Eklektiskt och färgstarkt hem i Stockholm

31 mar, 2020 
AvELLE Decoration
Eklektiskt och färgstarkt i Östermalm hos Ida-Sofia Klingspor
Grundaren av kommunikationsbyrån Vass Productions, Ida-Sofia Klingspor är både boknörd och festprisse. Därför är hennes hem lika delar välkomnande, mjuk innerstadsdröm och pulserande mötesplats, komplett med neonbelyst disco-toalett!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

VIDEO: INSPIRERAS AV CAROLINE WINBERGS INREDNING

7 inredningstips från Caroline Winbergs hemBrand logo
7 inredningstips från Caroline Winbergs hem

 

En vacker livsnjutarvåning på bästa adress ”mitt i smeten”. Perfekt för fest och umgänge men också för att ta igen sig efter en intensiv arbetsdag med varierande projekt. Så kan Ida-Sofia Klingspors lägenhet vid Östermalmstorg i Stockholm beskrivas. Ida-Sofia bor här deltid, när hon är i stan för att arbeta eller när hon och hennes man Mauritz byter livet på landet mot umgänge i Stockholm. Övrig tid bor paret på en gård i Sörmland med sina två hundar, Cleo och Messi.

Växter möter grön marmor i lägenheten på Östermalm, Stockholm
Ida-Sofia Klingspor i sitt hem på Östermalm, Stockholm
Annons

Överraskningen: En disco-toalett

– När vi är i stan tillsammans är det lite lekstuga här! Det blir ofta rätt mycket spring och även om kylen tyvärr ofta är rätt tom har vi alltid citroner, lime och is, berättar Ida-Sofia.

Den sociala lägenheten med det perfekta läget mitt i stan, har också en rumslig planering som passar för fest: Sovrummet ligger avskilt in mot gården, bakom köket. Vardagsrum och bibliotek ligger mot gatan och den rymliga hallen mitt i lägenheten har balkong och disco-toalett!

Annons

– Det är kul när gästerna går in där och tror att de ska få en lugn stund och möts av neonslinga, musik, disco och blink. Vi ville skoja till det lite för efter renoveringen blev lägenheten så sober och vuxen. Toaletten blev en revolt mot allt det uppstyrda, förklarar Ida-Sofia.

Lila neonskylt i lägenheten på Östermalm, Stockholm

”Jag samlar intryck i allt från hotell till historiska museer”

När hon köpte lägenheten för tre år sen var den lite sliten och alla ytskikt renoverades, ett nytt kök byggdes och det gröna marmorgolvet lades i hallen. Här har Ida-Sofia levt ut sina inredningsdrömmar och det finns gott om kontraster.

Annons

– Den speglar nog mig som person. Jag tycker lika mycket om att sitta på ett jaktpass i skogen en tidig morgon som att hoppa runt på en nattklubb på Ibiza. Min man är likadan. Livet är härligt om man får leva med ytterligheter!

Mauritz har fått godkänna inredningen för att han inte ska tycka att något i lägenheten är jättefult, förklarar Ida-Sofia, men hon är den tongivande.

– Vi reser mycket och jag samlar intryck i allt från hotell till historiska museer. Jag är en jäkel på näthandel men mycket har jag också ärvt, förklarar Ida-Sofia som alltid dekorerar med färska snittblommor när hon är i stan.

Stilrent hemmakontor i lägenheten på Östermalm, Stockholm

– Jag älskar blommor, de är höjden av lyx. Jag älskar också mitt citronträd som snart ska få komma ut på balkongen. Det första jag gör när jag kommer hit är att kolla hur det mår, berättar Ida-Sofia som också har starka känslor för själva huset som hennes hem är del av. Det är ett av Östermalms äldsta och de nedre våningarna är troligen från 1700-talet medan de övre, där Isa-Sofias lägenhet finns, byggdes på i slutet av 1800-talet.

Annons

– Här finns mycket historia, rummen är rätt små rum men känns större tack vare att det är så högt i tak. Gamla hus har alltid fascinerat mig, det är nog för att jag är uppvuxen i ett modernt hus med en mor och far som älskade rena linjer och italiensk design, säger Ida-Sofia.

Ljusgrönt kök i lägenheten på Östermalm, Stockholm
Stilleben och konst på väggarna i lägenheten på Östermalm, Stockholm

I det stora köket har pappas italienska glasbord fått en hedersplats och en läcker matchning i takpendeln från Nemo Lighting. Hela köket, som en gång var sovrum, har en lätt och luftig känsla. För att maximera rymden är det fritt från överskåp. Här sitter Ida-Sofia och Mauritz gärna med sina gäster långt efter det att maten ätits upp.

Annons

– Y-stolarna är troligen de möbler i vårt hem som är mest “mainstream” men det var svårt att hitta stolar som passade till bordet utan att ta över och jag tycker de är sköna att sitta på under många timmar och långt in på småtimmarna.

Troligtvis kommer det bli mindre bjudningar i stan framöver för till sommaren väntar Ida-Sofia och Mauritz sitt första barn.

– Det kommer kanske bli mer liv på landet framöver men jag kommer alltid att vilja ha stadslivet också. Det berikar verkligen att kunna ta del av pulsen i stan och sedan återhämta sig i naturen, säger Ida-Sofia.

Platsbyggd förvaring i lägenheten på Östermalm, Stockholm
Ljusgrönt sovrum i lägenheten på Östermalm, Stockholm
Annons

Kärlek till böcker

När hon ska koppla av i lägenheten läser hon gärna en bok. Historiska böcker som Per Anders Fogelströms Stad-svit är gamla favoriter, som dessutom tar sin början i ungefär samma tid som hennes lägenhet byggdes. Men favoritlitteraturen är fantasy.

– Det speglas kanske i mitt hem till viss del. Här finns en del konstiga saker som glasägget fyllt med dinosaurier som äter upp människor till exempel, det är ju lite barnsligt.

Boksamlingen finns numera i en stor bokhylla på landet men i lägenheten finns i alla fall några härliga coffee table-böcker och ett praktverk har fått en riktig hedersplats: Det enorma verket med Annie Leibovitz bilder som fått ett eget bokställ på ben i vardagsrummet.

Annons
Tavla och blommor i lägenheten på Östermalm, Stockholm
Glasbord och trästolar i lägenheten på Östermalm, Stockholm

– Den köpte jag för min första utdelning och jag fick ju otroligt mycket konst för pengarna, säger Ida-Sofia, som har ett stort konstintresse och en konstvägg i köket som är under arbete. Att samla konst får gärna ta tid.

– Det är också väldigt svårt att enas kring konst, det är så subjektivt. Och här finns en hel del ekivokt. Av någon anledning lyckas vi ofta köpa rätt mycket naket, skrattar Ida-Sofia.

Av: Gill Renlund
Text: Sophia Genitz
Foto: Johan Sellén

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här:

LÄS MER:

Stilsäker minimalism hos designern i Stockholm

Kreativt och personligt hemma hos H&M Home-designern

Gammalt möter nytt hos konstnärerna i Stockholm

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons