Så lite sömn kan du få – och ändå fungera hela dagen

I en perfekt värld sover vi åtta timmar varje natt och vaknar upp utvilade och pigga – men verkligenheten är inte sällan en helt en annan.
02 juli, 2017

Sömnen är viktig för vårt välmående, men av många olika anledningar kan det ibland vara svårt att få till de där sex till åtta timmarna, som så flitigt förespråkas.

Det finns dock ingen anledning att stressa upp dig om du snittar på färre timmar per natt – så länge du mår bra.

LÄS OCKSÅ: HÄR ÄR OVANORNA DU BÖR SLUTA MED – NU

Enligt doktor Quan, läkare på divisionen för sömnsjukdomar på Brigham & Women’s hospital, finns det nämligen ingen magisk siffra för antalet timmar vi människor behöver sova. Faktum är att det är högst individuellt och handlar snarare om sömnkvalitet.

– Sömnen är inte något ”allt eller inget-fenomen” och det är inte bara timmarna som avgör hur du mår, även sömnunderskottet spelar in, säger doktor Quan till Elite daily.

Om du regelbundet går och lägger dig klockan ett och går upp klockan sex hamnar du på något som kallas sömnunderskott. Detta kan inte ”tas igen” genom powernaps och det bästa sättet att bryta den onda cirkeln är att få in en sömnrutin – och sova samma antal timmar varje natt, menar doktor Quan.

Och hur många timmar det är beror alltså på hur mycket sömn just du behöver. Testa dig fram.

Källa: Elite daily

Foto: IBL