Artikeln innehåller reklamlänkar

Kalles och Britas hälsoresa – söker lyckan i ny serie

12 sep, 2019 
AvNina Nyström
Kalle och Brita Zackari Wahlström
Kalle Wahlström Zackari och Brita Zackari är tillbaka med nya utmaningar och nya levnadssätt. I nya SVT-serien Kalles och Britas hälsoresa letar de efter den optimala hälsosamma livsstilen. Resan är både utmanande och överraskande – men de hittar en klar röd tråd.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I förra höstens succé Kalles och Britas sex liv träffade de människor som brutit sig loss från ekorrhjulet för att börja om på ett nytt ställe, på ett nytt sätt. I Kalles och Britas hälsoresa undersöker de istället olika hälsosamma livsstilar och metoder för att få ett friskare och lyckligare liv.

Och är det någon som varit med om såväl livsstilsresa som hälsoresa är det Brita, som gått från it-tjej i mediabranschen i Stockholms innerstad till flerbarnsmamma som brinner för en naturnära och hållbar livsstil på hennes och Kalles bondgård utanför Nynäshamn.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

(Fast it-tjej i mediabranschen är hon fortfarande…).

Träningsinspiratören som hatar träning

Brita har dessutom själv gått från att hata träning till att vara en träningsinspiratör för många. Det som startade i det humoristiska och kärleksfullt ironiska inspirationskontot i.hate.working.out ledde till en hel bok för träning för de ickefrälsta: ANNONS Jag hatar att träna. ”Lat tjej 4-ever” är dock fortfarande hennes signum.

Annons

Crossfit-frälsta Kalle har å sin sida gett ut hela två träningsböcker, även de med syfte att på ett avslappnat sätt inspirera till träningsglädje: Stark som en björn, snabb som en örn och uppföljaren ANNONS Starkare än en björn, snabbare än en örn. Och så blev han ju hela Sveriges Gympalärare. 

Nog om det. I höst ska vi få se om Brita och Kalle hittar någon ny hälsopassion. De ska testa bland annat stenåldersliv i Södertälje, Hollywoodträning i Los Angeles, känsloliv i Molkom, ekologiskt liv i San Diego och optimeringsliv i Göteborg. Vi ringde upp Brita för att få veta lite mer.

Just nu är det en trend i man ska må så bra som möjligt

Berätta mer om programmet och hur det kom till?

– Idéen föddes när vi gjorde Kalles och Britas sex liv. Det är ett program som inspirerar till livsstilsförändring, men alla kan ju inte bara lämna allt och flytta till Lofoten. Det blir mer som en ouppnåelig dröm för de flesta. Men det är ju inte bara hur vi bor och jobbar som styr vårt mående, utan också vår hälsa och hur man känner sig inuti.

Annons

– Vi ville reda ut begreppet hälsa, för det är så mycket mer än träning. Just nu är det en trend i man ska må så bra som möjligt. Men hur gör man det? Var börjar man? Många letar efter en universell, ultimat lösning, men det finns ingen sådan som funkar för alla, alltid. Olika saker kan passa för olika människor vid olika tillfällen i ens liv. Vi ville lyfta på den stenen. Och trots att livsstilarna vi provar är så olika visade de sig ha mycket gemensamt. Det finns helt klart en röd tråd i viljan att gräva och hitta någonstans att landa. Mindfulness, fast i olika form.

Vilket avsnitt var minst du?

– Från början var det absolut stenålderslivet. I det avsnittet bor vi ute i skogen och lever av sådant man hittar. Jag är absolut den av mina vänner som lever mest friluftsliv, men Kalle är så himla pepp på det att jag blir tvärtom, lite anti. Men det visade sig att jag till exempel var helst sinnessjukt bra på att göra upp eld med pinnar! Så det ordnade sig, och det var till och med det roligaste avsnittet att göra.

Annons

Vilket avsnitt var mest du?

– Känsloliv i Molkom. Jag tycker att känsloliv är intressant, men jag är egentligen ganska dålig på att själv dela med mig av mina känslor, och vissa situationer får mig att dra öronen åt mig. Men här fick jag känna på hur härligt det kan vara att bara ösa ur mig och helt ohämmat dela med mig av hur jag känner.

Finns det någon annan hälsotrend du är nyfiken på som ni inte testade här?

– Det här är inte en grej som vi på riktigt kan testa, men jag hade gärna lyft det välgörande för hela vårt samhälle med att vi genom vissa kroppsaktivister börjat få se att det finns fler kroppar än dom normativa eller rentav modellsmala. Även om jag och Kalle också har issues med våra nakna kroppar så är det inget som nån vill höra oss prata om i tv, det gör andra mycket bättre än oss.

 
Kalles och Britas hälsoresa har premiär den 16 september på SVT.

Läs mer:

Brita Zackari om sin egen hälsoresa: ”Jag borde bli bättre på att lyssna på mina egna råd”

Brita Zackari säljer sitt torp – kika in

Brita Zackari: Om min diagnos

Hösten på SVT: Här är alla nya serier och program

Annons