Ny studie visar: Hundägare är lyckligare än kattägare

10 apr, 2019 
AvSofia Börjesson
Hundägare är lyckligare visar en studie
Är du en katt- eller hundmänniska? En ny studie har visat att hundmänniskor är lyckligare – och de gifter sig oftare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
8 kändisar som älskar sina husdjur (ELLE)Brand logo
8 kändisar som älskar sina husdjur (ELLE)
Hundar, katter och hästar verkar vara favoriterna.

Nidbilden av kattmänniskan som ensam och omgiven av ett större antal katter kanske ligger närmare sanningen än vi tidigare trott. I en undersökningen som utförts på Chicago University kunde man se att 36 procent av hundägarna skattade sig själva som lyckliga, medan bara 18 procent av kattägarna gjorde detsamma.

En av orsakerna till att hundägarna skattar sig själva som lyckligare tros vara att de i större utsträckning gifter sig och köper bostad. Enligt Independet är dessa faktorer viktiga när det kommer till hur lycklig man anser sig vara.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

En annan anledning till hundägarnas lycka kan vara att de är mer hälsosamma än kattägare. Genom extrapromenaderna de ”tvingas” ta får de mer motion, blir mer vältränade, stressar mindre och får förbättrat psykiskt mående.

Hundägare lever längre

Men hundägarnas hälsofördelar är intet nytt. Vi har tidigare rapporterat om att hundägare har en bättre hjärthälsa och lever längre, särskilt de som har jaktraser. Enligt en annan studie ska hundägare även leva ett mer socialt liv och vara mer extroverta än kattägare.

Och apropå det där med introvert och extrovert – tidigare forskning har faktiskt visat att katt- och hundägare har olika personligheter. Kattägare är oftare introverta ensamvargar som är seriösa och självständiga. Hundägare är å andra sidan mer utåtriktade, varma och sociala. De tycker också mycket om att umgås i grupp.

Foto: Unsplash

Läs mer:

Ny studie visar att hundar faktiskt förstår vad vi säger

Studie: Gravida kvinnor som har hund föder friskare barn

Annons