Harmoniskt i krispigt vitt – och ett drömmigt sovrum

Adinda van Oels lägenhet i Amsterdam är feminin, stilfull och inredd med en perfekt avvägd blandning av antikviteter och moderna inslag. Adindas knep är att alltid utgå från ljuset, och att även om ytan är liten inreda med föremål som tar stor plats.
14 juni, 2017

– Jag  kan ändra färg på mina sängkläder eller byta ut en tavla. Det håller inredningen uppdaterad. Men jag flyttar inte runt några möbler i mitt hem. Ljuset är alltid min utgångspunkt och när en möblering är klar ändrar jag den aldrig, säger Adinda van Oel.

Av: Bastienne van Bockel
Text: Renske Werner
Foto: Tessa Jol/Taverne Agency

I stället för att flytta möbler är det Adinda själv som flyttar runt. På femton år har hon bott i lika många olika bostäder. Adindas första flytt var också hennes största – det var då hon lämnade sitt hemland Holland för att bosätta sig i Lyon i sydöstra Frankrike.

Adinda blev kvar i Frankrike i många år. Det var där hon gifte sig, bildade familj och fick en karriär inom mode. Men när hennes yngsta dotter bestämde sig för att läsa på universitetet i Amsterdam valde Adinda att följa med.

¨

– Mitt hem kändes tomt och jag och min man hade separerat. Jag var redo för ett nytt äventyr, berättar Adinda.

När Adinda flyttade tillbaka till Amsterdam kändes både staden och människorna som tagna ur en film.

– Holländarna är så glada med sina cyklar, kanaler och ”keep-it- real-attityd”! Jag bara väntade på att en regissör skulle skrika ”bryt” vilken sekund som helst.

I denna filmliknande miljö köpte Adinda en tvårumslägenhet med både fransk elegans och holländsk charm. Att lägenheten låg i en historisk byggnad med vackra tak från byggåret och en fransk balkong med utsikt över gatan var faktorer som avgjorde affären.

Även om lägenheten hade fina originalattribut kändes ytan trång och mörk, mycket på grund av en vägg mellan kök och vardagsrum.

– Jag ville ha in ljus, ljus och mer ljus. Jag skissade på en ny planlösning och visade den för en byggnadsentreprenör. Inom loppet av några månader var köksväggen riven, sovrummet hade fått skräddarsydda dörrar i stål och glas, och det slitna badrummet var renoverat från grunden, berättar Adinda och fortsätter:

– Därefter var det dags för alla väggar och tak att målas vita. Även trägolvet målades vitt med en glansig finish. Efter det fullkomligt exploderade lägenheten i ljus!

Även om lägenheten är liten drar Adinda inte sig för att inreda med detaljer som tar stor plats.

Rejäla föremål fungerar ofta riktigt bra i ett litet utrymme, menar hon. De kan göra att ytan verkar större än vad den egentligen är. I Adindas lägenhet är en överdimensionerad antik spegel vid matbordet, en vacker påfågelstol och ett konstverk bakom soffan exempel på sådana stora föremål.

– Dessa är mina icke-förhandlingsbara objekt som har flyttat med mig många gånger. Spegeln har farit lite illa på grund av alla flyttar, men den är verkligen vacker!

Adinda har flera möbler och inredningsdetaljer som ligger henne varmt om hjärtat. Hon berättar att hon näst intill aldrig köper något på impuls; hon handlar bara om det är något hon verkligen behöver eller om föremålet i sig berör henne. Det kan vara en vacker handgjord inredningsdetalj, ett konstverk eller en antikvitet med egen historia.

En klar favorit i hemmet är det lilla altaret på köksbänken. Altaret köpte Adinda i Burma och fraktade hem i sin kabinväska.

– Köksbänken kanske är en lite märklig plats för ett altare, men det är föremål på oväntade platser som gör inredningen intressant. Det är precis sådana överraskningsmoment som skapar harmoni i mitt hem.

Se alla bilder och lär allt om inredningen i bildspelet nedan!

Soffan Jan’s new 
sofa är formgiven av 
Paola Navone för 
Linteloo. Konstverket 
bakom är Behave 
like art av Peter Büchler. 
Borden har Adinda specialgjort av metall-underreden från 
Gucci med marmor-
skivor ovanpå. 
Guldhuvudet Bonze 
och bordslampan är formgivna av Philippe 
Starck. Taklampa 
från Ay illuminate.

I matrummet tronar 
en antik fransk spegel 
som troget följt med i
alla Adindas flyttar. Matbordet är formgivet 
av Eero Saarinen för Knoll, 
trådstolarna är Warren Platner och den vita pallen kommer från Pols Potten. Påfågelstolen är köpt i en antikaffär i Frankrike 
och golvlampan Panthella är från Louis Poulsen.

Ovanför sängen hänger ett konstverk av Peter Büchler. 
Sängbord av Eero Saarinen för Knoll. Vita lampor Tolomeo, Artemide. 
Till vänster: Mellan fönstren i sovrummet står en byrå. 
Chanelflaskan i keramik är gjord av en vän. Svartvitt foto, Man Ray.

Det vita 
köket är specialbyggt för 
utrymmet. Konsten på väggen är köpt i Milano 
och blir ett häftigt utropstecken i rummet. Hyllan på väggen 
kommer från Vipp och altaret i guld är en souvenir från Burma.

Adinda van Oel på balkongen till
sin Amsterdam-våning.

De höga glasdörrarna leder in till sovrummet och badrummet, som badar i krispigt vitt ljus. 
Pallarna kommer från Gucci, bricka från Fornasetti. Vit pall med hål, Pols Potten. 
Sminkbord och hyllor, Vipp. Bakom skjutdörrarna till vänster döljer sig garderober och tvättmaskin.

Ett par höga glasdörrar leder från 
vardagsrummet till sovrum och badrum.

Den charmiga balkongen var
ett av skälen till 
att Adinda föll 
för lägenheten. 
Den svarta korgstolen kommer
från Loods 5 och trådkorgarna från 
Pols Potten.

Handfat och kommod från Vipp. 
Konstverk från Frozen Fountain.