Kritik mot Onlyfans – lurar in unga i sexindustrin

01 sep, 2020 
Av
Onlyfans kritiseras
Intresset för betalsajten Onlyfans växer. Sidan som startade 2016 kritiseras för att lura in unga i sex- och porrindustrin. Vi reder ut vad det handlar om.
Annons
7 tecken på att du har en högkänslig vänBrand logo
7 tecken på att du har en högkänslig vän

Onlyfans är sajten som startade som en sida för betalporr, och nu lockat många nya användare under coronapandemin. Som användare skapar du ett konto för att posta innehåll så som bilder, videor och meddelanden bakom en låst betalvägg. Sedan kan andra användare välja att prenumerera på innehållet och då få tillgång till det som du lägger upp. Inte sällan är det naket som lönar sig bäst och tjänsten kritiseras för att lura in unga i en växande sexindustri.

Vad är Onlyfans?

Onlyfans är baserat i London och fungerar som en abonnemangstjänst där innehållsskapare kan tjäna pengar på sina följare. Bland de som postar innehåll finns personliga tränare, gamers och artister som tar betalt för till exempel träningsvideor, streaming av spel eller personliga hälsningar. Men här finns även unga tjejer och killar som postar nakenbilder och porr, och får betalt för det. Då sajten inte har några förbud mot sexuellt innehåll använder sexarbetare också den för att locka kunder, chatta och tjäna extra på bilder och videor. 

Annons

Onlyfans själva har uppgett att de ökat med 75 procent sedan i mars och nu finns över 50 miljoner användare världen över.

Så fungerar Onlyfans

Användare kan alltså prenumera på andra användares innehåll. Man kan också välja att ge dricks för sådant man gillar extra mycket och betala engångssummor för att få se specifika bilder och videor. De som postar innehållet för betalt månadsvis för det som deras material genererar. Onlyfans tar 20 procent av vinsten på allt betalt innehåll.

Många av de som postar innehåll får in sina köpare via sociala medier så som Tiktok och Instagram. Eftersom dessa sociala medier inte tillåter sexuellt innehåll, lockar upphovsmakare med att de kan erbjuda följarna sådant på Onlyfans istället.

Onlyfans har en 18-årsgräns men många vittnar om att barn och unga har tagit sig in och kunnat posta ändå.

Kändisarna på Onlyfans

Precis som på Tiktok och Instagram finns det personer som har blivit stora profiler tack vare sina konton på Onlyfans. Det finns även flera redan etablerade kändisar som gått med, till exempel före detta Disney-stjänan Bella Thorne som tjänade 1 miljon dollar på sina prenumeranter redan första dagen. Hon har tidigare jobbat med att producera pornografiskt innehåll åt Pornhub (Her & Him, 2019). I en intervju med Times förklarar hon att hon just nu gör research inför en kommande roll, och att kontot på Onlyfans är en del i det arbetet. På sin sida har hon hittills publicerat underklädesbilder och bikinibilder.

Annons

Före detta strippan Blac Chyna har också skapat konto för att kunna posta mer vågade bilder och chatta, mot betalning, med sina fans. Rapparen Cardi B skapade ett konto i somras för att kunna göra reklam för ny musik, posta bakom-kulisserna-videos och interagera med fansen. Artisten Swae Lee och musikproducenten The Dream är ytterligare några välkända ansikten. De chattar och postar reklam för kommande musik.

Kritiken mot Onlyfans

Kändisarna bidrar enligt kritikerna till att göra Onlyfans rumsrent. Andra användare har samtidigt kritiserat kändisar som Bella Thorne för att vara anledningen till omfattande förändringar i Onlyfans betalningsupplägg. Då Onlyfans har en policy att de betalar tillbaka pengarna till köpare som inte får vad de blivit lovade, förlorade de stora summor på besvikna prenumeranter av Bella Thorne som krävde pengarna tillbaka efter att hon initialt lockat med att posta mer vågat innehåll än hon hittills gjort. Numer betalar sajten ut vinsten till innehållskaparna per månad istället för per vecka, och har satt maxgränser för engångssummor och dricks. Onlyfans nekar till att så skulle vara fallet, men kritiska användare ser ett tydligt samband mellan återbetalningarna och förändringarna i upplägget. Användarna menar att detta inte hade behövt hända om sajten fortsatt vara en sida för enbart dem och deras kundkrets.

Annons

Den svenska deckarförfattaren Caroline Engvall är en av de som vänder sig emot sajten helt och hållet. I ett inlägg på Facebook beskriver hon Onlyfans som ”en guldgruva för barn och unga att tjäna pengar på nakenhet inför en enorm efterfrågan.”

Hon uppmanar vuxna att läsa på om fenomenet, prata med unga så att de förstår att vuxenvärlden vet vad som pågår, samt att prata om riskerna. För även om du skapar ett konto i syfte att bara titta runt, eller posta harmlösa bilder och videor, så finns det en enorm lockelse i att tjäna tusenlappar på mer avklätt innehåll.

”Bilderna kan spridas utom kontroll. Vilka kan konsekvenserna bli?”, skriver Caroline Engvall dessutom. Material från sajten har många gånger läckt ut till icke-användare och sajten har även hackats så att materialet har kommits åt.

Foto: Euphoria/HBO

LÄS MER:

Annons