Johanna Ljunggren från Detoxlife: "Yogan blev en vändning för mig"

Det finns otrolgt många inspirerande kvinnor runt om i världen – några av dem har vi bett dela sina vanor i livet med oss. Möt yogainstruktören Johanna Ljunggren.
30 november, 2016

Av Josephine Blix 

Tänk på yoga som att borsta tänderna, på matlagning som ett sätt att uttrycka känslor – och på att vara dig själv som något du är bäst på i hela världen. Lägg till ett estetiskt handlag och du har matkreatören och yogainstruktören Johanna Ljunggren i ett nötskal.

OM JOHANNA LJUNGGREN

Ålder: 42 år.
Bor: Hornsberg i Stockholm.
Familj: Pojkvän och en dotter på 16 år.
Gör: Matkreatör, yogalärare och livskonstnär. Bloggar för sajten Naturligt Snygg och driver Instagramkontot @detoxlife.
Aktuell: Med fanzinet* Sauvage, cateringuppdrag i modebranschen och yogaundervisning.
Motto: Tro på dig själv, det är det enda du kommer att vara bäst på i hela världen. Och du är det helt utan ansträngning.

* Fanzine är en förkortning av engelskans fan magazine och kan beskrivas som en egenproducerad tidskrift utgiven av fans med fans som främsta målgrupp. Det var vanligt inom musikbranschen på 60- och 70-talet.

Träningsrutin

När jag började yoga för sjutton år sedan var det något fysiskt för mig, något jag gjorde för att stärka min kropp. Jag blev gravid med min dotter och efter många år i modebranschen och en tioårig historia av ätstörningar blev både graviditeten och yogan en vändning. Yoga var plötsligt det enda jag ville hålla på med och så blev det en period i mitt liv. I dag ser mina rutiner ganska annorlunda ut. Jag har släppt den romantiska synen på att gå upp klockan fyra för att träna och jag tar inte på mig sjutton yogaklasser i veckan längre. Jag har lärt mig att det ger mig mer att göra mindre och jag anpassar träningen efter hur mitt liv ser ut i övrigt. I dag yogar jag för att hitta ett mentalt lugn. Jag försöker göra det varje dag, sedan kan det vara en kvart eller två timmar. Det ger mig en närvaro oavsett vilka tankar eller känslor som kommer i min väg. Jag märker inte så mycket vad det gör för mig när jag sitter på mattan, men jag märker tydligt vad som händer om jag inte varit där på två veckor. Man kan tänka på det som att borsta tänderna. Det är ingen stor grej, men jag är ganska säker på att du skulle märka om du inte gjorde det på en vecka. Tänker man så blir det dessutom en naturlig vardagsrutin snarare än ett kravfyllt måste.

”Jag har gått från att äta allt, till att äta inget, till att komma på att det är min stora passion.”


Matfilosofi

– Efter x antal år som hårt arbetande yogalärare hade jag plötsligt vant mig vid att ta på mig alldeles för mycket. För många klasser i samma veva som jag gick igenom en jobbig skilsmässa hade helt enkelt gjort mig tveksam till vad jag höll på med. När jag sorterade i det hela märkte jag att det enda som fick mig att må riktigt bra var att hålla på med mat. Intresset växte egentligen redan fram när jag var liten och reste över hela världen med mina föräldrar som lärde mig att ”man smakar på allt”. Modebranschen lyckades tillfälligt ta udden av det, men med yogan i ryggen har jag kunnat ha en mer holistisk approach och kanske viktigast av allt – låta sinnena och lusten styra. Jag har gått från att äta allt, till att äta inget, till att komma på att det är min stora passion. I dag äter jag vad jag vill, har inga besvär eller allergier och det känns fint att alltid kunna tacka ja till det som erbjuds när jag går bort på middag hos andra. En typisk dag vaknar jag och slänger ihop en god sunrise oat bowl (om jag inte ska iväg och undervisa, då blir det typ ett äpple). Är jag hungrig blir det oftast omelett. Plus kaffe. Alltid kaffe! Vi äter gärna middag ute. En favorit är Babette på Roslagsgatan. Eller att gå och käka ostron på Stockholms Matmarknad där jag jobbade förut. Men egentligen vill jag helst laga mat hemma, till folk jag älskar, och när jag inte kan göra det har jag som mål att försöka äta mer på små ställen utanför stan. Senast var det kebab i Vårby gård.

Shoppingritual

– När jag var yngre och jobbade som modestylist shoppade jag sjukt mycket kläder. Jag har säkert 200 par jeans. I dag lördagshandlar jag ärligt talat hellre grönsaker på Bondens marknad. Men jag gör en del cateringsamarbeten med modemärket Dagmar vilket betyder att jag uppdateras med något fint plagg då och då. Annars är jag en riktig vintagetjej och jag älskar manskläder på kvinnor. Jag kan också känna en tjusning i att plocka fram något gammalt plagg jag hade när jag var fjorton och bära det tillsammans med något jag har köpt precis nu.

Hemmahäng
Det är viktigt att det finns massor av härliga råvaror och färska blommor. När jag är hemma gillar jag att … laga mat! Jag läser också mycket (ofta i forskningssyfte för något jag ska skriva), tittar på gamla fina filmer och yogar. Jag gillar att få vara konstnärlig och lite flummig och styrs mycket av väder och årstid. Just nu vill jag helst göra mustiga höstgrytor, tända ljus och samla ihop minnena från sommaren och reflektera kring nästa steg och år.

Relationshacks

– Om man har som grundinställning att en relation aldrig tar slut, utan bara förändras, blir allt så mycket lättare. Man måste lära sig att ställa egot åt sidan vilket inte alltid är enkelt, särskilt inte om man är övertygad om att man har rätt. I relationen till sina barn tror jag att det är viktigt att komma ihåg att de är egna individer.

Partyceremoni

– Det blir oftast väldigt spontant. Tillfällena har gemensamt att de gärna får börja med ett gott vin och att de kanske slutar med en pizza. Sällskapet är förstås det viktigaste. Jag tycker oftast att det är enklare att ha kul utomlands, men jag vet inte riktigt varför. Förut gick jag ofta ut och klubbade men i dag föredrar jag riktigt långdragna middagar hemma där man äter flera gånger. Sedan har jag väldigt kul med min pojkvän när vi går ut. Det känns värt!

Kulturliv

– Jag älskar att läsa, musik är viktigt för mig och jag tycker verkligen om bilder. Och så har jag en grej för gamla filmer. Allra bäst tycker jag att man konsumerar kultur i mötet med männi- skor och platser. Vi var i Florens för ett tag sedan, det mötet var överväldigande – så historiskt och vackert. Allt det där finns ju egentligen hemma också. Man kanske bara måste få komma på det någon annanstans.

Guldkantsblänk

– Det där blänket är egentligen något ganska enkelt. Som att få till en dag när jag kan sova ut, laga långfrukost, kanske hinna göra något extra med hår eller ansikte – jag är ganska low maintenance när det kommer till det och gör allt sådant själv. Sedan älskar jag att bjuda hem personer jag bryr mig om och skämma bort dem med massor av god mat. Enkla saker men med extra omtanke.

johanna ljunggren foto FREDRIK SKOGKVIST_DETOXLIFE

Foto Fredrik Skogkvist

LÄS OCKSÅ:

Zara Larsson i exklusiv intervju med ELLE – om kärlek, hat och nya samarbetet med Nike

Tove Lo i stor intervju med ELLE: Jag vill känna allt så sjukt mycket