”The one that got away” – därför blev det inte ni

25 sep, 2018 
AvNina Nyström
Därför kan du inte sluta tänka på varför relationen tog slut.
”The one that got away” – den kanske mest romantiska myten av dem alla. Kärleken fanns där, men av någon anledning så blev det inte ni. Hur mycket var bara missförstånd och feghet? Här är fem vanliga orsaker till varför det inte blev ni. Och – så påverkar det din nya relation.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Missförstånd och dålig tajming är väl orden bäst definierar ”the one that got away”?

Ibland är det en flört som pågår i flera år, men det tar liksom aldrig riktigt fart. Ibland tar det slut på grund av en missuppfattning och ingen vågar säga förlåt eller ta första steget till försoning, trots att ni ju egentligen vill! Ibland sätter livet andra käppar i hjulet och ibland – ja, varför blev det egentligen inte ni?

Hur mycket är bara romantiskt dagdrömmeri, påeldat av alla struliga romantiska filmer där man blir galen av alla missförstånd och när huvudrollsinnehavarna äääntligen förenas i en passionerad kyss är man helt slut av anspänningen? Och hur mycket är krass verklighet – det var inte menat?

I en undersökning fann man att hela 70 procent av de 1000 deltagarna tänkte på ”the one that got away”. Dessutom skulle hälften av kvinnorna, och 64 procent av männen, ha sex med ”the one that got away” om det inte skulle bli några konsekvenser.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Ryan Gosling och Rachel Mc Adams får varandra tillslut
Dagboken – en av vår tid största ”De måste få varandra”-upplevelser?

Därför påverkar ”The one that got away” oss så mycket

Men det är faktiskt inte bara romantiska filmer som odlar de här fantasierna. Det finns en vetenskaplig förklaring till varför ”the one that got away” påverkar oss så mycket. Det har nämligen att göra med hur hur hjärnan hanterar ånger.

Annons

– Vi ångrar och vältrar oss så länge vi är på en plats i livet där vi fortfarande inte nått våra mål inom det området, säger Amy Summerville, professor i psykologi vid Miami Universitet.

Med det menar hon att hjärnan prioriterar den här typen av tankebanor kring relationer, eftersom det kan ge oss värdefulla insikter i kommande förhållande. Det är mer givande för din personliga utveckling att undra vad det var som gjorde att det tog slut med kärleken än varför du misslyckades på tentan.

Men Amys uttalande har också en dubbel betydelse. När du hittar en partner som gör dig lycklig på riktigt, som är allt du önskat dig, bleknar oftast minnet av ”the one that got away”. Ibland ersätts hen till och med av en ny ”the one that got away”.

Men om vi nu trånar så mycket efter ”the one that got away” – varför tog det slut från första början? Här är de vanligaste orsakerna enligt undersökningen.

Fem vanliga anledningar till att det inte blev ni:

1. Svårigheter att lita på varandra

Svek och besvikelser är svåra att komma över och bygga vidare på, så det här var kanske inte en särskilt överraskande etta på listan.

Annons

2. Kommunikation

Att våga prata öppet och ärligt och kunna lyssna lyhört är grundläggande för ett harmoniskt och lyckligt förhållande.

3. Oärlighet

Oärlighet går ju hand i hand med den första punkten, men här har det gått ett steg längre och kanske skapat djupa sår. Dåliga odds för att det ska bli ditt livs kärlek måste man säga.

4. Missförstånd

Inte särskilt otippat – missförstånd är väl snarare regel än undantag just när det gäller ”the one that got away”? Och kanske är det just det som är den gnagande orsaken till att du har så svårt att släppa hen – tanken på att det kanske bara var ett stort missförstånd som gjorde att det sprack.

5. Tappat intresse

Lite oväntat svarade sjutton procent av deltagarna att de helt enkelt hade tappat intresset – men många tänker ändå på hen flera år senare. Det är inte alltid hjärtat vet vad det vill.

Många av punkterna ovan går ihop med varandra och orsakar varandra på ett eller annat sätt och ja, då blir det ju ofta en sörja som är svår att komma ur. Så med facit i hand är det kanske inte helt orimligt att ni inte är ihop idag? Eller borde vara det.

Källa: Bustle  Foto: IBL

Läs mer:

 8 hemligheter för ett långt och lyckligt förhållande

Så kommer du över ditt ex – på riktigt

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons