13 tips för att motverka svullna fötter i sommar

23 jun, 2021 
AvSara Ericsson
Svullna fötter i sommar?
Under sommarmånaderna är vi många som drabbas av svullna fötter. Vi har listat 13 tips som förebygger och lindrar svullnaden i värmen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötterBrand logo
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter

Varma sommardagar och hetta kan lätt bidra till att fötter och ben sväller. Blodkärlen vidgas och hjärtat pumpar ut mer blod i ett tappert försök att kyla ned kroppen. Det resulterar ofta i att fötterna sväller och skorna som satt perfekt när du gick hemifrån känns helt plötsligt flera storlekar för små. Skavsåren gör sig snabbt påminda och det kan även upplevas riktigt obehagligt när fötterna sväller. Men lugn det finns flera bra knep att ta till för att minska svullnaden. Vi har listat 13 tips för att motverka och bli av med svullna fötter i sommarvärmen.

1. Kyla

Kyl fötterna i ett kallt bad

Genom att stoppa ned fötterna i kallt vatten så motverkas svullnaden. Har du möjlighet att tappa upp ett kallt fotbad finns det flera bra saker att addera i det. Epsonsalt, bikabonat, havssalt, vinäger, eteriska oljor eller magnesiumsalt kan hjälpa till att lindra svullnaden.

Annons

2. Högläge

Har du möjlighet att placera fötterna i högläge under dagen så är det en bra idé. Varför inte under tiden då du läser sommarens bok eller tar den efterlängtade koppen i skuggan? Att placera fötterna i högläge minskar svullnad och hjälper kroppen att sänka trycket på fötterna. En idé kan även vara att sova med fötterna placerade på en kudde.

3. Stödstrumpor

Ja det kanske inte klingar fashion, men det är det allra bästa sättet för att motverka och förebygga svullnad. Och det betyder inte att du måste ha höga strumpor uppdragna över hela vaderna, det finns flera lägre modeller som du lätt kan gömma i ett par snygga sneakers och samtidigt ta väl hand om fossingarna.

4. Skippa klackarna

Skippa klackarna i sommar

Trist? Ja kanske! Men att gå i klackar en varm dag är inte snällt mot fötterna. De sväller allt lättare i klackskor så ett par platta skor är att föredra för att förebygga svullnad.

Annons

5. God kosthållning

Som bekant så påverkar en bra och sund livsstil hela kroppen, så även fötterna. Daglig motion och rörelse påverkar blodcirkulationen positivt. Vill du boosta kroppen lite extra och där med minsta svullnad så är C-vitamin, E-vitamin och L-arginin att föredra. Ett glas med rödbetsjuice dagligen är inte heller helt fel för att boosta och förebygga.

6. Sitt rätt

Sitt rätt med benen

När du slår dig ned kan det vara bra att inte sitta med korslagda ben även om det är lockande. När benen korsas så kan venerna klämmas ihop på baksidan av knät vilket försvårar blodets genomströmning ytterligare och svullnad kan uppstå.

Annons

7. Addera stöd

Genom att placera ett hålfotsinlägg i skorna så underlättas varje steg. Ett inlägg lyfter upp och ger stöd vilket bidrar till att hålfoten avlastas och ger trampdynorna och fotvalvet det stöd som behövs. När fötterna inte påfrestas lika mycket minskas också risken för att de sväller.

8. Skippa alkohol

Alkohol även i små mängder bidrar till att blodkärlen vidgas. Det leder till att blodvätska lättare sipprar ut i vävnaden (särskilt i fötterna) och där med orsakar svullnad. Njut av ett glas iskallt bubbelvatten istället och dina fötter kommer att tacka dig!

9. Torrborsta

Att torrborsta ben, vader och fötter kan lindra svullnad. Gnugga med en torr borste i naturmaterial. Den ska varken vara för hård eller gör mjuk. Det ska kännas på huden att blodcirkulationen kommer igång (utan att du skadar den). Torrborstning ökar blodcirkulationen och hjälper kroppen med utrensning genom lymfsystemet. Att torrborsta är bra för hela kroppen och har bara positiva effekter var du än väljer att borsta.

10. Massera

Massera fötterna

Ge dina fötter kärlek! Massera fötter och vader dagligen och gärna med aloe vera och myntolja. Det ger dessutom en kylande och fräsch effekt. Ett tips är att förvara aloe veran i kylskåpet för att ge ytterligare kyleffekt.

Annons

11. Hydroterapi

Genom att doppa fötterna i varmt och kallt om vartannat ökar blodcirkulationen och vätskeansamlingar minskar. Placera fötterna i ett varmt fotbad i 3-5 minuter och placera sedan fötterna i ett kallt fotbad i cirka 30-60 sekunder. Varva baden med varandra i sammanlagt 15-30 minuter.

12. Ät magnesium

Svullna fötter och ben kan bero på magnesiumbrist. Se till att äta en varierad kost med högt magnesiuminnehåll. Du hittar den i gröna grönsaker, nötter, baljväxter och fullkornsprodukter. Även kött och fisk är även mycket magnesiumrika.

13. Drick Åkerfräken-te

Det hjälper kroppen att driva ut vätska och bidrar även till att ta bort gifter som byggts upp i kroppen. Blanda samman 2 msk åkerfräken med 1 liter vatten. Låt koka i 15 minuter och sila sedan vätskan. Drick teet under dagen och om du finner det lite beskt kan du addera honung.

Foto: TT

Annons