ASMR – få koll på nya internettrenden och så funkar det

24 aug, 2017 
AvAnaïs González Cruz
De senaste åren har ASMR fullkomligen exploderat på nätet med miljontals anhängare, men här i Sverige är fenomenet fortfarande relativt okänt. Vi reder ut vad det är – och så kan du testa om det funkar på dig.
Annons

Ömma viskningar, prasslande papper eller naglar som långsamt knackar mot en bordsskiva. Begreppet ASMR är redan stort på nätet, och sprider sig till fler och fler. ASMR står för Autonomous sensory meridian response och är ljudfilmer som kan framkalla stort välbehag, ofta med en kittlande känsla genom kroppen. Många använder ASMR som ett hjälpmedel vid sömnproblem och vissa påstår även att det kan lindra smärta, stress och ångest.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

I dag finns inte tillräckligt med forskning som stödjer dessa påståenden så just nu får vi helt enkelt betrakta det som något som funkar för vissa, men inte alla. Exakt vad som händer i hjärnan under ASMR-stimulans är det heller ingen som vet. Klart står i varje fall att vi kopplar av när vi hör trivsamma ljud.

Vilka ljud eller ”triggers” som ger denna effekt varierar från person till person, om du överhuvud taget upplever något alls. Alla reagerar inte positivt på inspelningarna, men se till att använda riktigt bra hörlurar om du bestämmer dig för att testa. I klippen används nämligen studiomikrofoner för att skapa en tredimensionell ljudupplevelse och särskilt på Youtube finns ett enormt utbud för den intresserade.

 

ASMR Darling är en av subkulturens mest populära Youtubestjärnor med hundratals prenumeranter på sitt konto. I sitt senaste klipp testar hon att gräva ner händerna i olika sorters slime – lyssna och njut (eller inte):

Få en simulerad skalpmassage av ASMR Darling:

Foto: ASMR Darling. Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons