P-piller för män har klarat de första testerna

28 mar, 2019 
AvNina Nyström
P-piller för män kan vara på gång på riktigt.
Vi har väntat länge. Men nu äntligen presenterar forskarna handfasta positiva framsteg i utvecklingen av manliga p-piller.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Forskarna vid Los Angeles Biomedical Research Institute och University of Washington rapporterar nu att ett manligt p-pillret har passerat flera initiala tester, skriver Time.

Processen har ännu inte kommit så långt som att lämnas för godkännade av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, men forskningsledaren Christina Wang menar att det är ett viktigt steg mot ett manligt hormonellt preventivmedel.

Tester av liknande läkemedel har gjorts tidigare, men inte levererat ett så pass konkret resultat. I början av 2018 inleddes även en studie i bland annat Sverige, där en gelsalva testas som preventivmedel för män.

Den aktuella studien baserar sig på 30 friska män mellan 18-35 år som fick ta ett piller varje dag under 28 dagar. Forskarna övervakade testpersonernas hälsa och mätte hormonnivåerna genom blodprov i början och slutet av perioden. De fick även svara på frågor om sitt humör och sexliv.

Annons

Vissa av männen vittnade om trötthet, huvudvärk och akne – vanliga symptom även hos kvinnor som äter p-piller. Resultatet är ett stort framsteg i jämförelse med liknande test 2016 som gav så allvarliga biverkningar att vissa män valde att hoppa av studien. Hur de stod i jämförelse med de biverkningar som kvinnor världen över dagligen utstår av sina preventivmedel förtäljer dock inte historien. 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hur fungerar det manliga p-pillret?

P-pillret undertryckte både sperma- och testosteronproduktionen tillräckligt för att förhindra graviditet. Testosteronbalansen påverkas dock inte så pass att exempelvis muskelmassan eller sexlusten påverkades – något som säkert många kvinnor som äter p-piller idag önskar forskades fram även på kvinnliga preventivmedel. Pillret har hittills dock bara redovisat labbresultat och inte testats ”på fältet” (alltså vid samlag) ännu.

Wang menar dock att det fortfarande behövs mycket mer forskning, på ett mycket högre antal deltagare och under en period på flera år för att säkerställa att det är tillräckligt säkert för både hälsan och som graviditetsskydd. Så tyvärr är det många år kvar tills vi i Sverige i så fall får ta del av de manliga p-pillren, som ju ska klara våra svenska krav också, även om de godkänns i USA.

Källa: Time Foto: Unsplash

Läs mer:

Studie för manligt preventivmedel avbröts – män fick jobbiga biverkningar

Nu är fertilitetsappen Natural Cycles ett godkänt preventivmedel

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons