Eklektiskt och färgstarkt hem i Stockholm

Eklektiskt och färgstarkt i Östermalm hos Ida-Sofia Klingspor

Grundaren av kommunikationsbyrån Vass Productions, Ida-Sofia Klingspor är både boknörd och festprisse. Därför är hennes hem lika delar välkomnande, mjuk innerstadsdröm och pulserande mötesplats, komplett med neonbelyst disco-toalett!
31 mars, 2020

VIDEO: INSPIRERAS AV CAROLINE WINBERGS INREDNING

 

En vacker livsnjutarvåning på bästa adress ”mitt i smeten”. Perfekt för fest och umgänge men också för att ta igen sig efter en intensiv arbetsdag med varierande projekt. Så kan Ida-Sofia Klingspors lägenhet vid Östermalmstorg i Stockholm beskrivas. Ida-Sofia bor här deltid, när hon är i stan för att arbeta eller när hon och hennes man Mauritz byter livet på landet mot umgänge i Stockholm. Övrig tid bor paret på en gård i Sörmland med sina två hundar, Cleo och Messi.

Överraskningen: En disco-toalett

– När vi är i stan tillsammans är det lite lekstuga här! Det blir ofta rätt mycket spring och även om kylen tyvärr ofta är rätt tom har vi alltid citroner, lime och is, berättar Ida-Sofia.

Den sociala lägenheten med det perfekta läget mitt i stan, har också en rumslig planering som passar för fest: Sovrummet ligger avskilt in mot gården, bakom köket. Vardagsrum och bibliotek ligger mot gatan och den rymliga hallen mitt i lägenheten har balkong och disco-toalett!

– Det är kul när gästerna går in där och tror att de ska få en lugn stund och möts av neonslinga, musik, disco och blink. Vi ville skoja till det lite för efter renoveringen blev lägenheten så sober och vuxen. Toaletten blev en revolt mot allt det uppstyrda, förklarar Ida-Sofia.

”Jag samlar intryck i allt från hotell till historiska museer”

När hon köpte lägenheten för tre år sen var den lite sliten och alla ytskikt renoverades, ett nytt kök byggdes och det gröna marmorgolvet lades i hallen. Här har Ida-Sofia levt ut sina inredningsdrömmar och det finns gott om kontraster.

– Den speglar nog mig som person. Jag tycker lika mycket om att sitta på ett jaktpass i skogen en tidig morgon som att hoppa runt på en nattklubb på Ibiza. Min man är likadan. Livet är härligt om man får leva med ytterligheter!

Mauritz har fått godkänna inredningen för att han inte ska tycka att något i lägenheten är jättefult, förklarar Ida-Sofia, men hon är den tongivande.

– Vi reser mycket och jag samlar intryck i allt från hotell till historiska museer. Jag är en jäkel på näthandel men mycket har jag också ärvt, förklarar Ida-Sofia som alltid dekorerar med färska snittblommor när hon är i stan.

– Jag älskar blommor, de är höjden av lyx. Jag älskar också mitt citronträd som snart ska få komma ut på balkongen. Det första jag gör när jag kommer hit är att kolla hur det mår, berättar Ida-Sofia som också har starka känslor för själva huset som hennes hem är del av. Det är ett av Östermalms äldsta och de nedre våningarna är troligen från 1700-talet medan de övre, där Isa-Sofias lägenhet finns, byggdes på i slutet av 1800-talet.

– Här finns mycket historia, rummen är rätt små rum men känns större tack vare att det är så högt i tak. Gamla hus har alltid fascinerat mig, det är nog för att jag är uppvuxen i ett modernt hus med en mor och far som älskade rena linjer och italiensk design, säger Ida-Sofia.

I det stora köket har pappas italienska glasbord fått en hedersplats och en läcker matchning i takpendeln från Nemo Lighting. Hela köket, som en gång var sovrum, har en lätt och luftig känsla. För att maximera rymden är det fritt från överskåp. Här sitter Ida-Sofia och Mauritz gärna med sina gäster långt efter det att maten ätits upp.

– Y-stolarna är troligen de möbler i vårt hem som är mest “mainstream” men det var svårt att hitta stolar som passade till bordet utan att ta över och jag tycker de är sköna att sitta på under många timmar och långt in på småtimmarna.

Troligtvis kommer det bli mindre bjudningar i stan framöver för till sommaren väntar Ida-Sofia och Mauritz sitt första barn.

– Det kommer kanske bli mer liv på landet framöver men jag kommer alltid att vilja ha stadslivet också. Det berikar verkligen att kunna ta del av pulsen i stan och sedan återhämta sig i naturen, säger Ida-Sofia.

Kärlek till böcker

När hon ska koppla av i lägenheten läser hon gärna en bok. Historiska böcker som Per Anders Fogelströms Stad-svit är gamla favoriter, som dessutom tar sin början i ungefär samma tid som hennes lägenhet byggdes. Men favoritlitteraturen är fantasy.

– Det speglas kanske i mitt hem till viss del. Här finns en del konstiga saker som glasägget fyllt med dinosaurier som äter upp människor till exempel, det är ju lite barnsligt.

Boksamlingen finns numera i en stor bokhylla på landet men i lägenheten finns i alla fall några härliga coffee table-böcker och ett praktverk har fått en riktig hedersplats: Det enorma verket med Annie Leibovitz bilder som fått ett eget bokställ på ben i vardagsrummet.

– Den köpte jag för min första utdelning och jag fick ju otroligt mycket konst för pengarna, säger Ida-Sofia, som har ett stort konstintresse och en konstvägg i köket som är under arbete. Att samla konst får gärna ta tid.

– Det är också väldigt svårt att enas kring konst, det är så subjektivt. Och här finns en hel del ekivokt. Av någon anledning lyckas vi ofta köpa rätt mycket naket, skrattar Ida-Sofia.

Av: Gill Renlund
Text: Sophia Genitz
Foto: Johan Sellén

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här:

Ida-Sofia och hunden Messi i biblioteket. Outfit, Dagmar. Skor från Eytys. Fåtöljen Mozart, Flexform är ett provex från Nordiska galleriet. "Jag förälskade mig i den utan att ha en aning om var den skulle få bo." Adjustable Table E1027 av Eileen Grey, Classicon, är en present från Ida-Sofias mamma.

Golvet i hallen är klätt med en fantastisk 
grön marmor från ett restparti som räckte precis till hallen och gästtoaletten. Fåtölj Morgan, Flexform. 
I taket IC Lights från Flos.

På väggen hänger ett japanskt landskap målat i dator i Anime-stil. Fladdermusfåtölj i skinn och i förgrunden bordet 529 Rio av Charlotte Perriand, Cassina.

"Jag har i omgångar försökt ta in lite färg i sovrummet men det åker alltid ut igen." Ida-Sofia vill tipsa om 
att lägga en slant på fina inramningar på ramverkstad. 
Det kan göra underverk även för ett halvtrist ark.

Fåtölj Bibendum av Eileen Gray, Classicon. 
"Jag har lätt för att snöa in på sittmöbler." Härliga coffee table-böcker är en annan passion och praktverket Annie Leibovitz, Taschen Arts Edition ligger uppslagen på ett ställ i vardagsrummet.

Elefantfigurin av Vicke Lindstrand, Uppsala-Ekeby.

Köket byggdes utan överskåp för att behålla rymden i rummet. Kyl och frys i lådmodell är inbyggda i bänken och fläkten sitter direkt i spisplattan. Tavelväggen är under uppbyggnad och den vill inte Ida-Sofia hasta fram.

Bibliotekets arbetshörna. På väggen hänger två små troféer från rådjur.

Hjärtat i köket är det stora italienska glasbordet med utdragsskivor som Ida-Sofia ärvt efter sin pappa. I taket hänger Ellisse Double Pendant från Nemo Lighting och runt bordet finns bekväma Y-stolar, Wegners CH24, från Carl Hansen & Søn.

"Gäst-wc:n eller disco-toan som vi kallar den är lite av ett kapitel för sig. Vi ville skoja till det lite för efter renoveringen blev lägenheten så sober och vuxen. Toaletten blev en revolt mot allt det uppstyrda."

LÄS MER:

Stilsäker minimalism hos designern i Stockholm

Kreativt och personligt hemma hos H&M Home-designern

Gammalt möter nytt hos konstnärerna i Stockholm