Lider du av PTSD? Här är symptomen

Är sviterna efter en svår händelse outhärdliga? Du kan ha drabbats av posttraumatiskt stressyndrom – precis som Lady Gaga.
18 juli, 2017

Krig, rån, en svår förlossning, en bilolycka, misshandel eller en våldtäkt är alla händelser som kan resultera i posttraumatiskt stressyndrom, eller PTSD som är förkortningen. Gemensamt för händelserna är att de framkallat en extremt hög stress- eller ångestnivå och inneburit livsfara eller en allvarlig kränkning av integriteten.

Symptomen på PTSD visar sig vanligtvis några veckor efter händelsen men ibland kan det dröja flera månader. I vissa fall flera år.

Det som triggar igång stressyndromet kan vara händelser som påminner om det man varit med om.  Traumat återupplevs och man känner starkt av skräck eller vrede.

LÄS OCKSÅ: HON SJUKANMÄLDE SIG FÖR MENTAL OHÄLSA – TWITTRADE CHEFENS SVAR

En som lider av PTSD är artisten Lady Gaga. Exakt vad som var den utlösande faktorn i hennes fall har inte framkommit men hon har tidigare berättat att hon som 19-åring utsattes för en våldtäkt. Efter att hon i december 2016 avslöjat sin mentala ohälsa skrev hon ett öppet brev.

”I fem års tid har jag sökt svaret på min kroniska smärta och den förändring jag känt i min hjärna. Idag mår jag äntligen tillräckligt bra för att berätta om min mentala ohälsa. Det finns en hel del skam kopplad till psykisk sjukdom, men det är viktigt att veta att det finns hopp och möjlighet till återhämtning”, skrev hon bland annat.

LÄS OCKSÅ: 9 TECKEN PÅ ATT DU ÄR NÄRA ATT BLI UTBRÄND

Och det finns god hjälp att få. Framförallt har kognitiv beteendeterapi (KBT) visat sig vara en framgångsrik behandling för de som lider av PTSD.

Här är de vanligaste symptomen:

  • Att återuppleva traumat i form av återkommande och påträngande minnesbilder. Det kan ske både när man är vaken och när man sover, då i form av mardrömmar.
  • Att man försöker undvika allt som på något sätt påminner om traumat. Det kan leda till att man isolerar dig från familj, vänner och arbetskamrater.
  • En överdriven vaksamhet. Den överdrivna vaksamheten kan göra att man blir onormalt lättskrämd och lättirriterad. Man kan få omotiverade vredesutbrott, koncentrationssvårigheter och problem med sömnen.
  • Minnesförlust. Den kan vara total och är oftast begränsad till tiden precis före, under eller efter traumat.

Källa: 1177.se, nye.com, cnn.com

Artikeln publicerades först på MåBra.