Så släpper du jobbet på semestern – 7 tips för att varva ner

27 jun, 2019 
AvEva Boholm
Lär dig varva ner på semestern
Sommaren är ofta en tid av måsten – och det sätter krokben för en välbehövlig återhämtning. Planera din semester så att du får den vila du behöver. Följ de här tipsen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Äntligen semester och några veckors välbehövlig ledighet. Men hur duktig är du på att checka ut mentalt från jobbet och alla måsten? Här får du tipsen som skapar bästa förutsättningarna för en skön semester och effektiv återhämtning.

1. Tjuvstarta semestern!

Nej, du ska inte köra ända in i kaklet för att bli klar med allt före semestern!  Många tror att de kan koppla av bättre om skrivbordet är rensat och allt på måste-listan är struket. Det är lika tokigt som att köra bil i 110 km/timme och sedan tro att man kan sladdbromsa in i en parkeringsficka. Man måste sakta ner i tid!Trappa ner ett par veckor före ledigheten så att stresshormonerna får chansen att sjunka. Annars kommer du att få tillbringa första delen av semestern med att bara komma ner i varv.

2. Skippa plikter

Nu ska jag hinna allt! Det är den vanligaste tankevurpan när vi planerar inför semestern. För höga ambitioner sätter verkligen krokben för återhämtningen. Det som du bör planera in istället är ”lågansträngningsaktiviteter” som tv-tittande, läsning, korsord och slappa stunder i hängmattan, enligt Stressforskningsinstitutet. Prioritera in sådana vilsamma aktiviteter och bortprioritera i möjligaste mån pliktaktiviteter som städning, husrenovering, garageröjning och så vidare. Våga vara lat! Och våga göra dig otillgänglig för jobbmail och telefonsamtal som annars riskerar att dra in dig i ekorrhjulet igen.

Annons

3. Umgås med andra

Glada stunder med vänner, nära och kära ger massor av energi och gör att tankarna på jobbet lättare försvinner. Se bara till att umgänget inte förvandlas till krävande måste-listor där du ska hinna handla, baka, laga mat, städa och bädda extrasängar i gäststugan. Det är också viktigt att du verkligen gillar dem som ni ska umgås med. Socialt tvång ger ofta stort stresspåslag.

4. Rensa tankarna med rörelse

Inget slår fysisk aktivitet när det gäller att skifta spår i hjärnan och varva ner. Motion är bästa sättet att koppla bort arbetsrelaterade problem. Du får dessutom en endorfinkick som gör att du mår extra bra.

5. Sov ut!

Nu har du chansen – sov så länge du vill och vakna utvilad. Cirka 7-8 timmars sömn gör underverk för kroppen och sinnet. Bättre sömn minskar nivåerna av stresshormoner så att du snabbare får en effektiv återhämtning. Unna dig dessutom en liten tupplur i hängmattan när tillfälle ges!

Annons

6. Byt miljö

Byt gärna miljö under åtminstone någon av semesterveckorna. Det är lättare att varva ner och vara lat om du slipper se allt som ”måste” göras hemma.

7. Mjukstarta vardagen

Att köra igång med en rivstart efter semestern är ingen bra idé. Börja gärna jobba mitt i veckan så att du snart får några lediga dagar igen. Håll dagarna korta i början och trappa upp jobbtempot stegvis.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Källor: 1177 Vårdguiden, Stressforskningsinstitutet, Motivation.se Foto: Unsplash

Läs också:

Träning på 10 minuter – 5 perfekta semesterpass

Mobildetoxa: 5 sätt att minska skärmtiden i sommar

10 härliga sommarfilmer för regniga semesterdagar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons