Native: Dansk design och naturliga material – hemma hos Pella Hedeby

20 mar, 2018 
AvMarie Blomgren
Vi har besökt stylisten Pella Hedeby i hennes hem i Stockholms skärgård och sett hur hon inrett personligt med designikonen Trinidad; en stol formgiven av Nanna Ditzel.
Annons

Du behöver inte åka långt utanför pulserande Stockholm, innan stillheten sänker sig och naturen tar över. Ängar och berg, gammal trollskog och de röda trähusen överallt får stadens larm att kännas långt borta. Naturens ro är också ett bärande element hos Pella Hedeby, som har skapat sitt hem bara 40 minuter från Stockholms city.

Pella, som utöver sitt inspirerande instagramflöde tar sig an inredningsuppdrag för andra, trivs i sitt eget universum med ljusa och naturliga material. Älsklingsfärgen grå är en genomgående tråd i hemmet.

Utöver naturen finner hon också inspiration i de danska designklassikerna, särskilt i deras tidlöshet och sublima hantverk.

Just därför har Trinidadstolen fått en iögonfallande placering i det rum som Pella befinner sig mest i, nämligen husets annex som är inrett som studio och arbetsrum. Trinidadstolen, som är designad 1993 av Danmarks okrönta designdrottning Nanna Ditzel, förenar med sina mjukt välvda ryggstöd i trä allt det som är Pellas stil; det minimalistiska, organiska, tidlösa och inte minst den grå färgen som tillåter träets struktur och naturliga ådror att synas.

Annons

– Jag kommer ihåg första gången jag såg en Trinidadstol. Ryggstödet var i mörkt trä och man kunde känna trädstrukturen och det tyckte jag var fint. Det var som en fjäril eller solfjäder, och jag tycker fortfarande att det är en av de mest betagande saker jag någonsin sett, berättar Pella Hedeby.

I videon nedan kan du se hur Pella har inrett med Trinidadstolen i sitt hem.

Nanna Ditzel var inspirerad av husfasaderna på den karibiska ön Trinidad när hon fick idén till stolens form. Det var sättet fasaderna fångade och reflekterade ljus och skugga som fick den danska möbelkonstnären att vilja överföra samma effekt i en stol.

I dag, mer än 25 år efter att stolen blev lanserad för första gången, har Trinidadstolen uppnått status som en modern designklassiker och har därmed satt ny standard för utformning av trästolar. Innan Trinidad var det nämligen inte möjligt att göra utskärningar i formböjt trä vilket Nanna Ditzel ändrade på.

Trinidadstolen produceras av möbelföretaget Fredericia som nu introducerar Nanna Ditzels postmoderna klassiker i tre nya versioner; rött, grått och ljusgrått. Utöver dessa kan du hitta Trinidad i fem andra träslag, sex färger och sex variationer av stålramar. Med andra ord kan alla hitta en Trinidadstol, så att den blir en naturlig del av en personlig inredning – oavsett om du har grått som röd tråd i din inredning eller någon annan färg.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons