Elegant experimentellt hos designduon

Elegant experimentellt hos designduon

När grundarna bakom den populära designstudion Apparatus flyttade från Los Angeles till New York hittade de precis vad de drömt om. I ett klassiskt brownstonehus har de inrett elegant och tidlöst med en härlig mix av vintage, egen design, vänners konst och udda inslag.
27 mars, 2017

Flyttar man från Los Angeles till New York får man ställa in sig på att bo mindre. För paret bakom den heta designstudion Apparatus, Gabriel Hendifar och Jeremy Anderson, var det bara en del av charmen. De menar att många hem på östkusten har mer karaktär med sina tidstypiska detaljer, sin vackra patina och mystik, något det inte går att hitta på västkusten.

– När vi flyttade var vi ute efter ett klassiskt brownstonehus i riktig New York-anda: byggt i sandsten med stora fönster, högt i tak och välbevarade detaljer från slutet av 1900-talet. Vi hade tur och hittade precis vad vi letade efter – och lite till, säger Gabriel.

Sedan fyra år tillbaka bor Gabriel och Jeremy i en hörnlägenhet på 110 kvadratmeter i Brooklyn med fönster i tre väderstreck och en egen terrass. Något som är mycket ovanligt i New York, förklarar Gabriel.

Paret har inrett lägenheten med en härlig mix av vackra vintagemöbler, ny design, konst från vänner och egen experimentell design.

– Vi tycker om att inreda med en känsla av elegans och tidlöshet utan att det blir för högtravande. Det handlar om att hitta rätt balans mellan enkla detaljer och udda inslag som provocerar lite för att ett hem ska kännas intressant, säger Gabriel.

Gabriel och Jeremy är mästare på att designa inredningsdetaljer som överraskar och skapa spännande möten mellan material som marmor, koppar, trä och läder. Bara de kan lyckas få två barskåp formade som människor i miniatyr i kombination med stolar i nubuckläder och experimentell design att kännas elegant. Hur de inreder hemma har en tydlig koppling till hur de arbetar i sin studio på Manhattan.

– Vi försöker medvetet att inte inreda vårt hem som ett showroom för vårt företag, men utgångspunkten för vår design är personlig och det slutgiltiga testet är alltid om vi själva kan tänka oss att bo med produkten. På så sätt blir vårt hem ett laboratorium för våra experiment som gör att vi kan bedöma vad som fungerar och vad som inte fungerar när det kommer till mått och material.

En blandning av eleganta och vågade färgval skapar en speciell stämning genomgående i varje rum. När lägenheten målades utgick de från väggarnas struktur, takhöjden och lägenhetens arkitektur. I hallen har de skapat en stämningsfull väggmålning som inspirerats av den amerikanska konstnären Sol LeWitts arbete.

I vardagsrummet och matsalen har Gabriel och Jeremy i stället valt mer neutrala färger. Väggarna i vardagsrummet har målats kritvita likt listerna i matsalen som ramar in deras Strata Study-tapet. Köket har i sin tur en vågad mintgrön kulör medan gästrummet har två nyanser av djup mörkblå som en kontrast till varma trätoner i sovrummet.

Trots att Gabriel och Jeremy fick precis vad de drömt om när de lämnade Los Angeles för New York har det inte varit helt smärtfritt att inreda lägenheten med den känsla de vill förmedla.

– Lägenhetens olika mått har varit en utmaning. Den höga takhöjden har krävt många platsbyggda lösningar. Det har varit svårt att hitta rätt storlek på möbler och att få våra speciella lampor på plats, men efter några justeringar sitter de fint på plats.

Utmaningarna till trots är designduon bakom Apparatus nöjda med resultatet och har inte en lång ”att göra-lista” över saker de skulle vilja förändra i lägenheten.

– Efter fyra år har vi inte blivit sugna på att förändra något eller att hitta nya experiment. Nu vill vi luta oss tillbaka och njuta en stund, sen kanske det börjar pirra i oss att börja om på nytt, säger Gabriel.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Vardagsrummet är elegant inrett med tidlösa detaljer i kombination med vintagemöbler. Soffan, den svarta stolen och lådorna i marmor som används som soffbord, är från 70-talet. Den grå stolen till höger är ursprungligen en trädgårdsstol i järn som nu är omklädd i kashmir.

Matbordet är egen design. Det är en föregångare till Apparatus serie matbord som nyligen lanserades. Bordet kombineras med vintagestolar klädda i nubuckläder, där utsidan slipas för att bli matt. Ovanför bordet hänger deras egna lampa Synapse.

I det smala köket har de valt en mintgrön färg. Bordet med en marmorskiva på är inhandlat på en loppmarknad i Los Angeles kommer troligtvis från ett altare. Stolarna i akryl är klädda i sammet.

ästrummet är målat i två mörkblå nyanser. Sängen har en mörk bas och 
det vita linnet bryts av med en handvävdfilt från början av 1900-talet och en pläd i kaninpäls. Stolen är vintage och ovanför sängen hänger Apparatus vackra lampa Cloud.

Sovrummet är målat i en blågrå 
kulör för att skapa en kontrast till de varma 
tonerna i trä. Sängen är egen design i 
vadderat läder. Mattan som är afrikansk köpte paret på en resa till Sydafrika. Sängborden 
är egen design i tre olika träslag. Lamporna på sängborden är den första prototypen för Apparatus lampa Column. I taket hänger en Triad 15. 
Konsten på väggarna är köpt på loppmarknader.

Sovrummets dramatiska och romantiska atmosfär kompletteras med ett vackert
skåp från 40-talet och en fåtölj från 70-talet.

Ovanför stolen hänger mexikanska 
tallrikar från Mexico city. En panoramabild är vackert placerad i en vintageram.

I hallen har paret skapat en stämningsfull väggmålning, inspirerads av den amerikanske konstnären Sol Lewitt. (Till höger): ta bort egen design.

Direkt i anslutning till köket har de en trevlig uteplats som är inredd med nätta möbler i järn och mjuka kuddar i bleka pasteller.

Styling: Helle Walsted

Text: Karin GråbæK

Foto: Wichmann + Bendtsen Photography