Ann Söderlunds färgstarka sommarhem på Gotland

ann söderlunds sommarhus på gotland

På norra Gotland har Ann Söderlund och Mathias Johansson skapat sin sommaroas, med massor av färg på en väl genomtänkt grund.
02 juli, 2018

Välkommen till sommarhuset där Pippi Långstrump möter Bloomsbury, Frida Kahlo – och Ann Söderlund, som köpte sitt drömhus i Valleviken på norra Gotland, tillsammans med sambon Mathias Johansson, hösten 2015. Utan visning.

– Jag och Hannah Widell har åkt förbi det här huset och tyckt att det var så sjukt. Det var så perfekt, allt var topptipp klippt, det var nästan preussisk ordning, men det var aldrig en enda människa här. Vi tyckte båda att det var drömstället. Och så dök det upp i min bevakning hos en mäklare … Jag blev så uppe i varv och Mathias bara drogs med i hur härligt vi skulle ha det här. Vi köpte det på magkänsla!

Men mellan köpet och härligheten stod en omfattande renovering. Huset är byggt 1907, på ett rivet 1700-talshus, och ladan och pighuset är kvar sedan det första huset byggdes.

– Det var inte så att vi skrattade ihjäl oss när vi kom hit på novemberlovet, när vi precis hade köpt huset. Det var fuktigt och fyllt av gamla möbler och konstiga små byggen. Det såg ut som ett gammalt behandlingshem eller mentalsjukhus. Min son, som då var tio år, sa: ”Jag går INTE in i det där spökhuset!” Jag var tvungen att spela: ”Jodå, det här kommer bli bra!”

De anlitade byggaren Martin Jansarve – ”ett tag skickade jag kanske 30 sms per dag med bilder till honom, stackaren!” – och i maj året efter började huset som Ann Söderlund hela tiden hade sett framför sig ta form.

– När jag gick in i det stora vardagsrummet, när de hade satt in nya dörrar på båda sidor, tagit fram ett fönster som varit förbommat, rivit en vägg och målat om – det var som att komma in i en dröm. Jag började gråta. Det blev så underbart som jag hade trott!

De tog också hjälp av stylisten Mia Anderberg när det gällde olika färgval och bad vänner och bekanta om råd. Just vänner och bekanta finns det gott om i närområdet på Gotland, paret har ett stort umgänge här och även om det är samma människor som de umgås med hemma i Stockholm så är det här de hinner ses. Och diskutera renoveringar, eftersom alla anlitar samma byggare och gärna inspireras av varandra.

– Alla tyckte att jag överdimensionerade altanen på baksidan, men Hannah har en jättestor, så jag sa: ”Gör exakt som hos Hannah!” Nu har de gjort en pergola, så jag var där häromdagen och fotade …

Hon beskriver huset som ett kinderägg, de har upptäckt en massa saker som de inte såg när de köpte det. Som att det var 250 meter till havet och nu när de har tagit ner sly och träd har de full havsutsikt.

Inredningsstilen är färggladare här jämfört med familjens lägenhet i stan, som inte har hunnit få så mycket kärlek eftersom de flyttade in i den ett halvår innan de köpte Gotlandshuset.

– Det är så tydligt att man kan ge kärlek till ett hem så att det lever upp. Här är allt gjort från grunden och mer genomtänkt. Det är pastelligt, rosa, gult, grönt och allt passar in. Det är hela havet stormar, men med en ordentlig grundtanke.

Paret har samma tankar kring inredning och har knappt varit oense om någonting under renoveringsprocessen. Mathias designar lampor och driver företaget Cirkuslampan, så hans design syns på flera ställen i huset. Ann berättar att Frida Kahlos stora färgpalett är en inspirationskälla och att Ann, sedan hon gett sig in i färgens värld, insett att alla färger passar ihop.

– Har man bara en någorlunda lugn bas så är det bara att fläska på. Vi har jättestora fönster, rummen genomströmmas av ljus från alla håll och det är ljusa trägolv. Här har vi knallgula stolar, hawaiitapeter och en salig mix av färger, men man känner inte riktigt av det.

Att renoveringen är gjord ordentligt och från grunden och att inredningen är genomtänkt är något hon återkommer till flera gånger. Det är inget slarv, ”som jag brukar göra”.

– Jag känner mig stolt. Vi har inte bara hafsat iväg utan gjort det ”by the book”. Det känns vuxet och härligt, säger hon och tillägger:

– Jag känner för första gången i mitt liv att vi kanske stannar här, det här kanske är vårt paradis på jorden. Det kanske är här vi blir gamla. När vi kom hit i år, nu när vi äntligen ser havet, och barnen kom skrikande ”jaaa, vi är på landet!”, då kändes det så jävla fint. Det blev. Det här är vårt ställe. Vi lyckades.

Namn: Ann Söderlund och Mathias Johansson, Anns barn Ossian, 16, Ilon, 14, Dante, 12, och gemensamma barnen Bobo, 4, och Frans, 1½.
Bor: Vid Fårösund på Gotland och i lägenhet i Vasastan i Stockholm.
Aktuell: Ann har precis avslutat turnén Förfest med Lillelördag med Anitha Schulman och har en ny podd om medberoende, Djävulspodden, med Sanna Lundell, samt ett hemligt projekt, ”mitt superduperdrömprojekt!”. Mathias designar lampor och driver företaget Cirkuslampan.se. Tillsammans arbetar de med en barnkollektion för Cirkuslampan, ihop med Ingela P Arrhenius.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Bobo provar skor. Väskan som hänger på väggen kommer från Becksöndergaard och den gula stolen är ett fynd från Myrorna.

Det stora vardagsrummet är gjort för att många ska kunna hänga. Sofforna kommer från Ikea, med överdrag från Bemz. Bordet fanns i huset när de köpte det. Kuddarna kommer från Svenskt Tenn, Afroart och Swedish Rags. Tavlan längst till höger är målad av Johanna Weimer Blomberg och den till vänster kommer från Acne Junior. Spegeln är från Togas Visby. V-lamporna nedanför är från Cirkuslampan.se. Den röda lampan kommer från Lux.

Det stora vardagsrummet är gjort för att många ska kunna hänga. Sofforna kommer från Ikea, med överdrag från Bemz. Bordet fanns i huset när de köpte det. Kuddarna kommer från Svenskt Tenn, Afroart och Swedish Rags. Tavlan längst till höger är målad av Johanna Weimer Blomberg och den till vänster kommer från Acne Junior. Spegeln är från Togas Visby. V-lamporna nedanför är från Cirkuslampan.se. Den röda lampan kommer från Lux.

Soffan och mattan kommer från Jotex och solstolarna är fynd från loppisen i Hellvi på Gotland. Den stora kudden är från Swedish Rags.

En av husets många uteplatser, med sittgrupp som stod på gården när paret köpte huset. Bordet har de snickrat ihop själva och den svarta pallen kommer från Ikea.

Föräldrarnas sovrum. Ovanför sängen hänger en Johanna Weimer Blomberg-tavla bredvid en som hittades på loppis. Överkastet kommer från Mille Notti, sängkläderna från Hemtex och lampan i taket är från Jollyroom.

Köket är ett ommålat Ikea-kök och på köksbänken står en &-lampa från Cirkuslampan.se. Lampan i taket kommer från Ikea och stolarna är blandade loppis- och Myrornafynd, som målats i olika färger.

Mattan i den blåmålade hallen kommer från Pinemont Trading. Den röda hunden på hatthyllan är från Acne Junior.

Huset är fyllt av charmiga loppisfynd som den röda stolen och skåpet som de hittade på juliloppisen i Hellvi. Tavlorna fanns på gården när de köpte huset.

Ann Söderlund och Mathias Johansson med barnen Frans, 1½, och Bobo, 4.

Våningssängen maximerar utrymmet i barnrummet. På väggen hänger en B-lampa från pappas Cirkuslampan.se. Byrån och pallen är loppisfynd, lådorna på golvet kommer från Lego och björnlampan från Jollyroom.

Badrummet renoverade de samtidigt som övriga huset. Det är inte klassiskt gotländskt med grå kalksten, konstaterar Ann, som valde grön och svart marmor i stället. Kaklet kommer från Colorama. Korgen vid badkaret är från Afroart och pallen fanns i huset.

Av: Myrica Bergqvist Text: Helena Skoog Foto: Carl Dahlstedt