Intimguiden – så tar du hand om ditt underliv

20 mar, 2019 
AvMoa Alfredsson
Så blir du av med dålig lukt i underlivet – och fler andra frågor om intimvård du vill ha svar på.
Alla som inte bara svettas under armarna räcker upp handen. ELLEs Moa Alfredsson har gått till botten med hur man egentligen ska ta hand om sitt intima område.
Annons

Vet du egentligen hur du ska ta hand om ditt underliv? ELLEs beautybloggare Moa Alfredsson ställer frågorna vi alla vill ha svar på till gynekologen Hedieh Asadi.

Vilket är det vanligast misstaget man gör när man ska tvätta underlivet?

– Vi har jobbat med kvinnohälsa i mer än 50 år och vi ser tyvärr en stor kunskapsbrist hos kvinnor kring sin kvinnliga anatomi och hur en bra intimrutin bör se ut. Intimhuden är den mest känsliga huden på våra kroppar, trots det vet fler kvinnor mer om smink och hur contouring utförs, än hur man bör ta hand om sitt intimområde och med vilka produkter, säger Hedieh.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Ofta kallas hela det kvinnliga underlivet felaktigt för vagina. Faktum är att vaginan är den inre kanalen som leder inåt och upp till livmoderhalsen. Allt annat så som yttre, klitoris och urinhålet – är det som kallas för vulva. Vulvan kan med fördel tvättas då det dels finns svettkörtlar som utsöndrar svett och även närheten till urinröret ger en miljö som är trivsam för bakterier. Inuti vaginan ska man däremot aldrig tvätta. Vaginan är självrengörande och flytningar som varje kvinna får är vaginans naturliga sätt att rengöra sig.

Annons

Så vet du när du bör kontakta din läkare

Vad ska man använda för produkter i sin intimrutin?

– Vårt kvinnliga underliv är ett mycket delikat och känsligt ekosystem med ett visst pH som inte bör rubbas. Alla tvättar som används på vulva bör ha ett pH av 5. Produkter med andra pH-nivåer kan rubba kroppens naturliga pH, vilket leder till irritation, obehag och eventuellt infektioner. Tvätta således aldrig med vanliga tvålar eftersom dessa inte är utformade för intimhuden. De har för högt pH vilket torkar ut huden.

Vad kan man göra om man tycker att underlivet luktar illa?

– Baserat på vår erfarenhet vet vi att just doft från underlivet är en av de vanligaste frågor som vi möter från kvinnor. Det finns många olika orsaker till lukt från underlivet. Bland annat svettkörtlar och den instängda miljön kan påverka. Det finns också olika vaginala sjukdomar och infektioner som kan bidra till lukt. För att förstå vad som är vad kan man ta med sig denna tumregel; om du har en flytning som ändrat karaktär (form, färg) eller luktar illa – då ska man kontakta sin läkare.

Annons

Din snabbguide till intimvård – så bör din intimrutin se ut!

  • Tvätta aldrig ditt intimområde med en vanlig duschgél.
  • Tvätta aldrig i vaginan – vaginan är självrengörande. Om du tvättar rakt upp i vaginan rubbas pH balansen och de goda bakterierna.
  • Använd bomullstrosor så mycket du bara kan eftersom materialet andas och håller ditt intimområde luftat.
  • Använd en intimtvål som har ett pH-värde på 5!
  • Om din intimtvål har en doft ska den vara en allergenfri parfym.
  • ELLEs Beautybloggare Moa tipsar: Hedieh Asadi har tillsammans med sin syster tagit fram intimmärket DeoDoc med magiska produkter speciellt anpassade till underlivet.
Annons