Svårt att sova? Därför ska du läsa innan läggdags!

Därför ska du läsa innan läggdags!

Att läsa innan du ska sova kan göra underverk för sömnproblemen. Vi på ELLE vet vad du ska läsa i sängen i höst!
16 september, 2018

Ett av de vanligaste tipsen för en god sömn är att läsa innan läggdags. Vi har nog alla somnat med en bok i handen någon gång, men varför blir vi så trötta av läsning?

Enligt professorn Raman Malhotra beror det på flera saker. Dels är läsning en avkopplande aktivitet som tillåter hjärnan att koppla av, men framför allt är det effektivt när det blir en del av din ”sovrutin”.

Läs också: Ajna Forsnor: Mina 10 bästa tips för att sova bättre

– En regelbunden läsrutin innan du ska sova kan förbättra sömnen hos personer som sover dåligt. Avsätt ungefär 15-30 minuter för rutinen som separerar den från andra, betydligt mer stressande aktiviteter under kvällen.

Att fysiskt trötta ut ögonen genom att läsa gör såklart sitt, men däremot kanske du ska skippa e-boken när du bäddar ner dig i sängen.

– Majoriteten av läsplattorna utstrålar blått ljus som rubbar den inre kroppsklockan och då kan det bli mycket svårare att somna, tillägger Malhotra, enligt Refinery29.

ELLE-redaktionen tipsar – det här ska du läsa i sängen i höst!

Skrivliv, Gun-Britt Sundström

Om du är ett fan av Sundströms ”Maken” lär även ”Skrivliv” falla dig i smaken. Här får vi följa författaren in i Stockholms kulturliv under 1960- och 70-talet genom hennes dagboksanteckningar.

Moderskap, Sheila Heti

Vilka är kvinnorna som väljer bort moderskapet? När den 37-åriga författaren Sheila Heti själv ställdes inför frågan blev resultaten boken ”Moderskap”. Finns det ett barn eller inte i hennes framtid?

Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell

Frikyrkodottern Ingegärd är nära att dö när hon föder sonen Jonas. Då bildas ett band mellan de två som aldrig ska brytas. Författaren Jonas Gardell är nu tillbaka med en ny roman, ett vackert porträtt över hans älskade mamma, Ingegärd Rasmussen.

Läs också:

Sugen på en ny bok i helgen? Här kommer ett boktips från Sandra Beijer!

Har du koll på biblioterapi? Därför kan du bli friskare och gladare av att läsa

Här är självhjälpsböckerna som faktiskt hjälper dig på riktigt

Foto: Sandra Beijer

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: