Så blir du morgonpigg – 11 bästa tipsen för morgontrötta

Bli morgonpigg

Morgontrött? Det kanske inte känns så just nu, men det går faktiskt att bli en morgonmänniska, med hjälp av smarta vanor och rutiner. Här är knepen som gör dig piggare och morgonen härligare.
05 oktober, 2018

Medan vissa glatt skuttar upp och verkar ha avverkat hälften av dagens göromål innan klockan slår nio har andra kuddränderna kvar fram till lunch. Tillhör du den senare gruppen? Det är inte ditt fel. Våra kroppar är programmerade till att sova under vissa tider på dygnet – och tidpunkterna skiljer sig mellan olika personer. Orsaken är att olika personer har olika dygnsrytm, och den är genetisk, menar forskare.

Där såg man att personer som såg sig själva som ”nattugglor” var trötta under dagen, trots att de sovit lika många timmar som andra. Tröttheten berodde helt enkelt på att dessa personer är genetiskt förinställda på att vara mer aktiva på nätterna än på dagarna.

Men hav förtröstan. Trots att resten av din omgivning planerar möten och skolstarter vid tidpunkter när du egentligen sover som bäst, så går det faktiskt att göra morgonen till en dräglig stund, även för dig.

Här är våra bästa knep:

Förbered dagen innan

Gör en god smoothie och ställ i kylen, preppa kaffebryggaren, välj kläder, packa väskan – det kommer kännas mycket skönare och enklare att gå upp när du vet att du har gjort livet lättare för dig själv.

Gå och lägg dig i tid och skippa skärmar sista timmen

Jaa, du vet. Men gör det då! Skärmljus och skarp belysning spelar ett spratt med vår dygnsrytm och din sömnkvalitet försämras. Forskning har visat att vi sover mindre i dag än vi gjorde för fem år sedan, vilket har satts i samband med ökat surfande i sängen.

Muta dig själv med något du tycker om

Köp hem riktigt god frukost och njut av i lugn och ro. Älskar du cappuccino? Investera i en kaffemaskin. Kanske kan du se en stund av din favoritserie på morgonen i stället för att slösurfa? Guldkant på vardagen är viktigt!

Ät vitaminer

En multivitamin kan göra underverk för vintertrötta själar. Framförallt D-vitamin och järn kan göra stor skillnad för orken, många kvinnor lider av järnbrist utan att veta om det.

Satsa på en ny väckarklocka

Med en ”Wake up light” vaknar du successivt av ett långsamt ökande ljus som går från ett mjukt varmt gryningsljus till klart ”dagsljus”, precis som en riktig soluppgång. Kroppen hinner ställa om sig och är mer redo att vakna när det är dags.

Sluta snooza och bli piggare

Sluta snooza och bli piggare.

Sluta snooza!

Att dra sig ett par minuter kan såklart vara skönt, men att snooza för mycket kan faktiskt göra dig tröttare. När du börjar vakna till liv på morgonen så minskar ”sömnhormonet” melatonin samtidigt som nivåerna av kortisol, serotonin, dopamin och adrenalin ökar för att du ska känna dig pigg och orka starta dagen. 

Men om du snoozar och somnar om flera gånger så vet inte kroppen vilka signaler den ska lyssna till och vilka hormoner som ska frisättas – ska den få sova mer snart igen eller inte? Det blir alltså ännu svårare att gå upp. 

Ta tjuren vid hornen och gå upp direkt. Själva snooze-rutinen ökar dessutom på den mentala känslan av att det är segt att gå upp på morgonen. Lägg mobilen på andra sidan rummet, så tvingas du upp ur sängen för att stänga av larmet.   

Ha en alarmsång som gör dig glad 

Ok för att ”Vilken härlig dag” eller ”Godmorgon, är du riktigt vaken än” kan vara lite väl hurtigt, men visst blir du lite gladare vid tanken på att vakna till just din favoritlåt? 

Duscha smartare

Det finns forskning som menar att man ska inleda morgonen med att duscha kallt – men det låter ju inte direkt som något man skulle studsa ur sängen för. Däremot kan du prova att vrida på kallvatten – och våga gör det rejält kallt – ett par gånger under morgonens dusch. Då vaknar du till och risken att du fastnar i evighetslånga duschar minskar. Dessutom är det bra för blodcirkulationen att växla mellan varmt och kallt vatten! 

Tänd!

Tänd lampan direkt. Dra upp rullgardiner och dra på taklampan i badrummet ordentligt en stund. Otrevligt för stunden kanske, men det väcker systemet och gör dig redo för dagen.

Gå upp tidigare och gör morgonen till en mysig stund

Hur mycket du än tycker om att sova – det kan faktiskt vara värt att gå upp lite tidigare för att få en lugn och mysig stund på morgonen. Köp en riktigt gosig morgonrock och rejäla tofflor. Ta en extra minut att tända smålamporna därhemma, tänd ljus på frukostbordet. Morgonen kan vara en guldstund – prova!

Rör på dig!

Ta en promenad till tåget eller cykla till jobbet. Precis när man ska ge sig ut genom dörren kan det kännas segt, men det vänder oftast fort. Syre och dagsljus gör underverk för tröttheten.

Läs mer:

Smarta knepet för att lyckas somna på två minuter

12 matvaror som gör dig sömnig – och 11 som håller dig vaken

10 riktigt galna saker folk har gjort på grund av sömnbrist