Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i söderort

28 nov, 2018 
Hemma hos Stylein–grundaren Elin Alemdar
Designern Elin Alemdar vill ha det avskalat men ändå ombonat. Hon kombinerar de olika uttrycken – hennes 20-talshus är lika genomtänkt som hemtrevligt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på ELLE

Inom Elin Alemdar pågår en inredningskamp: den mellan Stylein-Elin som designar mode och festar i en minimalistisk industrivåning i New York och den mellan familje-Elin som bor med man och två barn i en klassisk villaidyll med spröjsade fönster och gungor i träden.

Av Josefin Andersson

Text Mari Janson

Foto Jonas Ingerstedt

Kampen är ojämn – till familje-Elins klara fördel, får hon erkänna – men huset vid Skogskyrkogården är också en kompromiss mellan hennes båda sidor. Det syns att här bor en person med rötterna i avskalat, stilrent mode och med sinne för färg och materialval.

Annons

– Men jag är också en hemmakatt och en varm, ombonad känsla är viktigt. Det ska vara mysigt! Och jag var ju tvungen att inse att resten av familjen inte alls är minimalister, säger Elin med ett skratt där hon sitter med uppdragna ben i soffan.

Hon bjuder på örtte och på hennes egendesignade soffbord i marmor står ett Byredoljus och sprider en doft av mode på hela nedervåningen, där det nybyggda köket ligger centralt mellan vardagsrummet och den stora matplatsen.

– Vi köpte huset för sex år sedan och då var det inte alls så stort, säger Elin. Precis före sommaren blev vi färdiga med utbyggnaden.

Annons

Den gamla ytterväggen går nu mitt i köket och in mot trädgården har det blivit en fantastisk matplats med sex stora fönster åt tre väderstreck, så ljus att den ger känslan av orangeri. En stor fiolfikus och massor av krukväxter förstärker känslan.

– Det är fantastiskt att se hur rummet förändras med solen, hur ljuset faller och hur färgen på väggarna skiftar nyans allteftersom dagen går.

Inspirerad av husets utsida valde Elin en ljusgrå färg till hela undervåningen. Den känns nästan grön till det lindblomsgröna köket och mer grå i vardagsrumsdelen.

Annons

– Jag har tagit ett estetiskt helhetsgrepp, säger Elin Alemdar och skrattar lite åt sig själv.

Det hon, som ändå inte beskriver sig som överdrivet inredningsintresserad, har gjort är att hon har gripit sig an husrenoveringen och utbyggnaden på samma sätt som hon tänker på sitt modemärke – med värdeord och en tydlig tanke.

Elin Alemdar grundade Stylein 2001, den första kollektionen handsydd medan hon fortfarande pluggade modedesign på Fashion Institute of Technology i New York. Om Styleins värdeord är rena linjer, hög bekvämlighet och fina material är det desamma som gäller för huset.

– Jag försöker tänka hållbart precis som med kläder. Tidlöst och hög kvalitet.

Annons

När Elin och Kamran skulle beställa golv till huset valde de ett massivt askgolv.

– Det var bland de dyraste golven vi tittade på, men jag kommer aldrig att ångra det. Det är rustikt, men ändå lyxigt, och slitstarkt. Och golv är som kök, avgörande!

Köket ritade hon med Nordiska kök och där kom hennes mer minimalistiska jag upp till ytan igen.

– Första ritningarna var helt annorlunda. Det var absolut inga speglar på dörrarna, inga knoppar. Men jag ville också gärna värna om 20-talssjälen som redan finns här i huset och tänkte om.

Annons

Alltså blev till det slut ett lindblomsgrönt kök i ask, klassiskt men modernt, med marmorliknande skiva från Silestone. Inte lika ömtåligt som marmor, och med smarta detaljer som ett djupt leksaksskåp under köksön/baren och en diskret fläkt.

När Elin och Kamran flyttade för sex år sedan hade de inte barn – inte ens på gång – och var inte säkra på om hus var grejen.

– Vi bodde på Södermalm och tittade på både lägenheter och hus. En nära vän bodde i området och sålde in det. För mig som är uppvuxen ute på landet, och med 45 minuter i skolbuss, var det ingen stor grej att flytta ut från stan, det var värre för Kamran. Men han är osentimental och bara ”om vi inte gillar det, flyttar vi tillbaka”.

Annons

Men det är inget de oroar sig för – stadsdelen som kallas Pungpinan har de gjort till sin.

– Gud vad vi älskar vårt område! Så fort jag kommer hit andas jag lite djupare, det finns en frihet i att lämna stan som samtidigt ligger bara en ganska billig taxiresa härifrån.

– Vi gillade det även utan barn, men med familjelivet är det perfekt och när det blir helg vill jag inte åka till stan alls. Vi kan öppna dörrarna, har flera olika uteplatser och utelivet med alla aktiviteter finns runt hörnet.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons