Därför borde alla över 40 bara jobba tre dagar i veckan

28 jun, 2018 
AvMikaela Alex
Alla över 40 borde bara jobba 3 dagar i veckan.
Tre jobbdagar istället för fem – visst låter det som en dröm? Inte om vetenskapen fick bestämma. Personer över 40 är nämligen som mest produktiva när de jobbar 25 timmar i veckan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Om du fick erbjudandet att gå ner i arbetstid men behålla lön och förmåner – skulle du tacka ja? Det är nog många av oss som skulle ta chansen, och faktum är att det skulle kunna gynna även chefer.

Enligt en studie, som publicerades 2016 i Melbourne Institute Worker Paper, så är 25 timmar i veckan den magiska gränsen. Då är vi som mest produktiva – om vi är 40 år fyllda.

Forskare vid University of Melbourne analyserade 3 500 kvinnors och 3 000 mäns arbetsvanor genom kognitiva tester. Man tog även hänsyn till livskvalitet, ekonomi, familjesituation och jobbsituation.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det forskarna kunde se var att personer som jobbade i genomsnitt 25 timmar i veckan var de som gjorde bäst ifrån sig på testerna. Den kognitiva prestationen steg upp till 25-timmarsgränsen – men sedan gick det utför, på grund av trötthet och stress.

– Arbete är ett tvåeggat svärd. Det kan både stimulera hjärnan, samtidigt som långa jobbdagar och vissa uppgifter kan orsaka trötthet och stress, vilket kan skada de kognitiva funktionerna, säger Colin McKenzie, professor i ekonomi vid Keio University, som deltog i forskningen.

Annons

Sjukskrivningar ökar på grund av stress

Med tanke på hur antalet sjukskrivningar på grund av stressrelaterade problem har sexdubblats sedan 2010, är detta en studie att ta på allvar. Och om pensionsåldrarna höjs behöver vi hålla längre på arbetsplatserna.

Är du orolig för att dina kognitiva förmågor försämras på grund av stress och trötthet? Är du alltid trött och blir lätt sjuk? Här är några stresstecken att vara vaksam på!

Tyvärr har långt ifrån alla av oss möjlighet att helt enkelt gå ner i arbetstid för att må bättre. Kanske inte heller att säga upp sig från ett jobb där man vantrivs. Vad gör man då?

Satsa på det som får dig att må bra i livet! Fyll din lediga tid med familj och vänner, resor, träning, god mat eller fritidsintressen.

Läs också:

Så får du ordning på din karriär – en gång för alla

Därför borde din chef låta dig ta sovmorgon oftare

Källa: University of Melbourne, The Hearty Soul

 

Annons