200 år gammal lägenhet – med fina detaljer i mässing

27 jun, 2017 
AvELLE Decoration
Baddräktsdesignern Hanne Bloch bor och arbetar i en nära 200 år gammal lägenhet i centrala Köpenhamn. Här blandas arvegods hemifrån gården i Jelling med auktionsfynd och egen design.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hanne Bloch har under sin karriär som designer för Missoni rest mycket och bott i både Rom och Milano, så när barnen flyttade hemifrån funderade hon över att antingen flytta ut på landet eller försöka hitta en bostad i centrala Köpenhamn – inget mellanläge. Det blev en lägenhet i ett hus från 1835, alldeles intill vattnet och Köpenhamns myller, som vann över den lantliga idyllen.

Text: Malue Drejer
Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters AgenCY

Lägenhetens förra ägare var arkitekt och hade renoverat omsorgsfullt och med fina material – som ett marmorgolv i köket och ett välplanerat badrum från Boffi. Men när Hanne flyttade in var trägolven olika i alla rum – varianter av parkett och brädgolv – och för att få det hela mer enhetligt valde hon att behandla alla trägolv med svartpigmenterad olja och sedan lacka dem, vilket ger en fin kontrast till de vitmålade väggarna med höga träpaneler.

Annons

– Jag blandar gärna stilar och material. Kontrasterna skapar liv och ger balans till helheten, säger hon.

Kökets strama stil och marmorgolv valde Hanne att kombinera med ett rått träbord med tillhörande pallar, som mjukar upp och ger den nödvändiga kontrasten. De 165 kvadratmetrarna är så väldisponerade att Hanne kan använda lägenheten till både showroom, kontor och möteslokal för baddräktsföretaget Hanne Bloch, som hon startade för snart tio år sedan. Hon har nyligen anställt sin dotter Olivia i företaget och nu är hon Hannes sparringpartner när det gäller att utveckla kollektionerna.

Annons

– Olivia har hjälpt mig att vidareutveckla den eleganta, feminina stilen och gett den lite mera udd.

Hannes inredningsintresse har präglats både av hennes många år i Italien och av uppväxten i Jelling på den danska landsbygden. Hennes mamma var mycket intresserad av inredning och många saker i hemmet kommer från barndomshemmet.

Annons

– Jag är uppvuxen på en gård och många saker kommer därifrån, som de stora, gamla glaskolvarna som min syster använde för att brygga öl. De är otroligt vackra när ljuset skiner igenom dem.

Inspirerad av lägenhetens mässingshandtag bestämde sig Hanne för att låta mässing komma igen som en röd tråd i hela lägenheten. Här finns nu både mässingssaker från barndomshemmet och andra mässingsföremål som hon hittat i antikbodar och på auktioner. Som pricken över i står det eleganta mässingsskåpet som hon låtit tillverka hos en smed.

Annons

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons