Tone Sekelius designar årets Rosa Band

26 sep, 2023 
AvLovisa Lundström
Tone Sekelius för Cancerfonden
Christopher Hunt
En stark inre röst som tonat fram till andra genom sången och musiken. Nu använder influencern Tone Sekelius sin plattform för att sprida kunskap om cancer, som en av designerna bakom årets Rosa bandet. ELLE fick en pratstund.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min rutin #7 – Tone SekeliusBrand logo
Min rutin #7 – Tone Sekelius

– Jag lärde mig vad bröstcancer är via Rosa bandet, de informerade i skolan. Det är mycket mer än en insamling. De sprider livsviktig kunskap till människor i alla åldrar. Som att undersöka sina bröst för att tidigt upptäcka eventuella förändringar. Jag är väldigt glad över att få stå bakom en så fin organisation och att få vara en del av den här kampanjen, säger Tone Sekelius när vi möts på Cancerfondens kontor.

Tone Sekelius designar rosa bandet
Christopher Hunt

Superinfluencern drömde redan som liten om att influera andra.

– Jag ville påverka, förändra! Men visste inte hur. Jag trodde att man måste vara superakademisk. Nu vet jag att man kan förändra bara genom att vara sig själv. Inspirera med sin egen livshistoria. Det känns otroligt att yngre personer har känt igen sig i mig, känt likadant. Att föräldrar har börjat prata med sina barn om saker de kanske i vanliga fall inte hade gjort. Sådant gör mig så glad.

Annons

Rosa bandet är en symbol för hoppfullhet. Hur har du hittat hoppfullhet under mörka perioder i livet?

– Genom små saker som ger hoppfullhet i stunden. Innan jag kom ut var det väldigt svårt att tänka framåt i livet. Att komma ut var en så stor grej som jag inte visste hur jag skulle hantera. Jag visste inte när jag skulle komma ut eller hur jag skulle förhålla mig till det. Då var det väldigt svårt att tänka hoppfullt. Jag försökte omge mig med bra människor, ha en mysig hemmakväll hos någon, saker som man tar för givet när man mår bra. Just nu ger musiken mycket hopp. Genom den kan jag uttrycka mig, förmedla känslor och hopp till andra genom en text eller hur en låt låter. Min musik gör att jag ser på framtiden på ett hoppfullt sätt.

Hur upptäckte du din kreativitet?

– Jag har alltid dragits till kreativt skapande. Mina föräldrar såg och uppmuntrade det. Pappa och jag ritade mycket tillsammans. Musiken har också alltid varit en del av mitt liv. Jag började sjunga i kör när jag var åtta, sedan spelade jag fiol i fyra år och var med i en orkester. Sen var jag med i musikaler för att jag tyckte att teater och musik var så kul.

Rosa bandet 2023
Rosa bandet 2023.Mathias Blom

Vad gillar du själv för musik?

– Det beror på hur jag mår. Jag lyssnar oftast på en artist i taget. Senast var det Beyoncé. Då är det bara hon som spelas, hela tiden. När jag lyssnar på musik vill jag inte bara ha något i bakgrunden. Jag lyssnar aktivt. Det händer något i kroppen när jag lyssnar på musik jag älskar. Det är den känslan jag är ute efter.

Annons

Hur känner du precis innan du ska gå upp på scen?

– Det beror på vilken scen det är. Melodifestivalen eller Fagersta? Turné är pirrigt, men så himla fint när folk sjunger med. Mello … kan vara väldigt svårt. Det är så mycket känslor att hålla i styr. Blir man för nervös påverkar det sången. Man kanske glömmer bort någon kamera. Jag blir väldigt nervös innan jag ska ut på Mello-scenen, men väl där får jag laserfokus. Allt annat försvinner. Jag tänker bara på vad jag har repeterat under så lång tid och är totalt fokuserad på att leverera. När jag är klar sköljer adrenalinet över mig.

Vem är din förebild?

– Jag inspireras av alla människor som lyssnar på sin egen inre röst, i stället för att anpassa sig. Som någon som har jobbat på samma ställe i 30 år och en dag säger: Nej nu skiter jag i det här. Jag är trött på det här och vill vidare! När det kan gå precis hur som helst men man ändå vågar köra. Det tycker jag är väldigt inspirerande. Och det kan finnas i väldigt många olika typer av människor.

Du och din syster står nära varandra?

– Det är fyra år mellan oss så under uppväxten fanns det alltid en mognadsskillnad. När jag var barn var hon tonåring, när jag var tonåring blev hon vuxen. Det var mycket syskonbråk. Hon kunde ta upp alla saker jag var rädd för, för att hon tyckte att det var kul när jag blev jätterädd. Jag drog alltid nytta av att jag var yngre. När mina föräldrar kom var det alltid Rebeckas fel, hon var äldre och borde veta bättre.

Annons

– Det var först när vi flyttade hemifrån och relationen blev mer på eget initiativ som vi kunde börja bonda, prata om saker på ett vuxet sätt. Då blev vår relation mer baserad på att vi genuint tycker om varandra. Jag är glad över att vi har väldigt liknande åsikter, samma livssyn. Vi har lätt för att förstå varandra. Det är något jag värderar väldigt högt. Det är fint att ha en syster som man är så nära.

Hur kom det sig att du började med Youtube?

– Jag fick en kommentar på min blogg: Kan du inte börja med Youtube? Och tänkte att det kanske är lättare att förstå min personlighet där, än genom text. Så jag ställde upp en kamera och byggde upp ett stativ av böcker, det var vingligt som fan. Och så började jag prata. Tänkte att det kanske var 50 personer som tittade. Nu är det 305 000. Det var jättenervöst. Sen insåg jag att det var väldigt kul. Teknikdelen, att redigera, prata smink och sitta framför kameran och underhålla folk. Perfekt kombo.

Rosa bandet 2023
Rosa armbandet 2023.Mathias Blom

Vad betyder beauty för dig?

– Jag upptäckte smink när jag var 16–17, typ. Jag var med i en musikal och började tänka på makeup som något jag tyckte var kul i stället för att bara se det som smink. För mig har smink alltid varit mer än att bara sminka mig och nå slutmålet. Det är processen jag älskar. Hela grejen med vad man kan göra med smink är så satisfying.

Annons

Vad tycker du själv att din stil berättar om dig som person?

– Min stil är humörbaserad, den talar om hur jag mår. Dels min självkänsla för dagen, dels min sinnesstämning över lag. Ibland har jag en superbra självkänsla men lite mörkare sinnesstämning. Då blir det mycket svart, kedjor, mörkare smink. Oftast går jag på känsla, tänker två sekunder och kör på det som känns rätt då.

Hur stor är din garderob?

– Galaklänningar och scenkläder som jag bara ska bära en gång lånar jag oftast. Privat har jag mycket toppar som jag kan matcha med olika byxor. Accessoarer är väldigt trevligt. Min garderob är inte gigantisk … men det är absolut ingen kapselgarderob, haha!

Något plagg som betyder extra mycket?

– Mina Mello-kläder. Den första Mello-looken ligger i fem stora lådor i mitt förråd. De är ju historiska. Jag kanske skänker dem till ett museum om 20 år. Men jag hoppas att de någon gång i framtiden ringer mig när de ska göra en sådan där tillbakablick. Och att jag då får göra den en gång till, på Mello-scenen. Det vore jättekul.

Annons

Vad drömmer du om just nu?

– När man är med i Melodifestivalen två gånger blir man lite stämplad som en Mello-person. Så drömmen nu är att släppa en låt som går bra utanför Mello.

Du inspirerar så många.

– Jag har inget val. Jag lever mitt liv. Möter världen som jag är. Att komma ut offentligt var fantastiskt – och skitjobbigt. Jag fick väldigt mycket support men väldigt mycket skit också. Det är svårt att inte ta åt sig av skitsnack. Så det är på gott och ont att finnas på Internet. Men jag fortsätter kämpa. Allas lika värde har alltid varit viktigast för mig.

Tone Sekelius rosa bandet
Christopher Hunt

FAKTA

Namn: Tone Sekelius.

Ålder: 25 år.

Yrke: Artist, programledare och influencer.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Som en av designerna bakom årets Rosa bandet, Cancerfondens kampanj som varje år samlar in cirka 100 miljoner kronor till cancerforskningen.

Information från Cancerfonden

Om du känner dina bröst väl kan du lättare upptäcka eventuella förändringar. Prognosen är bäst i de fall där bröstcancern upptäcks tidigt. Klicka här för att se hur du undersöker dina bröst i tre enkla steg.

Foto: Christopher Hunt, Mathias Blom

Annons