Ja, man KAN vara allergisk mot träning

Ja, man KAN vara allergisk mot träning

Nu är det bevisat! Du KAN faktiskt, ja på riktigt, vara allergisk mot träning. Hur? Vi reder ut!
16 april, 2018

”Jag är allergisk mot träning”. Ja, det låter onekligen som en lögn vi skulle kunna ha dragit på skolgympan i grundskolan. Men det ÄR faktiskt sant. Du kan vara träningsallergiker.

Huden börjar klia vid träning

I flera fitnesstrådar på sajten Reddit har personer berättat hur deras kroppar reagerar negativt på träning. Vissa skriver att deras ben, och framförallt vader, kliar okontrollerat så fort de konditionstränar. Det har i sin tur lett till att de har behövt avsluta sina träningspass. Andra berättar att deras midja börjar klia så fort de springer. Även om det låter lite oväntat och smått osannolikt så finns det faktiskt en vetenskaplig orsak till att personer känner av detta.

Allergisk reaktion orsakad av mastceller

Att kroppen börjar klia vid ansträngning är en av flera allergisymtom som kan förekomma när du tränar. I huden finns det allergiframkallande enheter som kallas mastceller som i huvudsak väntar på att utlösas. Miguel Wolbert, allergispecialist, berättar precis hur det ligger till.

– Under alla former av fysisk ansträngning ökar din temperatur och din kropp skickar blod till hud och muskler. När kroppstemperaturen stiger frigör mastcellerna histamin som i sin tur kan leda till allergisymtom som klåda, astma, rinnande näsa eller rodnad i huden.

 

 

Väldigt ovanligt med anafylaxi

Går det då att få en allvarlig allergisk reaktion av träning? Det är möjligt att personer upplever något som kallas för anafylaxi, vilket är en potentiellt livshotande allergisk reaktion. Detta är dock extremt sällsynt – så oroa dig inte utan träna på precis som vanligt.

Om du misstänker att du är allergisk mot träning så finns det såklart en lösning. Genom att ta antihistamin innan träningspasset så löser du problemet.

Artikelinspiration: Refinery29.

Läs mer:

Studie: Så lite ska du träna – för att förlänga livet

18 enkla tips som ökar din träningsmotivation

Studie: Städning kan vara lika bra för hälsan som träning