Drömmig inredning i magiska Köpenhamnsvåningen

Drömmig inredning i magiska Köpenhamnsvåningen

Farväl tristess - i Maria Tofts hem finns ingen plats för trista stunder. Här får fantasin ständig näring i en rikt dekorerad miljö. Bland alla älskade saker finns gott om utrymme för kärlek, drömmar och inspiration.
18 april, 2017

Maria Tofts stora lägenhet i Köpenhamn rymmer amerikanska designklassiker, antika urnor och drömskt fläckiga speglar. Alla möts de i en mjuk sinnlighet där inga obehagliga krockar uppstår. För Maria bär alla saker och ting med sig en själ och en historia, och här finns en oerhörd artrikedom när det gäller såväl ramar som speglar och bord.

Foto: Marcus Lawett
Stylist: Karolina Vertus
Text: Sophia Genitz

Känslorna har fått styra när antika kinesiska bord, en slaktarbänk och ett egentillverkat matbord av gamla plankor och enkla benbockar träffas i samma miljö. Ingen yta har lämnats därhän, utan varje vrå har fått sin dos av kärlek och omsorg. Inte ens kristallkronan ovan matsalsbordet har lämnats obearbetad – den är dekorerad med både hjorthuvuden och paljetter.

– Mitt hem är som en skattkammare där jag själv och min son Noah kan sitta och drömma oss bort. Jag älskar var och en av sakerna här och allt är noga utvalt, säger Maria Toft.

Hon är alltid på jakt efter vackra saker och här sker ständigt förvandlingar. Speglar är en passion och något hon samlar på. Därför finns speglar i hemmets alla rum, och blir hon förälskad i en ny så säger hon inte nej.

En stor soffa är viktig för att skapa en skön och avslappnad atmosfär, tycker Maria. Här sitter hon gärna och tittar på tingen runtomkring, som ett slags mindfulness.

– Jag tittar på var och en av mina älskade saker, minns var och hur jag fann just den och alla känslorna runtomkring.

Det mesta hittar Maria i Frankrike. Hennes pappa bor i Toulouse och sedan hon var barn har hon tillbringat mycket tid i landet. Genom sina tidigare jobb som agent för franska varumärken blev det också täta besök i Frankrike för henne.

– Jag har Frankrike i blodet och i själen! Jag älskar den lättsamma enkla franska livsstilen, där den enklaste sallad blir en upplevelse. Jag trivs väldigt bra i södra Frankrike, en bit bort från fashionabla kusten.

Även på danska loppmarknader gör hon en del fynd.

– Sedan barnsben har jag trampat runt på loppisar tillsammans med min mormor. Först var det med ett barns nyfikenhet, och med tiden växte intresset.

Alla ting hittar sin plats genom Marias säkra känsla för att mixa mönster och material. Hon får det att låta så enkelt när hon beskriver hur allt sätts igång när hon hittar en tapet, en spegel eller en kudde hon gillar. Hon adderar något mer, en färg, ett mönster; blandar rutigt med blommigt, gammalt med nytt.

– Det bara kommer till mig. Jag mixar och matchar. Det enda jag vet att jag inte gillar är när det ser för välordnat ut, säger Maria, som stilmässigt beskriver såväl sin klädstil som inredning som bohemisk.

Hennes bästa tips för att skapa ett personligt hem är att följa sina idéer hela vägen, oavsett om stilen man vill skapa är minimalistisk, retro-inspirerad eller bohemisk.

Alla sköna ting till trots finns i Marias hem också plats för sonen Noah och för arbete. Ett stort rum används som kontor och showroom. Där arbetar Maria med egna klädmärket Etc Etc samt inredningsbutiken Boho Habits, där hon säljer vintagemöbler, fransk brokad och textilier från Marocko. Trots det har Maria inga problem att koppla av i hemmet.

– Jag stänger dörrarna till kontoret och då börjar fritiden, gärna med vänner på besök. Och våra gäster slås ofta av lugnet som råder här fast det ju händer väldigt mycket i det här hemmet, speciellt med dekoren och inredningen, berättar Maria.

För henne skapar alla välbekanta och älskade föremål en känsla av trygghet i hemmet, vilket är väldigt viktigt. Men kanske viktigast av allt: här finns gott om plats för drömmar.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Speglarna har Maria samlat på sig under många år och det är en samling som ständigt växer genom tillskott från loppisar i Frankrike och danska butiker som Butik Sofie och Wiingaard Boheme Interieur. Bord liknande matbordet gör Maria för sin butik Boho Habits och de kan beställas efter önskemål och tillgång på brädor. Stora urnor från Rabens Saloner. Korgstol från loppmarknad i Albi. Matta, Boho Habits.

Tapeten kommer från retroville. Spegeln är köpt på marknad i Frankrike och sängbordet är en gammal kista från Nordafrika. Kruka, Boho Habits. Överkast, Ilva. Kuddar från Christina Lundsteen.

Urnan med kaktus i, Rabens Saloner. Soffbordet med stenskiva är antikt från Kina och ett av de sista i sitt slag som fick komma ut ur landet på laglig väg. De som numera finns att köpa är kopior. Den franska stolen skulle egentligen säljas i Marias butik men hon förälskade sig i den. Soffa, Bolia. Silvervas, Georg Jensen. Matta, Boho Habits.

Klädskåp från antikhandel på Fyn. Jacka, Stella McCartney Kids. Michelingubben hittades på en loppis på Vaernedamsvej i Frederiksberg. Uppstoppade fåglar från loppmarknader i Frankrike. Skrivbordsstolar från en loppmarknad i Bella Center i Köpenhamn.

Ramarna har Maria samlat på sig under årens lopp. Här kunde hon äntligen föra dem samman i en maffig tavelvägg. Vintage Eamesstol. Vintagematta från Marrakech, Boho Habits. Gammal slaktarbänk med stenskiva köpt på en antikaffär på Fyn som har stängt igen. Lampa fyndad i Frankrike. Vintagekuddar och -täcken från Marrakech och från Christina Lundsteen.

Fäktarmasken hittade Maria på en marknad. Skulptur, Rabens Saloner. Maria ramar in allt från gamla familjebilder och till tidningssidor. Lampan är ett loppisfynd från Frankrike.

Matsalen med målning av Marias väninna, konstnären Kastanje. Porslinsstatyn hittades hos en antikhandlare.

Köket i hyreslägenheten är det Maria helst skulle vilja göra om. Bordet kommer från Wiingaard Boheme Interieur och pallarna är marknadsfynd.

Diskbänken i köket har även den blivit till ett vackert stilleben genom Maria Tofts händer.

Arbetsrummet där den unika lampan i takrosetten är gjord av skrivbordslampor fästa på en enkel träram.