Dina fredagsvanor kan försämra din syn

Dessa vanor kan försämra din syn.

Skippar du middagen för att istället äta en chipspåse framför några avsnitt av din favoritserie? Vad du kanske inte vet är att dina dåliga vanor kan försämra din syn.
09 oktober, 2017

Har du haft en stressig period med trötthet som följd, kanske även ätit näringsfattigt? Då kan du uppleva att din syn har försämrats. Men det handlar inte om att ögonen har förändrats, utan att din kropp inte längre orkar reglera synfelet.

Det menar Mats Söderman, beteendevetenskaplig optiker på Specsavers som specialiserat sig inom synergonomi och skärmtid.

– Om du mår sämre under en period på grund av exempelvis stress eller ett personligt trauma kan du plötsligt uppleva att du ser sämre. Det är egentligen inte din syn som påverkats utan din ork att reglera synfelet.

Vår syn är gjord för att vara dynamisk och kunna växla mellan olika avstånd. I det moderna samhället sitter vi i långa perioder och fokuserar på skärmar på nära håll, något som kan ge oss falska synfel.

– När vi under långa perioder fokuserar mycket på nära håll kan det bli som kramp i de små musklerna i ögat. I vissa fall ställer ögat helt enkelt in sig för syn på nära håll och man blir närsynt. Det kallas falsk närsynthet men det är egentligen en muskelanspänning, säger Mats Söderman.

Detta har lett till att barn och ungdomar får läsglasögon eller bildskärmsglasögon, något som enligt Mats Söderman inte alltid är nödvändigt.

– För barn och ungdomar är det extra viktigt med rätt behandling då tillståndet kan leda till permanenta skador. Se till att begränsa användandet även om det kan vara svårt. Ha avsatt skärmtid efter skolan eller efter middagen och låt mobilen vara däremellan.

Även vuxna människor kan ta till sig av råden.

– För de som arbetar framför en skärm hela dagarna är det viktigt att kolla upp då och då, ta en paus och kolla ut genom fönstret, tipsar Mats Söderman.

Detta kan påverka din syn:

Sömn
Ögonmusklerna blir trötta av sömnbrist vilket kan leda till suddig syn, svårigheter med att fokusera och dubbelseende.

Rökning

Flera olika ögonsjukdomar, bland annat skador på gula fläcken, kan orsakas eller förvärras av rökning.

Matvanor

Näringsbrist kan påverka synen negativt. A-vitamin och vitamin B2 är viktiga för synen och en mild brist på A-vitamin kan orsaka nattblindhet. En varierad kost är bästa medicinen.

Skärmtid

För långa pass nära skärmar kan leda till muskelspänningar i ögat och falsk närsynthet. För barn är det skadligt även på lång sikt.

Solen
UV-strålarna i solen kan på lång sikt leda till grå starr och förändringar i gula fläcken. På kort sikt kan du få akuta ögon problem i form av små sår på hornhinnan (snöblindhet).

Stress

Stress leder ofta till ögontrötthet och vid hög stress upplever vissa även fläckar framför ögonen eller tunnelseende.

Brist på fysisk aktivitet

Övervikt, brist på fysisk aktivitet och diabetes kan leda till ögonproblem och ökar risken för ögonkomplikationer.

Läs mer:

5 dåliga semestervanor att göra sig av med i höst

8 dåliga vanor som kan leda till skilsmässa

8 vanor högkänsliga personer ofta har