200 år gammal lägenhet – med fina detaljer i mässing

Baddräktsdesignern Hanne Bloch bor och arbetar i en nära 200 år gammal lägenhet i centrala Köpenhamn. Här blandas arvegods hemifrån gården i Jelling med auktionsfynd och egen design.
27 juni, 2017

Hanne Bloch har under sin karriär som designer för Missoni rest mycket och bott i både Rom och Milano, så när barnen flyttade hemifrån funderade hon över att antingen flytta ut på landet eller försöka hitta en bostad i centrala Köpenhamn – inget mellanläge. Det blev en lägenhet i ett hus från 1835, alldeles intill vattnet och Köpenhamns myller, som vann över den lantliga idyllen.

Text: Malue Drejer
Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters AgenCY

Lägenhetens förra ägare var arkitekt och hade renoverat omsorgsfullt och med fina material – som ett marmorgolv i köket och ett välplanerat badrum från Boffi. Men när Hanne flyttade in var trägolven olika i alla rum – varianter av parkett och brädgolv – och för att få det hela mer enhetligt valde hon att behandla alla trägolv med svartpigmenterad olja och sedan lacka dem, vilket ger en fin kontrast till de vitmålade väggarna med höga träpaneler.

– Jag blandar gärna stilar och material. Kontrasterna skapar liv och ger balans till helheten, säger hon.

Kökets strama stil och marmorgolv valde Hanne att kombinera med ett rått träbord med tillhörande pallar, som mjukar upp och ger den nödvändiga kontrasten. De 165 kvadratmetrarna är så väldisponerade att Hanne kan använda lägenheten till både showroom, kontor och möteslokal för baddräktsföretaget Hanne Bloch, som hon startade för snart tio år sedan. Hon har nyligen anställt sin dotter Olivia i företaget och nu är hon Hannes sparringpartner när det gäller att utveckla kollektionerna.

– Olivia har hjälpt mig att vidareutveckla den eleganta, feminina stilen och gett den lite mera udd.

Hannes inredningsintresse har präglats både av hennes många år i Italien och av uppväxten i Jelling på den danska landsbygden. Hennes mamma var mycket intresserad av inredning och många saker i hemmet kommer från barndomshemmet.

– Jag är uppvuxen på en gård och många saker kommer därifrån, som de stora, gamla glaskolvarna som min syster använde för att brygga öl. De är otroligt vackra när ljuset skiner igenom dem.

Inspirerad av lägenhetens mässingshandtag bestämde sig Hanne för att låta mässing komma igen som en röd tråd i hela lägenheten. Här finns nu både mässingssaker från barndomshemmet och andra mässingsföremål som hon hittat i antikbodar och på auktioner. Som pricken över i står det eleganta mässingsskåpet som hon låtit tillverka hos en smed.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Det uppseendeväckande mässingsskåpet har Hanne ritat själv och sedan bett smedel Løvenwald tillverka. Klänningen är från förra årets sommarkollektion. Marmorfat från Oliver Gustav.

En samling mässingsljusstakar från Hannes barndomshem, ett par ljusstakar från Salvatore + Marie i Milano och gipsavgjutningar av barnen Olivias och Victors händer.

Sovrummet är inrett i naturfärger och har en mörk trästege som hängare. Överkast från Rue Verte, pall från Afrika.

Kökets strama inredning med marmorgolv, vita skåp från Invita och rostfritt kylskåp mukas upp av ett rått träbord med pallar till. Målning av Kresten Havgaard. Ovanpå vinkylen står en turkisk silverkanna som Hanne köpte när hon bodde i Ankara.

Passagen ligger mellan matsalen och gästrummet – i skåpet får ytterkläder och skor plats. De skulpturala, bruna ljusstakarna är utskurna ur ett enda trästycke. Målning av Poul Isbak.

Vardagsrummet ligger precis innanför hallen. Golven målades svarta för att hålla ihop inredningen. Skänken och spegeln har Hanne köpt hos Salvatore + Marie i Milano. Den gröna soffan och soffbordet är köpta på Lauritz.com. Mässingsvasen är köpt på loppis och skålen är arvegods. Den gula lampan är köpt i en antikaffär. Vägglampa av Serge Mouille. Fotot är ett självporträtt av dottern Olivia.

Bordet i matsalen kommer från Salvatore + Marie i Milano och har fått en extra glasskiva för att rymma fler. Taklampa av Serge Mouille och stolarna är köpta i USA. De stora glasflaskorna kommer från Hannes barndomshem och har använts till att brygga öl. Barbord i mässing köpt på Lauritz.com. Målning av Poul Isbak. Golvlampan från Hannes barndomshem har fått en ny skärm av snören, KS Lampeskærme. Den skulpturala stolen är gjord av bambu.

Hanne Bloch tillsammans med dottern Olivia.

Badrumsinredningen kommer från Boffi och duschnischen är klädd med marmor. För att mjuka upp det strama har Hanne valt rosa handdukar.