Digital detox - 7 saker att göra utan mobilen

Digital detox - 7 saker att göra utan mobilen

Är du beroende av Instagram, sms:ar konstant och scrollar ständigt genom Facebook-flödet? Är du redo för en digital detox och lägga undan mobilen och dator för ett tag. Svaret är ja. Passa på nu runt jul när du verkligen ska umgås med vänner och familj. Hur lång tid bestämmer du själv – en helg eller vågar du ge dig på en hel vecka?
24 december, 2017

Mobilen är ofta det första vi ser när vi vaknar och det sista vi sliter oss från innan läggdags. Det krävs alltså självdisciplin för att inte bli slav under sin mobiltelefon. I år tar jag en välbehövlig paus från det perfekta julfirandet på Instagram och unnar mig en digital detox.

Är du redo att haka på?

7 saker att göra utan mobilen:

1. Håll dig sysselsatt

Om du tänker efter finns det mycket du kan göra som inte innefattar din smartphone. Vad brinner du för? Anmäl dig till en matlagningskurs, dra fram symaskinen, börja sticka eller något annat du länge tänkt på men inte fått tummarna loss.

2. Prata med varandra

Det låter ju sorgligt, men hur ofta sitter vi inte med varsin mobil i handen fastän vi kollar film, serier eller till och med umgås med vänner? Släpp mobilen och var närvarande, uppmana din partner eller dina vänner att haka på.

3. Planera in roliga saker

Se till att fylla kalendern med aktiviteter redan på förhand så att du inte blir uttråkad och råkar söka tröst i mobilen. Köp biljetter till en konsert, boka in en dejt på museet eller en shoppingtur på stan.

4. Bunkra upp med böcker

Om du som jag känner att du aldrig hittar tid att läsa, nu har du chansen. Ladda upp med böcker och tidningar som du länge velat läsa. Och ja, man kan faktiskt läsa på bussen eller tunnelbanan istället för att stirra i mobilen.

5. Sortera och fixa hemma

Något av det mest avkopplande jag vet är att småfixa. Sätt på skön musik i bakgrunden (Spotify är okej trots detox enligt mig) och passa på att sortera bort kläder du aldrig använder eller organisera skafferiet. Vips har flera timmar gått utan att du ens tänkt titta i mobilen.

6. Träna och rör på dig

Helt plötsligt funkar inte ursäkten att du inte hinner träna, nu finns all tid i världen. Och vill du inte trängas med alla nyårslöften på gymmet så anmäl dig till en ny sport eller aktivitet. Tennis, löpning i grupp, kampsport eller klättring – ta dig tid att hitta din grej.

7. Gå långpromenader

Klä dig varmt och möt upp en vän för en långpromenad i skogen eller genom stan. Eller njut av egentiden, lyssna in naturen och bara va. Stanna till på det där favoritfiket för en varm choklad eller kopp kaffe. Det bästa sättet att njuta av vackra vinterdagar när du absolut inte kommer sakna mobilen.

När din digitala detox är över:

Växla upp i lagom tempo igen. Förhoppningsvis har du lärt dig njuta av en vardag med mindre skärmtid och det finns tricks för att hålla kvar den känslan utan att för det förbjuda mobilen helt.

1. Koppla ner och stäng av ljudet

Minimera alla frestelser genom att stänga av alla ljud, vibrationer och notiser från mobilen.

2. Radera de vanligaste apparna

Känner du att du lätt fastnar igen, radera de du lätt fastnar i, t.ex. Instagram och Facebook. Ditt konto försvinner inte, men gör det mycket svårare att ”råka” spendera flera timmar här.

3. Lämna mobilen hemma ibland

Behöver du verkligen mobilen när du är och tränar? Hämtar barnen på förskolan? Åker och storhandlar? Om du som jag lätt fastnar i mobilen samtidigt som du gör annat är det nog dags att lämna den hemma, även när din digitala detox är slut.

Lycka till och njut av din detox!

Läs mer:

Anja Forsnor: 10 sätt att slippa stressa ihjäl dig i december

Anja Forsnor: 5 fördelar med att äta efter säsong

Foto: Anja Forsnor