Linda Pira: "Du kan göra vad du vill, även om du är tjej"

Det finns otroligt många inspirerande kvinnor runt om i världen – några av dem har vi bett dela sina vanor i livet med oss. Möt coola Linda Pira.
30 november, 2016

Linda Pira fick barn i samma veva som hon blev landets hetaste hiphopartist. Nu balanserar hon karriär med familjeliv och släpper snart en ny ep. Det här är Linda – och hennes bästa vanor.

OM LINDA MARIE PIRA GIRALDO

Ålder: 31
Bor: Kista i Stockholm.
Familj: Sambon Teddy Vidal och sönerna Daviel och Kyiam 3,5 år.
Gör: Artist.
Aktuell: Under hösten (2016) har vi sett Linda Pira i En kväll i New York i SVT. Under senhösten 2016 släpper hon en ny ep.

MINA VANOR:

Träningsrutin

– Jag ger mig själv en minut varje morgon. Jag ställer klockan på 07.00 för att få några minuter för mig själv innan barnen vaknar och mediterar, tänker positiva tankar, tackar för bra saker, små som stora, och strukturerar upp dagen.

Varje dag har jag också en stund för mig själv i bilen, den är min fristad och där går jag igenom mina mejl, lyssnar på musik och laddar. Några grannar längre ner på gatan brukar titta lite, de tycker nog jag är märklig som sitter där i bilen! Även på väg hem tar jag en paus i bilen för att förbereda mig psykiskt inför att hämta mina två väldigt aktiva treåringar på dagis. På sommaren springer jag mellan sju och nio kilometer på Järvafältet efter dagislämningen. Det kanske inte är helt ok, men jag ser det som att det är en del av mitt jobb att vara vältränad. På vintern tränar jag på gym med pt två till tre gånger i veckan, men att springa är bäst för mig för då får jag konditionsträning samtidigt som jag blir avslappnad. Det är befriande och fungerar på samma sätt som min morgonritual. Jag lyssnar faktiskt inte på hip-hop när jag springer utan på Motown och soul, och gärna rätt lugna grejer av Stevie Wonder och Michael Jackson.

Matfilosofi

– Jag älskar all mat! Jag älskar också djur och har försökt bli vegetarian flera gånger men det har misslyckats. För ett tag sedan läste jag Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt och efter att jag slutat med ris, potatis och mjöl och känner jag mig lättare när det gäller allt, även i humöret. Efter att ha varit ett barn som spottat ut grönsaker så har jag nu en ny kärlek till grönsaker som jag ersätter kolhydraterna med. Barnen däremot får äta enligt tallriksmetoden och verkar må bra av det.

Både jag och Teddy har sydamerikanska rötter och vi äter pebre – chilensk tomatsalsa till nästan allt. Grunden till pebren, själva såsen, är svår att hitta i vanliga mataffärer men finns på Kistagross och blandad med färsk, finhackad lök, tomat och koriander är den supergod i soppa, på macka eller kött, ja till allt!

Springa är bäst för mig för då får jag konditionsträning samtidigt som jag blir avslappnad

Shoppingritual

– Jag tycker det är jättekul att shoppa numera. Förut gav det ångest och var jobbigt men nu kan jag mixa och matcha i huvudet och jag sticker ner till Kista Galleria så fort jag får en lucka. Det är så praktiskt, där finns allt och det är öppet till 21. Jag har också upptäckt nätshopping och gillar speciellt Missguided och Rebecca Stella. Något jag vill bli bättre på är att köpa högre skor, jag har sjukt många sneakers och vill ju kunna studsa och röra mig utan att få ont och skavsår. Minns dessutom Grammisgalan 2014 när jag var en millisekund från att trilla av trappan när jag gick av scenen i mina höga klackar…

Relationshacks

– Hemligheten för att hålla allt vid liv efter att man fått barn är att vårda allt och fortsätta att ta sig tid att gå ut, äta middagar ihop, gå på bio och sådant. Våra barn är hos min mamma en gång i månaden så att vi kan göra grejer som vi gjorde innan barnen. Det händer också att vi bara ska vila en liten stund och vaknar upp nästa dag, haha. Mina gamla vänner har jag inte så mycket tid för just nu och jag har haft ångest för jag missar 30-årsfester, kalas och en massa annat men jag ringer och försöker gottgöra och träffas när vi kan.

Ms. Lauryn Hill har varit min stora inspiration sedan jag var tonåring. Genom henne förstod jag att det inte spelar någon roll om du är tjej – du kan rappa, sjunga och göra vad du vill

Partyceremoni

– Jag är rätt bekväm av mig nu för tiden. Går gärna på restaurang och äter gott och dricker några glas. En bra kväll kan också starta hemma hos en tjejkompis innan vi går ut på någon klubb för att dansa. Mat ska absolut ingå i en partykväll, jag har lärt mig att inte festa på tom mage!

Kulturliv

– När jag var i New York för att spela in En kväll i New York för SVT gick jag på hiphop-sightseeing i Brooklyn. Det var jättehäftigt och det visade sig att jag hade bättre koll än vad jag trodde innan. Här i Sverige är jag dålig på kulturbiten, om det inte gäller mat. Jag äter gärna mat från olika länder och gillar verkligen eritreansk/etiopisk mat, gärna på Jébena i Rådhusets t-bana. Jag går gärna på festival och när jag gästade Cherries spelning på Stockholm Music and Arts i somras såg jag också Ms. Lauryn Hill som varit min stora inspiration sedan jag var tonåring. Genom henne förstod jag att det inte spelar någon roll om du är tjej – du kan rappa, sjunga och göra vad du vill!

Guldkantsblänk

– På sommaren är det enkelt att sätta guldkant på tillvaron. Det kan räcka med en picknick på ett fält med barnen, eller ett bad i en sjö. Men oavsett årstid är det alltid skönt med thaimassage. Min kropp är lite skör, speciellt nacken efter hård träning, graviditet och amning och thaimassage med hårda tryck mjukar upp min kropp. Samurai Thai massage på Kungsholmsgatan i Stockholm har ofta drop-in och är jättebra.

Foto: Rasmus Lindahl

Läs mer:

Jennifer Aniston brister ut i gråt under intervju: ”Är jag bra nog? Kan jag, VILL jag, överleva?”

Tove Lo i stor intervju med ELLE: ”Jag vill känna allt så sjukt mycket”

Se intervjun där Cara Delevingne talar öppet om sin depression