behöver ett slags förhöjt hotellrum. Och de vill inte tyngas ner av miljoner prylar.

Den här lägenheten mäter 18 kvadratmeter och är belägen i Paris hippa 9:e arrondissement. Hôtel Amour och Rose Bakery ligger nära. Tidigare var lägenheten väldigt enkel med området som enda wow-faktor.

– Den var så ledsam som något kan bli. Men byggnaden i sig är vacker och takhöjden på nära tre meter högre än normalt. Den gör den lilla lyan mer majestätiskt.

Planlösningen ändrade hon minimalt eftersom de flesta väggarna är bärande, men lite utrymme från badrummet gjordes om till en inbyggd garderob som nu finns i hallen invid. I Mariannes universum är välgjorda entréhallar superviktiga för fungerande hem på liten yta.

– De blir en övergång mellan världen utanför och din privata sfär och ger plats för saker och prylar så de inte inkräktar på det övriga hemmet.

Här har hon låtit bygga ett speciellt skåp ovan entrédörren i exakta dimensioner för att rymma lägenhetsinnehavarens resväska. En annan smart lösning är bokhyllans infällda arbetsbord. Marianne designar gärna inbyggda arbetsstationer som, oavsett hur liten lägenheten är, ger känslan av att den rymmer olika zoner. Hon väljer också ofta olika golvmaterial vilket livar upp dekoren och hjälper till att definiera olika ytor. Något hon däremot avskyr och undviker är bäddsoffor och vägghängda köksskåp.

– Det är döden att ha ett kök med skåp precis överallt, säger hon.

I stället har hon låtit bygga en geometrisk installation med hyllor och mindre lådor för glas och porslin vars kanter målats svarta.

– Tanken var att de skulle bli som en målning – något vackert att titta på mer än bara något simpelt, funktionellt och superpraktiskt.

Marianne tar gärna hjälp av färg för att skapa starka visuella intryck och effekter för en liten peng.

– Färgen är min bästa vän! Du kan verkligen ge ett utrymme personlighet med en linje och två färger. Det kan förändra allt!

Trots att Marianne inte vill bli alltför nära förknippad med små ytor är hon den första att hålla med om att mindre lägenheter har en charm som inte kan ignoreras.

– De har ofta en poetisk känsla som större lägenheter inte har, en känsla nära trähyddornas värld och barndomens myter. Och det finns inte plats för något som inte är nödvändigt. De är verkligen som en andra hud.

Text: Ian Phillips Foto: Stephan Jullaird/Tripod Agency

Läs mer:

7 fina compact living-tips för hemmets alla rum

Kreativ lösning med färg och smarta lösningar

9 compact living-tips – i lyxskandinavisk stil

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

En välgjord entréhall är superviktig för ett fungerade hem på liten yta, menar inredaren Marianne Evennou: "Den blir en övergång mellan världen utanför och din privata sfär och ger plats för saker och prylar så de inte inkräktar på övriga ytor."

Tyg på säng/soffa från Tensira, på hyllan ovan står konstverk av Franck Evennou, lampa från Bhv, Paris. Specialbeställd spegel, konsolhylla i trä av inredaren Marianne Evennou.

Geometrisk ordning i den lilla kökshörnan. Överskåp har lämnats därhän för att ge plats åt vackra blickfång. Platsbyggda skåp i målad mdf, vägglampor från Zangra och golv från Mosaic del Sur.

Stilrent och grafiskt med kakel i halvförband, svart kakellist och golvkakel från Mosaic del Sur.