Så undersöker du dina bröst och minskar risken för bröstcancer

Så undersöker du dina bröst och minskar risken för bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Varje dag insjuknar 20 kvinnor i sjukdomen. Det är skrämmande fakta, men genom att undersöka dina bröst regelbundet minskar du risken att drabbas rejält.
22 september, 2016

Genom att man upptäcker sjukdomen tidigare överlever allt fler. Att ofta och regelbundet undersöka sina bröst gör det lättare för dig att upptäcka eventuella avvikelser i tid. I dag svarar vi på vanliga frågor om hur du ska gå tillväga.

LÄS OCKSÅ: Rosa bandet uppmanar till bröstbilder på Facebook i ny kampanj

När ska jag undersöka brösten? 

Dagen/dagarna efter mens. Då är brösten mjuka och det är lättare att känna efter. Skriv upp i kalendern eller ha en påminnelse i mobilen.

Vad ska jag leta efter?

All form av avvikelse. Utseendemässigt kan det vara en ojämnheter i huden, olika färgnyanser, förändringar i bröstvårtornas utseende och liknande. När du känner på brösten letar du efter knölar och förhårdnader.

Hur gör jag?

1. Stå framför en spegel och titta på dina bröst. Ser det ut som vanligt eller är det någon förändring?

2. Lyft upp armarna ovanför huvudet, följer bröstvårtorna med? Titta under brösten och på sidorna.

3. Känn på brösten med raka fingrar. Det är lättast att känna ojämnheter i duschen när brösten är intvålade och fingrarna lättare kan glida över huden.

4. Använd dig av ”klockan”. Börja med att lägga upp vänster arm bakom huvudet. Ta höger hand och känn på vänster bröst. Börja att känna på bröstvårtan och området runt omkring. Gå sedan till ”klockan 12” och tryck lätt medan du gör små cirkulära rörelser. Gå till ”klockan 1” och gör likadant tills du har gått runt hela bröstet.

5. Gå även igenom armhålan, övre delen av bröstet och området under armen.

Jag har hittat något. Vad gör jag nu?

Först och främst: få inte panik. Vi kan få knölar i brösten som försvinner av sig själva och som inte är ett tecken på bröstcancer. Ring till närmaste bröstmottagning som finns hos de flesta sjukhus. Du kan också ringa till Vårdcentralen som gör en första undersökning.

Hur vanligt är bröstcancer?

År 2013 upptäcktes 9 123 bröstcancerfall hos kvinnor och 51 hos män. Det är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och antalet fall ökar varje år. Färre än 5 % av alla insjuknande är under 40 år och drygt 80 % är över 50 år.

 Källa: Cancerfonden.se och Cancer.se