ASMR – få koll på nya internettrenden och så funkar det

24 aug, 2017 
AvAnaïs González Cruz
De senaste åren har ASMR fullkomligen exploderat på nätet med miljontals anhängare, men här i Sverige är fenomenet fortfarande relativt okänt. Vi reder ut vad det är – och så kan du testa om det funkar på dig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ömma viskningar, prasslande papper eller naglar som långsamt knackar mot en bordsskiva. Begreppet ASMR är redan stort på nätet, och sprider sig till fler och fler. ASMR står för Autonomous sensory meridian response och är ljudfilmer som kan framkalla stort välbehag, ofta med en kittlande känsla genom kroppen. Många använder ASMR som ett hjälpmedel vid sömnproblem och vissa påstår även att det kan lindra smärta, stress och ångest.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I dag finns inte tillräckligt med forskning som stödjer dessa påståenden så just nu får vi helt enkelt betrakta det som något som funkar för vissa, men inte alla. Exakt vad som händer i hjärnan under ASMR-stimulans är det heller ingen som vet. Klart står i varje fall att vi kopplar av när vi hör trivsamma ljud.

Läs också: Förändra ditt liv på bara 5 minuter – så gör du!

Vilka ljud eller ”triggers” som ger denna effekt varierar från person till person, om du överhuvud taget upplever något alls. Alla reagerar inte positivt på inspelningarna, men se till att använda riktigt bra hörlurar om du bestämmer dig för att testa. I klippen används nämligen studiomikrofoner för att skapa en tredimensionell ljudupplevelse och särskilt på Youtube finns ett enormt utbud för den intresserade.

 

ASMR Darling är en av subkulturens mest populära Youtubestjärnor med hundratals prenumeranter på sitt konto. I sitt senaste klipp testar hon att gräva ner händerna i olika sorters slime – lyssna och njut (eller inte):

Få en simulerad skalpmassage av ASMR Darling:

Läs också: Därför är öl bra för hälsan – 6 anledningar att ta en klunk ibland

Läs också: 7 saker som händer i kroppen när du får semester

Foto: ASMR Darling. Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons