Prinsessan Sofia stöttar vården under Coronakrisen

15 apr, 2020 
AvHelena Wiklund
Hovet bekräftar nu att prinsessan Sofia har utbildat sig för att stötta i vården under Coronasjuka. Prinsessan är hedersordförande i Sophiahemmet och vill engagera sig under dessa tider.
Annons

Det är tidningen Mitt i Östermalm som först publicerade uppgifterna om prinsessan Sofias planerade insats inom sjukvården, mitt under coronakrisen: Sofia var en av deltagarna som gick Sophiahemmet Högskolas snabbutbildning, en kurs som från början var avsedd enbart för permitterad SAS-personal. Målet ska vara att avlasta ordinarie vårdpersonal.

Uppgifter som Svensk Damtidning nu har fått bekräftade av hovet:

– Det stämmer att prinsessan Sofia har gått den kursen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Det är en tre dagar lång sjukvårdsutbildning och hon gick den i förra veckan. Prinsessan är hedersordförande i Sophiahemmet och i dessa coronatider vill hon engagera sig i sjukvården och försöka bidra och hjälpa till under den här stora arbetsbelastningen.

Sophiahemmet

Hur ska prinsessan Sofia använda de här nya sjukvårdskunskaperna?

– Målsättningen är att hon ska bidra rent praktiskt. Det finns planer, men det får jag återkomma till längre fram, säger Margareta Thorgren.

Annons

Mitt i Östermalm skriver att prinsessan ska jobba som stödpersonal på Sophiahemmet. Stämmer det?

– Ja, det stämmer.

Är det en vårdavdelning som ska vårda coronasjuka?

– Det har jag ingen information om.

Så kan prinsessan Sofia avlasta vårdpersonalen

Ännu bedrivs det ingen coronavård vid Sophiahemmet, det säger kommunikationsansvariga Pia Hultkrantz till Svensk Damtidning.

– Men vi har gjort mycket för att ställa om vår vård.

Vad kommer de som har gått er tredagarsutbildning att kunna hjälpa till med?

– De ska avlasta den legitimerade vårdpersonalen under det här pressade coronaläget, så att de som är utbildade att vårda faktiskt kan göra det.

– Den som går den här utbildningen kommer med andra ord inte att ha någon patientnära vård. Utan det kan handla om att desinficera materiel, och om kökstjänst och städning. Oavsett så kommer ingen av kursdeltagarna att jobba direkt med coronapatienter.

Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna, TT.

Annons

LÄS MER:

Annons