Drömmig sekelskiftesvåning i hjärtat av Göteborg

23 maj, 2017 
AvCaroline Holmbom
Mitt i hjärtat av Göteborg, i ett av Vasastans äldsta hus, bor Sara och Christoffer Gerum. Här har de hittat hem i en fantastisk sekelskiftesvåning på 186 kvm med vackra kakelugnar, storslagna takmålningar och generösa fönster som sträcker sig genom de fem rummen i fil.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Sara och Christoffer Gerum är båda från Alingsås, men har sedan de blev ett par bott i flera lägenheter i centrala Göteborg. De hade länge pratat om att hitta en större lägenhet i samma område, gärna från sekelskiftet och med balkong.

 

Cykeltavla. Vardagsrum

– Vi har under alla år som vi bott i Göteborg spanat in den här fastigheten. Varje gång vi gått förbi har vi tittat upp och drömt oss bort, berättar Christoffer och Sara fyller i:

Sekelskiftslägenhet

– En dag fick vi ett samtal om att en lägenhet i just detta hus var ledig. Meddetsamma gick Christoffer dit för att kika, och det tog inte många minuter innan han ringde och sa att jag genast måste komma. Jag blev förälskad, en magisk känsla strömmade genom min kropp. Det kändes som ”vi”, det här var vår chans. Inte nog med det, vi visste var julgranen skulle stå! Vet man det från första stund så är det som ett kall, skrattar Sara.

Annons
Köksö med marmor

Bostaden är en sekelskiftesvåning som ligger mitt i centrala Göteborg, byggd 1898. Mycket av 1800-talets charm finns kvar, såsom originalmålningar i taket, höga fotlister, pampiga kakelugnar och vackra dörrpartier. Lägenheten har delats av i omgångar, vilket avslöjas av de olika golven som träder fram i rummen. Våningen är en hyresrätt, men då de båda arbetar med kreativa yrken och delar ett stort inredningsintresse kunde de inte låta bli att sätta sin egen prägel på den.

Grått kök med vitrinskåp

Sara arbetar som inredningsdesigner på Sköna Rum, där hon håller i inredningsprojekt åt privata kunder. Christoffer arbetar som hantverkare i familjens byggföretag, men har mer och mer gått över på projekteringssidan.

Annons
Mörkbrunt gammalt trägolv med kvistar i

– Jag inspireras ständigt tack vare mitt jobb. Att få arbeta med vackra möbler varje dag är en stor förmån. Christoffer är mycket kreativ i sin roll, vilket även ger stor inverkan på vårt gemensamma intresse för inredning. Det är lyxigt att ha en man som förstår en och som kan förverkliga ens idéer eller våra gemensamma galenskaper.

Eftersom bostaden är en hyresrätt har paret dock fått begränsa sig något med sina stora visioner. De ville ta vara på de tidstypiska detaljerna genom att förstärka och förbättra känslan i varje rum.

Annons
Lång trästege, gammal målarstege i sekeskiftslägenhet

– I matsalen har Christoffer byggt all bröstpanel på väggarna. Rummet är så pass stort och vi ville rama in det på ett tidstypiskt sätt. Vi utgick från dörrarnas karaktär och i dag känns det som om panelen alltid har varit här – som en originaldetalj.

Det befintliga köket var i bra skick, men hade inte den rätta känslan. Paret såg möjligheten att göra köket ännu bättre genom att placera en köksö i mitten för att skapa en mer social plats med bättre arbetsytor, och luckorna målades även om i en grå nyans. De byggde om köket så att det fick en platsbyggd känsla genom att rama in skåpen med höga socklar och täcksidor.

Annons
Grå platsbyggd hylla

Hallen är den största förändringen paret gjort. Här har de byggt in en hylla i väggen och skapat ett spännande välkomnande med hjälp av kontraster och läckra detaljer. Golvet, som är ett viktorianskt cementgolv, förstärker tidseran på bostaden och hela hallen är målad i en mörkgrå nyans, till och med taket.

– Hallen är vårt favoritrum. Vi älskar det mörka. Det ger ett intressant första intryck när man öppnar dörren och stiger in, säger Sara.

Målning av hare med krage. Orangea stolar

I den smakfulla våningen samsas väl valda designklassiker med spännande detaljer i en lyckosam harmoni, där kombinationen blir ett varmt, personligt och medvetet hem.

Annons
Tavla med harar och dryckesskåp

Paret möblerar med omsorg och väljer saker som de kan ha hela livet, inget slit och släng.

– Stilmässigt har vi blivit väldigt samspelta med åren. Vi har ett gemensamt intresse för vårt hem och inredning. Mina år på Sköna Rum har gett oss möjligheten att hitta vår stil och möbler som vi bara älskar. Vi dras till vackra ting och värdesätter kvalitet, och vi sparar gärna länge för att få det som vi verkligen vill ha.

Vacker braskamin

Samtliga rum i bostaden har sin egen karaktär och värme, med jordnära kulörer som binder ihop inredningen och spännande detaljer som förhöjer känslan. Paret har gjort det mesta själva, med hjälp av Christoffers pappa och bror.

– Lägenheten har fått växa fram med omsorg utan någon direkt plan. Jag säger det ofta och det gör jag även i yrket när jag inreder: Skynda långsamt. Vi utvecklar våra idéer tillsammans, men ibland kanske jag svävar iväg och då finns Christoffer där som tar ner mig på jorden igen. Han är realist och kommer ofta med smarta lösningar. Tillsammans är vi ett bra team!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Av: Anna Bjelkholm
Foto: Johanna Hagbard

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons