Chili och Gustav Bendts retrohem i Tallkrogen

Chili och Gustav Bendts retrohem i Tallkrogen

Chili och Gustav Bendts hem i Tallkrogen utanför Stockholm är en lugn oas som gärna fylls av musik.
06 augusti, 2020

Gör om dina Ikea-möbler – tips för Billy, Malm och Ivar
Slå på ljud

 

De klassiska egnahemshusen i Tallkrogen utanför Stockholm minner om den tid då Stockholms bostadsbyggande formligen exploderade. Från 30-talet och framåt skulle många ges möjlighet till eget hus och en liten tomt. Den typen av boende syns lite varstans i Stockholms utkanter.

I ett dylikt hus från år 1939, bara tio minuter från Södermalm i Stockholm, bor Chili och Gustav Bendt och sonen Kurt.

– Vi har bott i Gamla Enskede tidigare och ville flytta till större hus i samma område. I början av det här året flyttade vi in i vårt gula funkishus. Området har en historia där grannar gick tillsammans för att bygga husen, enligt statens framtagna ritningar. Vi gillar verkligen att den härliga funkiskänslan i huset fanns bevarad.

Chili jobbar som produktionsledare på Patriksson Group, är grundare av och dj i Bomber management & production, ett kreativt managementbolag inom musik. Gustav är saxofonist, musiker och bokare och har spelat i band som Moneybrother, Monster och Club Killers. Chili och Gustav jobbar även med att skapa musik ihop.

Många stora sociala ytor

Musiken är en viktig faktor i hur de tänker runt inredningen och känslan i hemmet, som börjar redan i trädgården.

– Vi vill att när folk går in på tomten ska det kännas att de kommer till ett öppet och socialt hem. Vi ser framför oss ett hem där inomhus och utomhus är ett, det ska kännas lugnt och behagligt, inte för perfekt och polerat.

För att få till de sociala ytorna öppnade Chili och Gustav upp mellan kök och vardagsrum. De har renoverat kök och badrum, allt det andra har de försökt behålla så gott det går.

– Vi bestämde oss ganska snabbt för att bevara tidstypiska detaljer såsom lister, vred till element, handtag.

Valde att inreda modern retro

– Vi gillar lugnet i den nedtonade färgskalan. Dock kände vi att Kurts rum skulle vara färgstarkt. Vår favoritfärgskala är greige med svarta detaljer och inredningsstilen modern retro.

Paret hämtar inspiration från olika konstnärer och designer, bland annat Magniberg för deras möbler, konstnären Hans Wigert och krukmakaren Stefan Andersson, men också modevarumärken som The Row och Totême.

Chili och Gustav tror på att återanvända, precis som de förra ägarna gjorde. Golvet på entréplan kommer till exempel från Berns salonger, efter en renovering på 40-talet. Hållbarhet, miljötänk och återanvändning har varit ledord i renoveringen.

– Vårt bästa inredningstips är att köpa second hand! Dels för att vi gillar estetiken men också för att det är bättre för miljön och har bättre kvalitet.

– Även om det är en bit kvar tills vi är helt klara, är vi väldigt stolta över allt här hemma. Det är vår lilla plätt på jorden, här kommer vi skapa minnen som varar.

Av: Agnès Rosa Beckman
Foto: Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet!

Vardagsrummet med Chilis tavla av spackel som blev över från renoveringen. Gardiner, H&M Home, Soffa Petito, Posh living, små vaser, Arket och silverljusstake, New Works.

På sovrumsväggarna tapeten Linen collection, Boråstapeter, bäddset i linne, H&M Home, kinesisk kruka, tavla, Hans Wigert, klänning, Stand, pläd, Arket.

Bokhyllan är det senaste fyndet till hemmet, en gammal Ikea-hylla i valnöt som Chili har hittat på Blocket. I den verk av bland andra Anna Kraitz, Gunnar Nylund, Alvar Aalto och Kalle Bendt.

Chili, i kjol från Rodebjer, det åttakantiga bordet i travertine vid matplatsen.

Det första de köpte till huset var det åttakantiga bordet i travertine, via Instagramsidan @billysdotterstudio. Vas, second hand, tavla, Torsten Renqvist, 1800-tals stolar.

Köksluckor i valnöt, Lucks By robo, krukor, second hand, silvrigt grytunderlägg, Arket.

Stilleben på soffbordet. Bok och parfym, Louis Vuitton, silverring, Bedazzled jewelry, solglasögon, Ann-Sofie Back atelier, örhängen, Susan Szatmary.

Chili och Gustav är så nöjda med Kurts rum. ”Vi har verkligen inrett det med hjärtat.” Ommålade byråer, Ikea, sänghimmel, Sebra, korgar, H&M Home, matta, Roommate. Leopardväggen har Chili målat.

Chili, Gustav och Kurt i köket. Chili i klänning från Rodebjer och skor, ATP Atelier. Valnötskök, Lucks By robo, kalkstenskiva i azul valverde.

Från Chili och Gustavs sovrum ser man ut mot hallen. Klänning, By Malene Birger.

Vacker sten på gästoaletten. Vaser, Arket, handduk, Granit, tavla, Hans Wigert.

Chili i sovrummet i kavaj, By Malene Birger, kjol, Stand studio, skor, ATP Atelier.

LÄS MER:

Kika in i Elsa Billgrens underbara hus på Gotland

Kika in i det magiska drömhuset mitt i skogen

Vacker skärgårdsidyll med naturen i fokus