Svårslagen kreativitet hos Margherita Missoni

16 jul, 2019 
AvELLE Decoration
Hemma hos Margherita Missoni
När Margherita Maccapani Missoni Amos fick barn ville hon flytta hem till lilla Varese – familjen och företaget Missonis hjärta sedan tre generationer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Lilla staden Varese ligger vid Alpernas fot, bara en halvtimmes tågresa från Milano. I mitten av 1800-talet sökte sig välbeställda stadsbor hit för att andas frisk alpluft. Idag är stadens mest berömda invånare familjen Missoni som bor och verkar här sedan årtionden tillbaka.

Margherita Missoni i sitt hem i Italien

Barnbarn till Ottavio och Rosita Missoni

Det var här Ottavio och Rosita Missoni 1953 grundade varumärket som med sina ikoniska, färgstarka sicksackmönster skulle växa till ett världsberömt modeföretag. Margherita Maccapani Missoni Amos är barnbarn till Ottavio och Rosita och hon är också Angela Missonis äldsta barn. Efter många års internationellt jetsetliv, i New York, Paris, Rom och Milano, kändes det självklart att slå sig ner permanent i Varese när hon väntade sitt första barn.

Annons

Idag har hon två barn tillsammans med racerföraren Eugenio Amos, som av en händelse, också är uppvuxen här.

– Jag är så tacksam över småstadslivet jag själv fick leva som barn och ville att mina barn i sin tur skulle få detsamma, berättar Margherita.

Färgglatt vardagsrum hos Margherita Missoni

När hon och Eugenio hittade en tomt med utsikt över Varesesjön, och Alpernas bergstoppar blev de omedelbart hänförda. Uppfyllda av tanken på att själva välja stil, form och material, bestämde de sig för att bygga ett eget hus.

 

 

– Efter det att vi lyckades komma över sådant som vi hade olika idéer om, koncentrerade vi oss på sådant som vi båda gillar och kunde enas kring: Sten och trä exteriört, mycket glas och ett stort öppet vardagsrum, till exempel.

Annons

Cibic Workshop ritade byggnaden

Arkitektkontoret Cibic Workshop ritade byggnaden och Aldo Cibic, som på 80-talet arbetade tillsammans med Ettore Sottsass och räknas som medgrundare till Mephisgruppen, kom själv att arbeta med projektet. Inredningen insisterade Margherita på att sköta helt på egen hand. Idag kan hon erkänna att hon kanske tog sig vatten över huvudet när kastade sig in i projektet med lika delar naivitet som entusiasm.

Färgfest på hemmakontoret hos Margherita Missoni

– Det var det tuffaste jobb jag någonsin gjort, så mycket mer än att välja tapeter! Att tänka ut alla tekniska detaljerna utan expertis var verkligen svårt. Om jag kunde backa tiden hade jag lagt det på någon annan. Det är lättare att leva med andras misstag än med sina egna.

Annons

Trots svårigheterna hon stötte på under resans gång, tycker Margherita att hon nu bor i sina drömmars hus. Allt är valt med omsorg och här finns också gott om utrymme för gäster och övrig familj som ofta kommer på besök. Det är ett hem med stor personlighet som visar upp ett modigt och säkert hanterande av färg, material och mönster, precis som förväntat i ett Missoni-hem.

Sovrum i pastelltoner hos Margherita Missoni

”Missoni-estetiken finns här”

– Missoni-estetiken finns här, absolut, men framför allt representerar mitt hem min personliga stil. Det vittnar om mina livserfarenheter, åren jag levde utomlands och min livsstil idag, förklarar Margherita som har en lekfull attityd till inredning och gärna blandar sofistikerat med det eklektiskt, onlinefynd och unika saker från loppmarknader med designföremål och originalkonst.

Annons

– Jag och Eugenio hade så roligt när vi köpte saker till huset. Det mesta fullkomligt förälskade vi oss i och många val var mer instinktiva än praktiska. Men de saker du har en känslomässig relation till hjälper dig att känna dig hemma.

Vardagsrum med makalös utsikt, mönstrade möbler och rofylld känsla hos Margherita Missoni

Som tur är fann alla saker sin plats till slut och allt blev till en härlig enhet i hemmet där den lantliga omgivningen möter en mer världsvan och utåtriktad stil.

– När jag växte upp längtade jag ut i stora världen. Det var först när jag bodde i New York som jag på riktigt insåg hur lyckosam jag är som har mina rötter här och en sådan stark känsla av tillhörighet.

Av Alice Ida
Översättning Sophia Genitz
Foto Valentina Sommariva/Living Inside

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Läs mer:

Entreprenören Babba Riveras skandinaviska oas i Brooklyn – kika in!

Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i Söderort

Svårslagen elegans hemma hos designparet i Milano

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons