Bohemiskt och naturnära hemma hos Sofia Wood

Se alla bilder från Sofia Woods magiska hem i Enskede

Sofia Wood är en populär bloggare på ELLE.se – det perfekta linneskrynklets och de yvigt nonchalant vackra buketternas mästarinna. Hon är trebarnsmamman som förhöjer vardagen och fyller den med gyllene stunder som fastnar i hjärtat och minnet.
27 augusti, 2019
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter
0:56

Efter reklamen: 5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

(0:56)

Slå på ljud
Jordnära färgpaletter, nytänkande silhuetter och statementbelysning. Spana in hur våren och sommaren 2021 ser ut enligt våra danska inredningsfavoriter som Hay, Ferm Living och Menu.

Att hitta en lägenhet stor nog för en trebarnsfamilj är ofta en utmaning. Lägg till det vissa estetiska krav och önskan om mysighet, rätt känsla och område och det börjar bli riktigt svårt. Men Sofia Wood och hennes familj hittade helt rätt.

En sexrummare i Enskede med sovrum som räcker och blir över åt familjen och med en fantastisk, lummig gård som extra bonus. Inte nog med det, lägenheten ligger i kvarteret som Sofia för många år sedan pekade ut som ett framtida drömboende.

När hon flyttade till Stockholm från Norrköping bodde nämligen hennes vän Anna på just den här gården. I porten intill där Sofia nu bor med sin familj.

”Jag kände mig genast hemma”

– När jag kom hit första gången tyckte jag det var som Bullerbyn, det påminde mig om området där jag växte upp, lite bohemiskt med kulturhistoriska kvarter. Jag kände mig genast hemma och ville gärna bo här i framtiden, berättar Sofia.

Därför var hon och maken Andreas snabba att hugga lägenheten när den dök upp på marknaden förra sommaren. Att kunna känna sig hemma när man flyttar till något nytt var inte mindre än perfekt för Sofia som beskriver sig som “mega-nostalgiker”.

– Jag är uppvuxen i Australien och Norrköping och gick på Waldorfskola. Andreas växte upp i ett villaområde i Huddinge. Det var inte så mycket storstad i våra uppväxter och vi ville att våra barn skulle få samma frihet som vi hade som barn och inte lära sig cykla på Folkungagatan, förklarar Sofia.

Innan de flyttade hit hade familjen en stor trea, också i Enskede. Där delade barnen Ruby och Otis rum. När Selma sedan var väg kände Andreas och Sofia att de behövde lite mer utrymme.

– Vi hade hustankar men är inte husmänniskor. Vi är inte händiga och ett hus skulle bli ett otroligt dyrt nervprojekt. Vad är en panna egentligen? Jag vet bara att de brukar innebära problem … Nu drömmer vi i stället om ett lantställe.

Det var också passande att lägenheten inte behövde renoveras.

– Vi har gått igenom ett renoveringsprojekt, det var inte roligt… Med tre barn hade vi behövt checka in på något slags rehab efteråt.

Det enda de gjort här är att fylla alla rum med färg på väggarna.

– Det är så himla härligt. Det är lugna färger som ger sådan värme. Vi i Sverige kanske bara tror att vi gillar vitt och fräscht, alla som kommer hit gillar färgerna och det känns som att trivseln blir större med mer färg.

Färgen i vardagsrummet är aquablå. Samma färg som familjen har exteriört på sitt hus i en liten surfstad i Australien.

– Med aloe vera och eukalyptus runtom ser färgen helt annorlunda ut men det känns fint att ha den här, säger “mega-nostalgikern”.

Lägenhetens färg skiftar med årstiderna

I lägenheten skiftar färgen i takt med årstiderna och ljusets skiftningar under dygnet. Den är också väldigt fin till mörkare träslag. Sofia har på förfrågan delat med sig av färgkoden på sin blogg så det lär bli en färg för trendkänsliga hem framöver. Sofia vill också gärna slå ett slag för färg eftersom det är ett enkelt sätt att förändra ett hem utan att behöva köpa nya saker.

Nya saker finns det förresten inte så mycket av hemma hos Sofia Wood. Hon föredrar gammalt framför nytillverkat. Är konstvetare i grunden, har jobbat på Bukowskis och har en morfar som var auktionsfantast och samlade, budade och köpte mängder av gamla föremål.

– Konst och vackra föremål har alltid funnits omkring mig. Det var enkelt men vackert hemma och sedan har jag fortsatt på samma spår, förklarar Sofia som gärna serverar vardagspastan på finaste porslinet, alltid dukar upp med linneduk och tänder ljus, även när solen skiner.

Den som inte sett Sofias bilder på bloggen eller i sociala medier, får snart en annan chans genom hennes kommande kokbok Chez Wood (Norstedts). Annars har du kanske hört henne prata trender och allt från bordsfiltar till aktivism med Elsa Billgren i deras stilutforskande podd Billgren Wood. En hel del inredning avhandlas också i podden.

Sofia Wood om att investera hellre än fynda

– Vi tycker båda att en liten grej på Stadsmissionen kan förgylla en hel dag men vi är också olika. Elsa älskar att loppisfynda och köper många saker. Jag tycker mer om auktion och investerar hellre i få saker än fyndar. Jag vill ha saker för resten av livet.

Nästan alla saker och möbler hemma hos Sofia Wood har ålder.

– Det finns tre aspekter med återbruk. Det blir fint och personligt, det är hållbart eftersom jag konsumerar något som redan är tillverkat och så finns kvalitetsaspekten. Har en grej hållit i hundra år är inte risken så stor att den går sönder i första taget.

Det är också bakåt i tiden många av Sofias stilinspiratörer finns. I sin blogg blickar hon gärna, med konstvetarens ögon, bakåt i tiden och hänförs av Josef Franks mönsterbild, Ellen Keys framåtblickande hem eller Karen Blixens användande av gröna nyanser i sitt arbetsrum.

– Estrid Ericson var så cool! En ung kvinna med sån känsla för form, färg och hantverk som tog sina ärvda pengar och satsade allt på ett eget företag, bara några år efter det att kvinnor fick rösträtt i Sverige, säger Sofia som nyligen beställt gardiner i mönstret Hawai brun till vardagsrummet.

Här ska bli ännu mer färg! Håll till godo, resultatet kommer att dyka upp i ett flöde någonstans nära dig framöver.

– Ibland kan jag skämmas när folk kommer hit och vet allt fast de inte varit här förut. “Det här rummet har man ju sett”, det är skämskudde på det. Och visst, vissa vinklar har jag delat med 30 000 personer, men det finns mycket som är privat och bara vi som bor här känner till.

Och det är nog så viktigt för en person som älskar sitt hem.

– Jag tycker om att vara hemma och går och “duttar” ganska mycket. Flyttar någon liten sak här och någon där. Känslan av hemtrevlighet, det varma och ombonade är jätteviktig. Det kan räcka med att sätta en liten blomma i en vas för att höja trevnaden.

Och för att ge känslan av hemmahörande och trevlighet en extra dimension finns ännu en knorr på historien om kvarteret med den fina gården där Sofia nu bor med sin familj.

– Andreas och jag var här på samma fest en gång, innan vi kände varandra. Jag var inne i lägenheten men Andreas tillbringade hela kvällen på den här underbara gården, på grund av sin kattallergi. Vi träffades aldrig då men nu bor vi här med tre barn. Cirkeln är sluten!

Styling Maria Nordin
Text Sophia Genitz
Foto James Stokes

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Fåtöljen är Bruno Mathssons Milton och köpt på auktion. Soffa Luca Grande från Meli Meli. Roströda kuddar, Gripsholm. Randig kudde, Libeco/GAD. Soffbord Tavolo Con Route, Fontana Arte. Afrikansk keramikskål från Paris. Vas Pallo, Skruf. Pall vintage. Spegel köpt second hand. Tavlan i guld har Sofia målat själv. Pläden är från Indiogoferas samarbete med Richard Colman. I fönstret står bland annat en svart vas från Cooee Design och skulpturen Ollie, Cooee x Kristiina.

Dagbädden av Axel Einar Hjorth köptes för nästan inga pengar och är Sofia och Andreas bästa auktionsfynd. Och älskas av hela familjen. Kudde, Dragonfly Yellow och pläd Classic Offwhite/Natural, Mimou. Randig kudde, Libeco/GAD. Svartvita tavlan är ett självporträtt av den australienska konstnären Adrian Page och gjordes till Sofias mamma när hon skulle flytta hem till Sverige från Australien. Lilla blomstertavlan är en födelsedagspresent från Andreas till Sofia. Ljushållaren i tenn är köpt på Mostrarnas Diversehandel i Enskede.

Det höga bordet är vintage och köpt på Artilleriet. Grå keramikkanna i terrakotta från samarbetet mellan Vasicol och Granit. Den stora glasvasen är en present. Metallkanna köpt på Artilleriet Kitchen. Kökssoffan är gammal och köpt via en poddlyssnare som hade hört att Sofia letade efter en fin kökssoffa. Mjölkpall, arv från Sofias morfar. Lampor, Byggfabriken.

Knopplist från Iris Hantverk i Enskede. Bastkasse med rand, Arket. Väska, Little Liffner.

Lilla taklampan är från 30-talet och köpt på Wigerdals Värld. Träbordet är vintage. Roströda kuddar, Gripsholm. Randig kudde, Libeco/GAD. Tavlan med stilleben är ett vintagefynd köpt från Sofias vän Gustav Broström. Krans i silver, Svenskt Tenn. Rislampa, Granit. Väggfärg S3010-B70G.

Toskansk skärbräda köpt på Lotta Agatons utförsäljning för många år sedan. Mortlarna är presenter. Sofias favoritoljor från Göteborgska Fratelli Gridelli. Ishink vintage. Jugend-tennfatet är en present från Sofias poddkollega Elsa Billgren. Ugnsform i keramik från Frankrike. Lampor från Lilla Hyttnäs. Gul bricka av Luke Edward Hall för Svenskt Tenn.

Vintageträfatet har Sofia fått i morsdagspresent, inköpt på Tambur Store.

Sommarkänsla året om med torkade blommor, en enkel krans och stråhatt på väggen i sovrummet. Örngott i blått/grönt, Gripsholm. Påslakan, Dirty Linen. Stol, vintage. Sänggaveln har Sofia klätt med gammalt linnetyg.

På bordet står skulpturen Olufemi, Cooee x Kristiina. Grå liten vas Collar, Cooee Design. Kudden på stolen är handbroderade Arches från Mimou. Tavlan med stilleben är ett vintagefynd köpt från Sofias vän Gustav Broström. Krans i silver, Svenskt Tenn. Spegeln är ett arv från morfar och kommer från Sofias barndomshem. Jugendstolen i trä köpte en gång Sofias morfar på auktion. Svart klänning H&M Studios. Skor Rodebjer.

LÄS MER:

Vintageproffsen delar med sig av sina bästa loppistips

Från gammal skola till drömhem med snygga trädetaljer i japansk stil

Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm