Svårslagen kreativitet hos Margherita Missoni

Hemma hos Margherita Missoni

När Margherita Maccapani Missoni Amos fick barn ville hon flytta hem till lilla Varese – familjen och företaget Missonis hjärta sedan tre generationer.
16 juli, 2019

Lilla staden Varese ligger vid Alpernas fot, bara en halvtimmes tågresa från Milano. I mitten av 1800-talet sökte sig välbeställda stadsbor hit för att andas frisk alpluft. Idag är stadens mest berömda invånare familjen Missoni som bor och verkar här sedan årtionden tillbaka.

Barnbarn till Ottavio och Rosita Missoni

Det var här Ottavio och Rosita Missoni 1953 grundade varumärket som med sina ikoniska, färgstarka sicksackmönster skulle växa till ett världsberömt modeföretag. Margherita Maccapani Missoni Amos är barnbarn till Ottavio och Rosita och hon är också Angela Missonis äldsta barn. Efter många års internationellt jetsetliv, i New York, Paris, Rom och Milano, kändes det självklart att slå sig ner permanent i Varese när hon väntade sitt första barn.

Idag har hon två barn tillsammans med racerföraren Eugenio Amos, som av en händelse, också är uppvuxen här.

– Jag är så tacksam över småstadslivet jag själv fick leva som barn och ville att mina barn i sin tur skulle få detsamma, berättar Margherita.

När hon och Eugenio hittade en tomt med utsikt över Varesesjön, och Alpernas bergstoppar blev de omedelbart hänförda. Uppfyllda av tanken på att själva välja stil, form och material, bestämde de sig för att bygga ett eget hus.

 

 

– Efter det att vi lyckades komma över sådant som vi hade olika idéer om, koncentrerade vi oss på sådant som vi båda gillar och kunde enas kring: Sten och trä exteriört, mycket glas och ett stort öppet vardagsrum, till exempel.

Cibic Workshop ritade byggnaden

Arkitektkontoret Cibic Workshop ritade byggnaden och Aldo Cibic, som på 80-talet arbetade tillsammans med Ettore Sottsass och räknas som medgrundare till Mephisgruppen, kom själv att arbeta med projektet. Inredningen insisterade Margherita på att sköta helt på egen hand. Idag kan hon erkänna att hon kanske tog sig vatten över huvudet när kastade sig in i projektet med lika delar naivitet som entusiasm.

– Det var det tuffaste jobb jag någonsin gjort, så mycket mer än att välja tapeter! Att tänka ut alla tekniska detaljerna utan expertis var verkligen svårt. Om jag kunde backa tiden hade jag lagt det på någon annan. Det är lättare att leva med andras misstag än med sina egna.

Trots svårigheterna hon stötte på under resans gång, tycker Margherita att hon nu bor i sina drömmars hus. Allt är valt med omsorg och här finns också gott om utrymme för gäster och övrig familj som ofta kommer på besök. Det är ett hem med stor personlighet som visar upp ett modigt och säkert hanterande av färg, material och mönster, precis som förväntat i ett Missoni-hem.

”Missoni-estetiken finns här”

– Missoni-estetiken finns här, absolut, men framför allt representerar mitt hem min personliga stil. Det vittnar om mina livserfarenheter, åren jag levde utomlands och min livsstil idag, förklarar Margherita som har en lekfull attityd till inredning och gärna blandar sofistikerat med det eklektiskt, onlinefynd och unika saker från loppmarknader med designföremål och originalkonst.

– Jag och Eugenio hade så roligt när vi köpte saker till huset. Det mesta fullkomligt förälskade vi oss i och många val var mer instinktiva än praktiska. Men de saker du har en känslomässig relation till hjälper dig att känna dig hemma.

Som tur är fann alla saker sin plats till slut och allt blev till en härlig enhet i hemmet där den lantliga omgivningen möter en mer världsvan och utåtriktad stil.

– När jag växte upp längtade jag ut i stora världen. Det var först när jag bodde i New York som jag på riktigt insåg hur lyckosam jag är som har mina rötter här och en sådan stark känsla av tillhörighet.

Av Alice Ida
Översättning Sophia Genitz
Foto Valentina Sommariva/Living Inside

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Margheritas favoritrum 
är hennes kontor för det är enda delen av huset som 
är helt och hållet hennes eget. Målning av Caroline Walker. På mattan från Missoni Home står en rottingstol av Dirk Van Sliedregt för Gebroaders Jonkers. I taket hänger 
en takkrona i glas av Venini.

2018 tog Margherita Maccapani 
Missoni Amos över rollen som creative 
director för modelinjen M Missoni. Utöver 
karriären, följer hon i släktens fotspår också när det gäller valet av bostadsort.

Bord i mässing och glas av 
Paul Evans. Zebraskinnet på golvet är antikt och tillhörde tidigare Eugenios farfar.

Sovrummets zebramatta kommer från Liuni. 
Säng med träram av Mauro Mori och lampor av Tommaso Barbi. Soffan är ritad av Hartmut Lohmeyer för Wilkhahn.

Mattan med bilder ur den 
kinesiska zodiaken är en prototyp gjord för Missoni Home. 
"Jag lånade den från företagets showroom med ursäkten att 
den behövdes till en fotografering. Sedan bjöd jag över min mormor 
för att visa hur perfekt den gjorde sig i det här rummet. Hon hade inget 
val annat än att lämna den här hos mig." 
Soffbordet gjorde Piero Pinto åt Margheritas mormor Rosita på 1980-talet. Den blå 50-talssoffan hittade Margheritas mamma Angela på Ebay men det blev dottern 
som klickade hem den och lät
klä om den i ljusblått tyg.

Läs mer:

Entreprenören Babba Riveras skandinaviska oas i Brooklyn – kika in!

Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i Söderort

Svårslagen elegans hemma hos designparet i Milano