Chili och Gustav Bendts retrohem i Tallkrogen

06 aug, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Chili och Gustav Bendts retrohem i Tallkrogen
Chili och Gustav Bendts hem i Tallkrogen utanför Stockholm är en lugn oas som gärna fylls av musik.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Gör om dina Ikea-möbler – tips för Billy, Malm och IvarBrand logo
Gör om dina Ikea-möbler – tips för Billy, Malm och Ivar

 

De klassiska egnahemshusen i Tallkrogen utanför Stockholm minner om den tid då Stockholms bostadsbyggande formligen exploderade. Från 30-talet och framåt skulle många ges möjlighet till eget hus och en liten tomt. Den typen av boende syns lite varstans i Stockholms utkanter.

I ett dylikt hus från år 1939, bara tio minuter från Södermalm i Stockholm, bor Chili och Gustav Bendt och sonen Kurt.

– Vi har bott i Gamla Enskede tidigare och ville flytta till större hus i samma område. I början av det här året flyttade vi in i vårt gula funkishus. Området har en historia där grannar gick tillsammans för att bygga husen, enligt statens framtagna ritningar. Vi gillar verkligen att den härliga funkiskänslan i huset fanns bevarad.

Annons

Chili jobbar som produktionsledare på Patriksson Group, är grundare av och dj i Bomber management & production, ett kreativt managementbolag inom musik. Gustav är saxofonist, musiker och bokare och har spelat i band som Moneybrother, Monster och Club Killers. Chili och Gustav jobbar även med att skapa musik ihop.

Många stora sociala ytor

Musiken är en viktig faktor i hur de tänker runt inredningen och känslan i hemmet, som börjar redan i trädgården.

Annons

– Vi vill att när folk går in på tomten ska det kännas att de kommer till ett öppet och socialt hem. Vi ser framför oss ett hem där inomhus och utomhus är ett, det ska kännas lugnt och behagligt, inte för perfekt och polerat.

Annons

För att få till de sociala ytorna öppnade Chili och Gustav upp mellan kök och vardagsrum. De har renoverat kök och badrum, allt det andra har de försökt behålla så gott det går.

– Vi bestämde oss ganska snabbt för att bevara tidstypiska detaljer såsom lister, vred till element, handtag.

Annons

Valde att inreda modern retro

– Vi gillar lugnet i den nedtonade färgskalan. Dock kände vi att Kurts rum skulle vara färgstarkt. Vår favoritfärgskala är greige med svarta detaljer och inredningsstilen modern retro.

Paret hämtar inspiration från olika konstnärer och designer, bland annat Magniberg för deras möbler, konstnären Hans Wigert och krukmakaren Stefan Andersson, men också modevarumärken som The Row och Totême.

Annons

Chili och Gustav tror på att återanvända, precis som de förra ägarna gjorde. Golvet på entréplan kommer till exempel från Berns salonger, efter en renovering på 40-talet. Hållbarhet, miljötänk och återanvändning har varit ledord i renoveringen.

– Vårt bästa inredningstips är att köpa second hand! Dels för att vi gillar estetiken men också för att det är bättre för miljön och har bättre kvalitet.

Annons

– Även om det är en bit kvar tills vi är helt klara, är vi väldigt stolta över allt här hemma. Det är vår lilla plätt på jorden, här kommer vi skapa minnen som varar.

Av: Agnès Rosa Beckman
Foto: Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet!

LÄS MER:

Kika in i Elsa Billgrens underbara hus på Gotland

Kika in i det magiska drömhuset mitt i skogen

Vacker skärgårdsidyll med naturen i fokus

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons