Så hjälper du ditt högkänsliga barn – 5 saker att tänka på

25 sep, 2017 
Såväl stora som små kan vara högkänsliga och behöva lite hjälp på traven för att ta hand om sig själv på bästa sätt. Här ger experterna sina bästa råd till föräldrar med högkänsliga barn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Eftersom 20 procent av befolkningen beräknas vara högkänsliga personer rymmer siffran utöver vuxna kvinnor och män även ett stort antal barn runtom i världen. Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska hjälpa sitt högkänsliga barn på bästa sätt – och man ska inte tro att det nödvändigtvis blir lättare av att man själv är HSP.

Doris Dahlin och Maggan Hägglund, författare av den nyutkomna boken ”Hitta din känslostyrka” råder föräldrar att inte projicera sina egna känslor på sitt barn.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Om man själv är sensitivt begåvad och barnet är det ska man inte tro att han eller hon är likadan. Man ska inte blanda sina egna känslor med barnets och tro, om man själv varit med om något jobbigt som barn, att det är likadant för barnet, säger Doris Dahlin och fortsätter:

– Barnet är en egen personlighet och agerar utifrån det. Du kan inte veta hur det känns för honom eller henne, så man ska inte säga ”jag känner likadant” eller ”jag vet precis hur det är”. Ta inte över känslor och dramatisera. Säg hellre ”så kan det vara och kännas, det är inget fel på det. Vi är alla olika.”

Annons

Som förälder kan du dock fungera som stöd på flera andra sätt, menar författarna. Bland annat genom att prata om att alla är olika, att det är något bra och att olika typer av människor behövs.

– Hjälp barnet att förstå att det inte är farligt, men lär även honom eller henne att förstå att han eller hon inte behöver agera på alla känslor och intryck, säger Doris Dahlin.

Läs också: 9 tecken på att du har ett högkänsligt barn

Författarna påminner om att det finns lika många pojkar och flickor som är sensitivt begåvade, men att pojkarna ibland kan vara svårare att upptäcka, eftersom det kan upplevas mer tillåtet att ha nära till känslor som flicka.

Som förälder bör man vara uppmärksam på vad barnet behöver, vad som påverkar honom eller henne och hur barnet reagerar på det, menar Doris Dahlin och Maggan Hägglund. Stimmiga skolmiljöer kan vara överbelastande för ett högkänsligt barn, men det betyder inte att man ska undvika dem.

Annons

– Ett sensitivt begåvat barn har nytta av strukturer och regelbundenhet när det kommer till mat, aktiviteter och sömn.

Varje förälders förutsättningar för hur man kan hjälpa sitt högkänsliga barn varierar, men Doris Dahlin lyfter ostörd ensamtid som något viktigt.

– Om man bor trångt och barnet inte har möjlighet att ha ett eget rum kan man bygga en koja eller ett tält och förklara att man kan vara där för sig själv om man vill. Ett par hörlurar är även ett sätt att få det tyst omkring sig, säger hon och fortsätter:

– Man får använda sin kreativitet som förälder för att hitta lösningar för sin familj. Det viktigaste är att barnet vet hur han eller hon ska göra för att få vara i fred.

Läs också: Hur en vanlig morgon som småbarnsmamma ser ut – egentligen

Foto Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons