Pella Hedebys compact living-dröm

Att inreda inbjudande och trivsamt på små ytor kan vara en utmaning. Inredaren och stylisten Pella Hedeby använde material med mycket känsla och genomtänkta detaljer för att skapa en compact living-dröm på 25 kvadratmeter.
07 maj, 2018

Det första man ser från den branta uppfarten till inredaren och bloggaren Pella Hedebys och sambon Andreas hem är det ljusa attefallshuset som ger liv åt gårdsplanen med altandörren inbjudande på glänt. Några trappsteg ner ligger bostadshuset med samma liggande träpanel på fasaden. Nedanför den lilla höjden där husen ligger breder ett böljande sörmländskt landskap ut sig i solen.

Pella och Andreas bestämde sig för att bygga ett attefallshus för att hon skulle kunna använda det som ateljé och för att vänner på besök skulle kunna få ett eget ställe att husera i. För Pellas söner och Andreas dotter är det också en mysig plats att hänga med kompisar. Eftersom Andreas ritade och byggde boningshuset blev det naturligt att bygga attefallshuset i samma stil.

– När vi började planera var det här med attefallshus fortfarande relativt nytt. Det fanns inte så många alternativ på marknaden, berättar Pella.

”Vi skissade på olika planlösningar utifrån de funktioner vi ville ha”

– Vi skissade på olika planlösningar utifrån de funktioner vi ville ha: toalett med dusch, ett rum med utrymme för arbetsplats och bra förvaring, ett litet kök och ett sovloft.

Huset blev färdigt för tre år sedan

För snart tre år sedan stod det lilla huset klart. Från ytterdörren, en äldre dörr som Andreas har isolerat, kommer man in i en hall med garderob till vänster och toalett med dusch rakt fram. Ovanpå ligger sovloftet med sin lilla fönsterglugg. Till höger öppnar sig rummet med en köksdel och ett stort fönster ner mot landsvägen och glasade altandörrar in mot gården. Putsade väggar som skiftar lätt i ton i solljuset och betonggolvet, som i själva verket är husets bottenplatta, skapar en behagligt vilsam atmosfär.

– Min grundfilosofi är att det ska kännas enkelt och naturligt. Jag ville hålla det stilrent och ha några rena ytor även om det är litet. För mig blev det också en arena för att ta ut svängarna med material och färgsättning eftersom jag hade flyttat in i ett hus som Andreas redan hade gjort färdigt. Jag har alltid velat ha betonggolv, och nu fick jag tillfälle att testa, berättar hon.

På mindre ytor kan det vara en utmaning att få in allt man behöver utan att det känns plottrigt. Pella tipsar om att göra en moodboard och låta material och detaljer återkomma på olika ställen för att hålla ihop helheten och åstadkomma ett lugn. Här återkommer material, linjer och detaljer som kökets vita blandare i duschen.

För att skapa enhetlighet har hon putsat väggarna ända ut i fönsternischerna i stället för att sätta in lister. Putsen är målad med en varmvit kalkfärg som återkommer i en mörk variant i duschen, där ett vitt marmorgolv ger kontrast.

– När jag målade väggarna så sög putsen åt sig ganska mycket färg. Men det härliga med kalkfärg är att det inte gör så mycket, det blir lite liv och djup i den. När man bygger nytt är det skönt att allt inte är så perfekt, säger hon.

– Det har varit lite vuxenlekstuga att få inreda fritt, och vi är så nöjda. Bland det mysigaste som finns är att sova på loftet.

Av Pella Hedeby
Text Anders Bergmark
Foto Kristofer Johnsson

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Pella och Viggo på stentrappan, omgivna av vintergröna buxbomklot. 

Pella och 
Andreas ritade och byggde Attefallshuset 
i samma stil som deras bostadshus. Med placeringen 
i vinkel skapar det en fin inramning till den stenlagda gårdsplanen. 

På det mysiga sovloftet finns en 
traditionell, ekologisk futonsäng med tatamigavel från InStyleHouse.se. 
Vägglampa 
Tolomeo från Artemide. Sängbord LTR occassional table, Vitra. 

Kalkfärg Marrakech från Pure & Original i nyansen Elephant skin. Handfat, Furniturebox. Blandare Tapwell från Swoon. 

Kök från Ikea 
och bänkskiva i Silestone. Blandare Nivito, köpt 
på House of Design. 
Lampor över köksbänken från Menu. Stol 
och arbetsbord vintage. 

Stentrappan med trampvänlig kryptimjan binder samman 
den stenlagda gårdsplanen med baksidan av huset och trädgården. 

Vilsamt avskalat på sovloftet. Traditionell 
futon med tatamigavel från InStyleHouse.se. 
Vägglampa Tolomeo från Artemide. 
Sängbord LTR Occassional table, Vitra. 
Påslakan i färgen Coco från Midnatt.

Bord och stolar, vintage. Pall Sinnerlig, Ilse Crawford för Ikea. Taklampa från Anglepoise. 
Poster Colorful, Lotta Agaton. Väggarna är målade i Pure & Originals kalkfärg Fresco i nyansen Bone. 

Läs mer:

Mjuk minimalism i stylisten Pella Hedebys hem

Tidlösa färger med naturen i fokus – stylisten Pella Hedeby tipsar