Kändisar som berättat om sina svåra förlossningar

26 nov, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Beyoncé
Vi står mitt i en brinnande förlossningskris – och då är det inte särskilt upplyftande att läsa om livshotande förlossningar. Men samtidigt kanske viktigare än någonsin. Här är åtta kändisar som berättat om sina traumatiska erfarenheter.
Annons
TV: 5 kändisar med svåra förlossningar - så gick det till
TV: 5 kändisar med svåra förlossningar - så gick det till

Vad som klassas som en traumatisk förlossning är väldigt personligt. Men målet är att ingen förälder någonsin ska behöva uppleva den känslan. Ett mål det tyvärr känns som att vi just nu står mycket långt ifrån.

Idag är det vanligt att ärligt berätta om detaljer från förlossningen, vilket gör att många kändisar delat sina förlossningsberättelser. Här är några av de som haft riktigt traumatiska, och ibland livshotande erfarenheter.

Serena Williams

Serena Williams

Tennisstjärnan var nära att dö i samband med sin förlossning 2017. När bebisens hjärtljud sjönk tvingades man till akut kejsarsnitt.

Annons

Tiden efter förlossningen drabbades hon sedan allvarligt av både blodproppar och blödningar. I sex veckor var hon sängliggande, men som tur var klarade sig både Serena och dottern Alexis Olympia fint.

Kim Kardashian

Kim K

När Kim födde dottern North drabbades hon av placenta accrea, vilket är mycket ovanligt. Det innebär att moderkakan helt enkelt växer fast för djupt, och inte kommer ut som den ska efter förlossningen, vilket i värsta fall kan orsaka livshotande komplikationer.

Efter förlossningen fick man istället manuellt ta bort moderkakan vilket hon själv säger var det mest smärtfyllda. Proceduren gjorde det svårt för henne att blir gravid igen, men efter IVF lyckades paret trots dåliga odds.

Annons

När sedan sonen Saint föddes drabbades Kim dessutom även denna gång av placenta accrea och skadorna blev så omfattande att Kim framöver valde att använda sig av en surrogatmamma.

Tori Spelling

Tori Spelling

När Tori Spelling var gravid med sitt fjärde barn vaknade hon i vecka 20 av massor med blod i sängen. Hon hade drabbats av placenta praevia (att moderkakan sitter fast i den lägsta delen av livmodern och helt eller delvis täcker den inre livmoderhalsöppningen), vilket orsakade blödningarna. På grund av detta fick hon tillbringa de närmaste månaderna sängliggandes.

Annons

Till slut fick sonen Finn förlösas med akut kejsarsnitt i vecka 37. Och inte nog med det så gick snittet upp tre veckor senare och Tori fick tillbringa ytterligare två veckor på sjukhus, berättar hon.

Beyoncé

När Beyoncé var gravid med tvillingarna Rumi och Sir 2017 drabbades hon av havandeskapsförgiftning och blev ordinerad sängliggande en hel månad.

När ett av barnens hjärtljud gick ner flera gånger tvingades hon till akut kejsarsnitt. Efter snittet blev hon kvar på sjukhuset flera veckor, har hon berättat i intervjuer.

Annons

Annie Lööf

Annie Lööf

Annie Lööf var gravid i vecka 28 när hennes livmoder sprack, och både hon och dottern Saga var nära att stryka med. Annie förlorade massor av blod och behövde göra tre operationer. Ändå gick det inte att hindra dottern från att komma ut.

Dottern Saga vägde bara ett kilo när hon föddes, och fick tillbringa sin första tid i kuvös på sjukhuset – men mår i dag bra.

Sarah Dawn Finer

Sarah Dawn Finer

I slutet av graviditeten kände Sarah att något var annorlunda mot den förra graviditeten, och till sist behövde hon bli igångsatt. En lång och utdragen förlossning påbörjades, som höll på att få ett mycket dramatisk slut.

Annons

– Han fastnade, länge och svårt, och dog innan han kom ut, berättade Sarah Dawn Finer i tidningen Vi.

Läkarna på plats började genast jobba på att rädda den nyfödda bebisens liv. Men det var först när mamma Sarah rullades in i rummet i rullstol som Benji fick i sig syre.

– Då började jag sjunga. Det var inget medvetet eller planerat, jag bara öppnade munnen och började sjunga Come rain or come shine. Och vet du vad som hände? Han kunde inte andas själv men hans syresättning gick upp till 100. Det var helt...jag vet inte, det finns inga ord för det. Det var nog det mest andliga ögonblick jag kommer att få vara med om i mitt liv.

Jessica Andersson

Jessica Andersson

För nästan 20 år sedan föddes Jessica Anderssons son Liam, en händelse som blev traumatisk. Först gick allt bra, men efter att bebisen kommit till världen, så började det kritiska tillståndet.

Annons

– Det var fem timmar efteråt som det tillstötte komplikationer. Det slutade aldrig att blöda. Min livmoder hade spruckit, och den fick plockas ut ur kroppen, sys ihop, och stoppas tillbaka igen. Jag var inte medveten om det här, men utanför operationssalen stod Liams pappa med Liam, 7 timmar gammal, och trodde att han skulle få åka hem utan mig, har Jessica Andersson berättat i en intervju med Expressen.

Malin Wollin

Malin Wollin

Krönikören och författaren Malin Wollin hade en riktigt traumatisk förlossning med sonen Stellan, idag 8 år. Eftersom Malin drabbats av ett sent missfall innan hon blev gravid med Stellan, hade hon svårt att glädjas åt graviditeten.

Annons

Inte ens på bb släppte tanken att även denna graviditet skulle sluta i en katastrof. Tyvärr fick hon rätt.

På förlossningen blev Malin erbjuden att ta ett bad för att lindra de fruktansvärda värkarna. Plötsligt öppnade hon sig väldigt fort och på bara två värkar kände hon att bebisen var på väg ut. När barnmorskan skulle hjälpa henne upp ur badet hände det fruktansvärda.

– Jag slängde upp ena benet över kanten och hon försökte hala upp mig, och jag tog i för att hjälpa till och häva mig upp till stående, och precis när jag hade satt ner andra foten på golvet hände det, och jag skrek ”han kommer, ta honom, ta honom”, men hon kunde inte. Han föll rakt ner i golvet med huvudet före. Han landade på huvudet, och jag hörde ljudet… Nu dog min bebis. Jag visste att det skulle bli så. Nu hände det", berättade hon i en intervju med Mama.

Men på något magiskt vis gick allting ändå bra. För Malin blev det ett enormt jobbigt trauma, men Stellan klarade sig helt utan men. Idag har Stellan även fått en lillebror och Malin har sammanlagt fem barn.

Annons

Foto: TT

Se också: Därför tappar många håret efter förlossningen
Se också: Därför tappar många håret efter förlossningen
Annons