Kreativa lösningar och bohemiskt hemma hos Sus Mogensen

11 jun, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos Sus Mogesen i Köpenhamn
Den gamla industribyggnaden i Köpenhamn har klätts med bohemisk charm, varma nyanser och naturmaterial. Sus Mogensen är en fena på färg och form.
Annons

Så väljer du rätt grå nyans till väggarna
Så väljer du rätt grå nyans till väggarna

 

Susan Mogensen – eller Sus som hon oftast kallas – har alltid älskat att pyssla, måla, fixa och göra om. Alla lägenheter hon har bott i har hon ändrat från grunden, rivit ut, börjat om och satt sin egen prägel på. Så när den gamla industrifastigheten på Amager i Köpenhamn blev ledig kliade det i fingrarna. Hennes man Daniel är lika road han av projekt och ser möjligheter, inga hinder.

– Huset var ovanligt billigt och i riktigt dåligt skick. Blåa vinylgolv och smutsiga väggar med synliga rör överallt. Men det hindrade inte oss.

Så tillsammans med Sus lillasyster och hennes familj köpte de industribyggnaden på 400 kvm och blåste ut allt. Huset är i två plan, byggt runt förra sekelskiftet och bestod av en kontorsdel och en produktionsdel.

Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn kök stengolv

Flera familjer delar på en lummig trädgård

Nu rymmer den två lägenheter. Susan, Daniel och döttrarna Noelle och Naomi bor på bottenplan. Deras våning innehåller tre sovrum, kök och vardagsrum, och ett badrum. Från huset når man förstås också trädgården som familjerna delar på.

Annons

– Vi ville verkligen bo tillsammans, vi har skapat vårt eget lilla kollektiv här och det känns bara så fint, säger Sus.

Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn rottingskåp kök diy ikeahacks

Köper på loppisar och inreder med vintagefynd

Sus, som just nu är hemma med flickorna och har en bebis i magen, pluggar till miljöekonom och har kvar sin uppsats. Och det gjorde hon när de köpte huset också. Det var viktigt för både henne och Daniel att projektet att inreda och bygga om inte skulle kosta för mycket. Det mesta av möblemanget hade de med sig från tidigare boenden och mycket köper de på loppisar och auktioner.

Annons

– För oss är det nästan som en sport att hålla nere kostnaderna. Vi har nästan inga lån och har inte behövt lägga en miljon kronor på hantverkare.

Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn matsal
Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn hylla

Mest stolta över är de nog köket – DIY! – som väcker många lustfyllda suckar av avund! Om ni skulle få reda på priset skulle ni svimma. Men okej då: för 16 000 danska kronor (drygt 23 000 svenska!) har de inrett sitt träkök, som Sus hittade inspiration till i ett franskt inredningsmagasin. Hur gick det till?

Annons

Klädde köket med gamla plankor

– Vi köpte det billigaste Ikea-köket och använde stommarna och luckorna. Sedan köpte vi gamla brädor på en firma som säljer byggmaterial för återbruk och klädde köket med de vackra plankorna. Vi sågade till, halverade dem till 2,5 centimeters tjocklek, skrapade färg och nu sitter här ett helt unikt kök som vi älskar.

Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn gul soffa vardagsrum
Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn dagbädd

Hyllan ovanför köket är också det en gammal bräda som fästs med läderremmar, återbruk at it’s finest.

Annons

Även golven har fått nytt liv, trägolvet som låg i det som en gång varit kök har flyttats till vardagsrummet och ett parti handslaget tegel bildar nytt golv. För att golvet inte skulle bli för ”tjockt”, halverades varje tegelpanna för hand och lades i ett vackert mönster. Golvvärme är också installerad, annars hade det knappt gått att gå på golvet utan skor.

Inrett sitt drömhem med liten bugdet

– Vi gillar båda två att skapa själva, det har varit en stor och viktig del i projektet och något som gjorde att vi kunde hålla budget – att vi gjorde det mesta, Daniel och jag tillsammans.

Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn barnrum
Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn tegelvägg
Annons

Deras inredning känns varm, personlig och helt enkelt väldigt ombonad. Ord som kommer till en är bohemisk lyx, rustikt och charmigt med varma, naturliga färger i botten och mycket naturmaterial som trä, sten och rotting.

Finner inspiration från Pinterest

– Jag gillar att leta inspiration på Pinterest. Men lika gärna kan jag gå igång på färgerna på någons klänning när jag går på stan. Jag gillar att mixa mönster och färger. Och så är jag aktiv både på min blogg och mitt instagram @susliving. Där gör jag flera samarbeten och tjänar riktigt bra med pengar.

Annons
Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn badkar badrum
Hemma hos Sus Mogensen i Köpenhamn rottingskåp

Att de trivs går inte att ta miste på, de är stolta över vad de har åstadkommit.

– Jag blir faktiskt glad och inspirerad varenda gång jag kommer hem. Alla våra rum är mina favoritrum, säger Sus stolt.

Annons

Av: Cecilia von Mentzer
Fotograf: Andrea Papini
Stylist: Alexandra Papini

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet!

LÄS MER:

Annons