Gamla fabriken förvandlades till en inredningsdröm

05 okt, 2017 
AvELLE Decoration
En ombyggd fabrikslokal mitt i Stockholms city var ett fantastiskt utgångsläge. Men för att lyfta hemmet till rätt nivå tog Emma och Gustav till professionell inredningshjälp.
Annons

Den före detta textilverkstad mitt i centrala Stockholm, på Holländargatan mellan Hötorget och Observatorielunden, bor Emma och Gustav Hasselgren med sina barn Albert, Louis och Ruben i en lägenhet på 105 kvadratmeter.

–Vi har alltid älskat det här kvarteret, säger Gustav. Tidigare bodde vi faktiskt bara 30 meter bort i en tvåa med vår äldsta son, och visste att vi så småningom skulle behöva flytta till större, helst inom området.

Han och Emma gick på visningen mest på skoj, men blev helt tagna av den speciella atmosfären.

Vardagsrum med grå soffa

–Rymden med 3,20 meter i takhöjd var magisk, säger Emma. Vi gick på magkänslan och slog till direkt, trots att vi egentligen inte alls hade tänkt flytta då.

Annons

Fabrikslokalen var redan ombyggd till lägenhet, men Emma och Gustav såg en annan potential och byggde om direkt när de flyttade in 2012. Genom att ta bort vissa väggar och en murstock hittades nya kvadratmeter och det gick att få till två barnrum.

Platsbyggd bokhylla med tavlor i

–Vi la mycket tid på att vända och vrida på olika alternativa planlösningar. För oss var det viktigt att få rymd i kök och vardagsrum, medan sovrummen inte behövde vara så stora. Vi köpte en tre-och-en-halva och förvandlade den till en femma, kan man säga.

Annons
Snyggt industriellt kök med matbord i massivt trä

När själva planlösningen och uppbyggnaden av rummen var klar kände Emma och Gustav att de behövde hjälp att se möjligheter med själva inredningen.

–Köket, där vi kaklat väggarna och skapat en luftig känsla med öppna skåp, var vi väldigt nöjda med, men i övriga lägenheten behövde vi få till bättre förvaring och även en mysigare känsla. Via bekanta fick vi kontakt med Sara Sandanam och Helena Dyrssen på Bebo Design och de hjälpte oss att lägga pusselbitarna.

Sovrum med smart väggförvaringsskåp

Inredningskonsulterna gav lägenheten en färgsättning som skapade en mjuk helhet. Önskemålet var att det skulle kännas hemtrevligt för en familj, men att den gamla fabrikskänslan samtidigt skulle plockas fram. Det gjordes med dova industrifärger, både milda och mjuka, och för att få karaktär målades alla fönsterbågar mörkt blå.

Annons

– Efter första strykningen såg de blålila ut och vi var minst sagt skeptiska. Vi tänkte ”nej, men de är inte kloka”, säger Emma och skrattar, men vi valde att lita på deras känsla och det är vi glada för i dag.

Vardagsrummet domineras av en fantastisk platsbyggd bokhylla från golv till tak. Den är en blandning av bibliotek och galleri.

– Ja, hyllan gör hela rummet, säger Emma. Vi ville ha plats både för konst och böcker.

Emma beskriver det som att de professionella inredarna satte sista touchen och tog deras hem till en ny nivå. Utöver det är det de samlade ytorna och möjligheten att kunna blicka genom hela lägenheten som hon gillar allra mest.

Fönster inomhus

–När vi kommer hem, kliver in i hallen och ser snett genom vardagsrum och kök och bort mot vårt sovrum, då känner vi verkligen den härliga rymden, avslutar Emma.

Annons

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Foto: Fredric Boukari

Annons