Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i söderort

Hemma hos Stylein–grundaren Elin Alemdar

Designern Elin Alemdar vill ha det avskalat men ändå ombonat. Hon kombinerar de olika uttrycken – hennes 20-talshus är lika genomtänkt som hemtrevligt.
28 november, 2018
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
1:34

Efter reklamen: Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på

(1:34)

Slå på ljud

Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på ELLE

Inom Elin Alemdar pågår en inredningskamp: den mellan Stylein-Elin som designar mode och festar i en minimalistisk industrivåning i New York och den mellan familje-Elin som bor med man och två barn i en klassisk villaidyll med spröjsade fönster och gungor i träden.

Av Josefin Andersson

Text Mari Janson

Foto Jonas Ingerstedt

Kampen är ojämn – till familje-Elins klara fördel, får hon erkänna – men huset vid Skogskyrkogården är också en kompromiss mellan hennes båda sidor. Det syns att här bor en person med rötterna i avskalat, stilrent mode och med sinne för färg och materialval.

– Men jag är också en hemmakatt och en varm, ombonad känsla är viktigt. Det ska vara mysigt! Och jag var ju tvungen att inse att resten av familjen inte alls är minimalister, säger Elin med ett skratt där hon sitter med uppdragna ben i soffan.

Hon bjuder på örtte och på hennes egendesignade soffbord i marmor står ett Byredoljus och sprider en doft av mode på hela nedervåningen, där det nybyggda köket ligger centralt mellan vardagsrummet och den stora matplatsen.

– Vi köpte huset för sex år sedan och då var det inte alls så stort, säger Elin. Precis före sommaren blev vi färdiga med utbyggnaden.

Den gamla ytterväggen går nu mitt i köket och in mot trädgården har det blivit en fantastisk matplats med sex stora fönster åt tre väderstreck, så ljus att den ger känslan av orangeri. En stor fiolfikus och massor av krukväxter förstärker känslan.

– Det är fantastiskt att se hur rummet förändras med solen, hur ljuset faller och hur färgen på väggarna skiftar nyans allteftersom dagen går.

Inspirerad av husets utsida valde Elin en ljusgrå färg till hela undervåningen. Den känns nästan grön till det lindblomsgröna köket och mer grå i vardagsrumsdelen.

– Jag har tagit ett estetiskt helhetsgrepp, säger Elin Alemdar och skrattar lite åt sig själv.

Det hon, som ändå inte beskriver sig som överdrivet inredningsintresserad, har gjort är att hon har gripit sig an husrenoveringen och utbyggnaden på samma sätt som hon tänker på sitt modemärke – med värdeord och en tydlig tanke.

Elin Alemdar grundade Stylein 2001, den första kollektionen handsydd medan hon fortfarande pluggade modedesign på Fashion Institute of Technology i New York. Om Styleins värdeord är rena linjer, hög bekvämlighet och fina material är det desamma som gäller för huset.

– Jag försöker tänka hållbart precis som med kläder. Tidlöst och hög kvalitet.

När Elin och Kamran skulle beställa golv till huset valde de ett massivt askgolv.

– Det var bland de dyraste golven vi tittade på, men jag kommer aldrig att ångra det. Det är rustikt, men ändå lyxigt, och slitstarkt. Och golv är som kök, avgörande!

Köket ritade hon med Nordiska kök och där kom hennes mer minimalistiska jag upp till ytan igen.

– Första ritningarna var helt annorlunda. Det var absolut inga speglar på dörrarna, inga knoppar. Men jag ville också gärna värna om 20-talssjälen som redan finns här i huset och tänkte om.

Alltså blev till det slut ett lindblomsgrönt kök i ask, klassiskt men modernt, med marmorliknande skiva från Silestone. Inte lika ömtåligt som marmor, och med smarta detaljer som ett djupt leksaksskåp under köksön/baren och en diskret fläkt.

När Elin och Kamran flyttade för sex år sedan hade de inte barn – inte ens på gång – och var inte säkra på om hus var grejen.

– Vi bodde på Södermalm och tittade på både lägenheter och hus. En nära vän bodde i området och sålde in det. För mig som är uppvuxen ute på landet, och med 45 minuter i skolbuss, var det ingen stor grej att flytta ut från stan, det var värre för Kamran. Men han är osentimental och bara ”om vi inte gillar det, flyttar vi tillbaka”.

Men det är inget de oroar sig för – stadsdelen som kallas Pungpinan har de gjort till sin.

– Gud vad vi älskar vårt område! Så fort jag kommer hit andas jag lite djupare, det finns en frihet i att lämna stan som samtidigt ligger bara en ganska billig taxiresa härifrån.

– Vi gillade det även utan barn, men med familjelivet är det perfekt och när det blir helg vill jag inte åka till stan alls. Vi kan öppna dörrarna, har flera olika uteplatser och utelivet med alla aktiviteter finns runt hörnet.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

I sovrummet ligger
Elins älsklingsmatta från Camicamina i Pearl 
white – här kommer inget ätbart över tröskeln! 
Kuber i marmor som säng-bord, egendesignade 
och producerade med Elins vän Marko. Sängkläder 
från Himla, bänk vid 
sängen från Posh Living.

Elin Alemdar vid soffbordet som hon designat 
och låtit en vän bygga. I hallen har hon en mindre variant,
i grön marmor, som skohylla. Dagbädden är 
köpt på Bukowskis och omklädd. Tavlan är en print från 
australiensiska Caroline Walls. Matta, vintage.

”Först ritade jag ett 
mycket mer minimalistiskt kök”. Lindblomsgröna 
luckor i ask från Nordiska kök och vitvaror från Smeg. Fläkt, Fjäråskupan. Kakfatet köpte Elin och Kamran på en av sina första resor ihop, på en loppis 
i Brooklyn. Träfat på baren från Villeroy & Boch. 
Under baren har barnen sina leksaker i ett djupt skåp.

I barnens rum är ingenting väggfast, så att de ska kunna förändras med åren. Adrians rum är målat i Pale linden från Jotun. Matta från Jotex,lampa från Afroart.

I hörnet bor fiolfikusen som 
barnen döpt till Flora. Tavlan är en print av Fredrik Etoall och 
plåtades backstage på en av Styleins visningar på Stockholm fashion 
week. Soffa från Stalands och 
fåtölj/love seat Ghost från Gervasoni/Plan 1. Kuddar från Granit.

Alinas rum är målat med Soft 
skin från Jotun, och Elin har gjort hennes 
hyllor och skrivbord och målat dem i samma nyans. Korgstolar, Ikea, och korgar och pyssel från Granit.

Till husets alla rum, 
utom sovrummen, har 
Elin Alemdar valt 
Ljus antikgrå från Jotun 
och massivt askgolv 
från Baseco. Dagbädden 
är köpt på Bukowskis och omklädd. Soffbordet 
har Elin designat och 
låtit en kompis bygga. 
Soffa från Stalands och fåtölj/love seat från Gervasoni/Plan 1. Kuddar och pläd från Granit. Matta, vintage. I hörnet bor fiolfikusen som barnen döpt till Flora. Tavlan till vänster är en print av Fredrik Etoall och plåtades backstage på en av Styleins modevisningar och den till höger är en print från Caroline Walls.

Elin har fixat hyllor själv av hyllplan och konsoler 
och här ryms massor av krukväxter, elefantöra ären favorit, och minnessaker från resor och 
loppisfynd. ”Händerna köpte jag på en liten marknad i Hongkong och tecknet som de föreställer 
betyder lycka – det är faktiskt betydelsen av min mans namn Kamran på kurdiska.” Matbord
från Stalands och porslin från Villeroy & Boch.

I det utbyggda köket med stor matplats strömmar ljuset in från fem fönster och en terrassdörr. Massor av växter förstärker känslan av att sitta i ett växthus. Matbord från Stalands och stolar av Arne Jacobsen, Fritz Hansen. Tavlor av Meg Abbott, krukor på golvet från Isadeco och stol från GAD. Skål och vaser är loppisfynd, men den nya servisen kommer från Villeroy & Boch. ”Jag letade länge efter klassiskt vitt benporslin utan krusiduller.”