Mobildetoxa: 5 sätt att minska skärmtiden i sommar

27 jun, 2017 
AvHelena Sjögren
Nu finns dejtingappen där du måste identifiera dig med bankID.
Sommar, sol och lata dagar på stranden. Under semestern finns det all anledning att ta en paus från luren. Här är fem sätt att minska skärmtiden.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Många av oss tillbringar allt mer tid med näsan framför skärmen.

Forskare har tidigare pekat på ett samband mellan sömnsvårigheter och mycket skärmtid. En norsk studie visade att ju mer tid framför en skärm som unga tillbringade, desto längre blev deras insomningstid.

LÄS OCKSÅ: 7 SAKER EN HÖGKÄNSLIG PERSON BEHÖVER FÖR ATT MÅ BRA

Under semestern kan det därför vara ett bra tillfälle att se över sina skärmvanor.

5 sätt att minska skärmtiden:

1. Sluta slentriantitta på mobilen

Många av oss tittar till mobilen även när det inte är nödvändigt. Det har blivit en vana att öppna appar som Facebook, Instagram eller kanske någon nyhetsapp. Tänk över när du använder telefonen och varför. Känns det viktigt eller blir det bara ett sätt att döda tid? Passa också på att ta bort appar du inte använder. Då får du dessutom plats med fler semesterbilder.

2. Börja vara i nuet

Livet på internet upphör inte att existera bara för att du släcker skärmen. Du behöver dessutom inte hålla dig ständigt uppdaterad kring vad som händer i världen eller i dina vänner liv varje vaken sekund. Prova i stället på att vara i nuet. Solnedgångar på riktigt slår alla Instagramfilter i världen.

Annons

3. Sätt gränser för dig själv

Vi är ofta bra på att sätta gränser för skärmanvändning när det gäller barn och barnbarn. Samma sak borde förstås gälla oss själva också. När, var och hur mycket ska du använda mobilen per dag? Om du vill slippa pushnotiser utan att stänga av dem kan du sätta telefonen i ”stör ej”-läge.

4. Våga ha tråkigt

Vid minsta lilla dötid plockar många av oss fram mobiltelefonen och börjar skrolla. Men stanna upp och motstå frestelsen. Forskning har dessutom visat att det kan vara nyttigt att ha lite tråkigt. Det utmanar nämligen din kreativitet.

5. Skapa mobilfria zoner

Tänk på dina medmänniskor. I dag är det inte ovanligt att ett helt middagsbord är okontaktbara på grund av att alla stirrar ner i sin telefon. Ett sätt att minska skärmtiden kan vara att skapa mobilfria zoner. Middagsbordet kan vara en zon, sängen en annan.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR ÄR DU SÅ TRÖTT PÅ MÅNDAGAR

3 handfasta råd på vägen:

1. Ha mellan 15 och 30 minuters mobilfri tid varje timme. Därefter kan du öka tiden successivt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

2. Låt bli telefonen innan läggdags. Det blå ljuset lurar hjärnan att det är dag och kan göra att det tar längre tid att somna. Försök därför vara skärmfri de sista timmarna innan läggdags.

3. Skaffa dig ett riktigt armbandsur. Då slipper du använda mobiltelefonen som klockan och frestas att använda den till något annat.

Källa: Lugn- och ro skolan Bli en medveten mobilanvändare

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons