Sara Danius är död i cancer – blev 57 år gammal

12 okt, 2019 
AvEmma Castman
Sara Danius har lämnat oss efter en tids sjukdom. Hon blev endast 57 år gammal.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


Litteraturvetaren och författaren Sara Danius är död. Beskedet kom under lördagen.

Den före detta ständiga sekreteraren i Svenska Akademien gick bort i sviterna av bröstcancer.

Sara Danius utsågs till Sveriges bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2019
Sara Danius utsågs till Sveriges bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2019. Foto: Jonas Ekströmmer/TT

Sara föddes den 5 april 1962 och har bland annat varit verksam som professor i litteratur vid Stockholms universitet. Hon studerade i England, Tyskland, USA, Stockholm och Uppsala samt doktorerade vid både Duke University i USA och Uppsala universitet.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

2013 valdes Sara in som ledamot av Svenska Akademien, och två år senare blev hon första kvinna på den prestigefyllda posten som Svenska Akademiens ständige sekreterare.

I samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen uppstod dock oenigheter i Akademien, och den 12 april 2018 kom nyheten om att Sara på grund av detta valt att lämna sin post. Avhoppet kom efter påtryckningar från Akademien, och beskedet skapade stora rubriker. På sociala medier trendade hashtaggar som #knytblus och #backasara, och därtill arrangerades flera stödmanifestationer runt om i landet, bland annat utanför Börshuset i Stockholm.

Annons

Det som fick många att ilskna till var det faktum att flera manliga ledamöter i Svenska Akademien med koppling till kulturprofilen fick sitta kvar, medan kvinnorna tvingades lämna. Att ordet knytblus blev en hashtag var för att det var Saras signaturplagg.

Sara Danius drabbades av cancer 2014

I Vinter i P1 2014 berättade Sara för första gången om att hon drabbats av cancer. Det var i mars samma år som hon upptäckte en förhårdnad i bröstet, som senare visade sig vara en tre centimeter stor cancerknöl. Tumören hade utvecklats på mindre än ett halvår.

– Jag blev förtvivlad. Det första jag tänkte var att jag inte skulle få se min son växa upp, tankar som gjorde fasansfullt ont, sa Sara bland annat i programmet.

Anledningen till att Sara valde att prata öppet om sin sjukdom var för att hon ville ta kommandot över sin egen berättelse och förhoppningsvis lindra oron hos andra som drabbats.

– Bröstcancerbehandlingen blev snabbt en del av min vardag. Det kan låta skrämmande att det blir normalt med cancer. Men det är enda sättet om man ska ta sig igenom den tuffa behandlingen med förnuftet i behåll.

Annons

Tuff behandling mot cancern

Samtidigt berättade Sara i Vinter i P1 att det bitvis var tufft. Väldigt tufft. Utmattningen som kom med behandlingen ledde till exempel till att hon somnade mitt under pågående Nobelbankett.

– Det kunde inte hjälpas. Fru Danius somnade vid sittande bord, sa hon i programmet.

Sara repade sig efter behandlingen 2014. Men i mars i år kom beskedet om bakslaget. I Skavlan på SVT berättade Sara nämligen att hon 2016 drabbats av ett återfall och att hon tvingats genomgå ytterligare en operation samt att hon kontinuerligt måste behandlas för sin cancer för att hålla den stången:

– Jag behandlas mot den sjukdomen hela tiden för att den inte ska komma tillbaka.

Trots utmattning och både psykisk och fysisk påfrestning stod Sara stark genom hela sjukdomstiden. Sara lämnar efter sig sonen Leo Jonsson Danius, 19, som hon har tillsammans med författaren Stefan Jonsson.

Foto: Eero Hannukainen/TT

LÄS MER: 

Sara Danius i stor intervju med ELLE – om akademien, litteraturen och modet

Årets bäst klädda kvinna 2019 är Sara Danius

Så gick knytblusen från tråkig och gammaldags – till att bli en symbol för kvinnokamp

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons