Kreativa lösningar och bohemiskt hemma hos Sus Mogensen

Hemma hos Sus Mogesen i Köpenhamn

Den gamla industribyggnaden i Köpenhamn har klätts med bohemisk charm, varma nyanser och naturmaterial. Sus Mogensen är en fena på färg och form.
11 juni, 2020

Så väljer du rätt grå nyans till väggarna
Slå på ljud

 

Susan Mogensen – eller Sus som hon oftast kallas – har alltid älskat att pyssla, måla, fixa och göra om. Alla lägenheter hon har bott i har hon ändrat från grunden, rivit ut, börjat om och satt sin egen prägel på. Så när den gamla industrifastigheten på Amager i Köpenhamn blev ledig kliade det i fingrarna. Hennes man Daniel är lika road han av projekt och ser möjligheter, inga hinder.

– Huset var ovanligt billigt och i riktigt dåligt skick. Blåa vinylgolv och smutsiga väggar med synliga rör överallt. Men det hindrade inte oss.

Så tillsammans med Sus lillasyster och hennes familj köpte de industribyggnaden på 400 kvm och blåste ut allt. Huset är i två plan, byggt runt förra sekelskiftet och bestod av en kontorsdel och en produktionsdel.

Flera familjer delar på en lummig trädgård

Nu rymmer den två lägenheter. Susan, Daniel och döttrarna Noelle och Naomi bor på bottenplan. Deras våning innehåller tre sovrum, kök och vardagsrum, och ett badrum. Från huset når man förstås också trädgården som familjerna delar på.

– Vi ville verkligen bo tillsammans, vi har skapat vårt eget lilla kollektiv här och det känns bara så fint, säger Sus.

Köper på loppisar och inreder med vintagefynd

Sus, som just nu är hemma med flickorna och har en bebis i magen, pluggar till miljöekonom och har kvar sin uppsats. Och det gjorde hon när de köpte huset också. Det var viktigt för både henne och Daniel att projektet att inreda och bygga om inte skulle kosta för mycket. Det mesta av möblemanget hade de med sig från tidigare boenden och mycket köper de på loppisar och auktioner.

– För oss är det nästan som en sport att hålla nere kostnaderna. Vi har nästan inga lån och har inte behövt lägga en miljon kronor på hantverkare.

Mest stolta över är de nog köket – DIY! – som väcker många lustfyllda suckar av avund! Om ni skulle få reda på priset skulle ni svimma. Men okej då: för 16 000 danska kronor (drygt 23 000 svenska!) har de inrett sitt träkök, som Sus hittade inspiration till i ett franskt inredningsmagasin. Hur gick det till?

Klädde köket med gamla plankor

– Vi köpte det billigaste Ikea-köket och använde stommarna och luckorna. Sedan köpte vi gamla brädor på en firma som säljer byggmaterial för återbruk och klädde köket med de vackra plankorna. Vi sågade till, halverade dem till 2,5 centimeters tjocklek, skrapade färg och nu sitter här ett helt unikt kök som vi älskar.

Hyllan ovanför köket är också det en gammal bräda som fästs med läderremmar, återbruk at it’s finest.

Även golven har fått nytt liv, trägolvet som låg i det som en gång varit kök har flyttats till vardagsrummet och ett parti handslaget tegel bildar nytt golv. För att golvet inte skulle bli för ”tjockt”, halverades varje tegelpanna för hand och lades i ett vackert mönster. Golvvärme är också installerad, annars hade det knappt gått att gå på golvet utan skor.

Inrett sitt drömhem med liten bugdet

– Vi gillar båda två att skapa själva, det har varit en stor och viktig del i projektet och något som gjorde att vi kunde hålla budget – att vi gjorde det mesta, Daniel och jag tillsammans.

Deras inredning känns varm, personlig och helt enkelt väldigt ombonad. Ord som kommer till en är bohemisk lyx, rustikt och charmigt med varma, naturliga färger i botten och mycket naturmaterial som trä, sten och rotting.

Finner inspiration från Pinterest

– Jag gillar att leta inspiration på Pinterest. Men lika gärna kan jag gå igång på färgerna på någons klänning när jag går på stan. Jag gillar att mixa mönster och färger. Och så är jag aktiv både på min blogg och mitt instagram @susliving. Där gör jag flera samarbeten och tjänar riktigt bra med pengar.

Att de trivs går inte att ta miste på, de är stolta över vad de har åstadkommit.

– Jag blir faktiskt glad och inspirerad varenda gång jag kommer hem. Alla våra rum är mina favoritrum, säger Sus stolt.

Av: Cecilia von Mentzer
Fotograf: Andrea Papini
Stylist: Alexandra Papini

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet!

Soffan kommer från Bolia och hyllan ovanför är från samma parti med återbruksplankor som användes till köket. Projektorlampan är ett Amazon-fynd, färgen på väggen heter Rose cloud, från Detale cph.

I sovrummet har väggarna målats i en petroleumfärg, blandad av kulörerna Vintage blue och Stone från Detale cph. Sänghimmel, Ellos.

Kristallkronan och spegeln är vintageköp, båda har från början stått på ett slott men Sus köpte dem direkt av en gammal dam, som bott i hela 60 år i sin herrskapslägenhet.

På golvet ligger gammalt tegel, som halverats och lagts i ett klassiskt mönster. Köksstommarna är från Ikea, men har klätts med tillsågade plankor från en firma som säljer byggmaterial för återbruk. Ett så smart Ikea-hack!

Med små medel kan man skapa inredningskonst och ett kök att dö för! Tegel, brädor och hyllplan är alla köpta på återbruksföretag. Sedan har Sus fyll köket med vackra ting från vintagebutiker.

Den svarta hyllan i köket är från House doctor och fylld med allsköns härligheter. Sus älskar den för att den påminner om en butikshylla i en generös inredningsbutik.

Mosaikgolvet i vinterträdgården fanns i huset när familjen flyttade in. Det är det enda rum de inte har renoverat alls. Dagbädd, Ilva, lampan är Ilse Crawford för Ikea.

I ett hörn av vardagsrummet har man sparat tegelväggen och lagt in det vackra originalgolvet som tidigare låg i köket. Fönsterväggen har paret skapat av fönster de köpt från äldre hus i Köpenhamn. Det var för att få en ljusare hall mellan barnrummen och vardagsrummet. Grön dagbädd, House doctor, drinkvagn, Ellos.

Sängen i dottern Naomis rum är en dagbädd från Nordal, 120 cm bred. Där sover båda flickorna varje natt. Väggen är målad med Lady Jotuns Oslo, men i den har Sus blandat lite vit färg för att skapa effekt. Insektstapet, Tapetforum.

I badrummet ligger ett golv av sjösten. Sus ville skapa en känsla av strand, eftersom det ger en sådan bra känsla av hälsa och lugn. Handduksstege från Menu, handgjort badkar i trä av dansk hantverkare, väggarna är betongspacklade.

Rottingskåp, Ikea. Sus älskar växter och vinterträdgården är hennes lilla orangeri. Här driver hon upp plantor. Färgen på väggen har hon blandat till av tre kulörer från Detale cph.

LÄS MER:

Elsa Billgrens bästa tips för att inreda barnrummet

Personligt och kreativt hemma hos Ursula Wångander

Stilsäker minimalism hos modedesignern i Stockholm