Icona Pop: "Vi måste nästan vara som elitidrottare"

10 feb, 2015 
AvAnja Forsnor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
nike run icona pop

Som vi tidigare berättat här på elle.se så är det Caroline Hjelt och Aino Jawo från Icona Pop som är ansiktena för Nikes kampanj Just Do It. Under våren kommer tjejerna (precis som delar av #TeamELLE) att träna inför sommarens roligaste löplopp Nike Women’s 10 k Stockholm. ELLE träffade succéduon för att prata träning och hur man kombinerar det med hektiskt liv på turné.

Berätta om er träningsbakgrund?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

A: Vi har alltid tränat mycket i olika perioder och hållit med med ungefär samma saker fast på olika håll. Mycket dans som till exempel balett och hiphop. Sen har jag även spelat handboll, tränat kickboxning och karate.

Annons

C: Jag har tränat mycket och dansat ändå sedan jag var liten. Sen kom jag till som så många andra till en period i tonåren när man fick upp intresset för andra saker och valde kanske i perioder att lägga tid på sådant som kändes roligare just där och då.

Hur håller ni er i form?

A: Vi älskar att festa men kan inte göra det hela tiden. Lika mycket älskar vi att träna och ta hand om oss själva. Tränar man effektivt och inte bara hänger på gymmet så kan man få ihop ett effektivt träningspass på 20 minuter. Allt handlar om balans.

C: Ibland tränar vi 5-6 gånger i veckan när vi är på turné. Man måste man vara ledig också, det är jätteviktigt.

Hur lyckas ni kombinera intensivt turnélivet med träning?

A: När vi har mycket att göra kör vi kanske en halvtimmes intervaller, där vi exempelvis springer så fort vi kan i en minut och vilar en minut. Men det är viktigt att vi inte kör slut på oss själva om vi ska ha en timmes show senare på kvällen.

Annons

C: Vi har lyxen att få hjälp av en PT vilket har lärt oss att maximera och variera träningen så att vi vågar utmana oss själva. Vi växlar mellan olika muskelgrupper och mellan korta och längre intervaller för att hela tiden utvecklas.

Vilken nytta har ni av träningen när ni står på scen?

A: På scen är det jättestor skillnad, vi orkar mycket mer nu. Själva rösten är också en muskel som man måste vara tränad i. Är vi stillasittande för länge när vi t.ex. när vi reser så sliter det på rösten sen när vi går upp och sjunger en hel timme.

C: Jag tror inte alla förstår vilken nivå man måste ligga på träningsmässigt för att kunna ha en show i en timme och samtidigt sjunga, hoppa och dansa så som vi gör. Vi måste nästan vara som som elitidrottare när det kommer till kondition.

Bästa maten?

C: Vi är livsnjutare! Vi älskar fisk, öl, vin och godis. Vi älskar också nyttig mat som frukt, grönsaker och smoothies som boostar kroppen så man mår bra. Det är viktigt att man har en balans för att må som allra bäst, det blir inte sunt när det blir för mycket av det ena eller det andra.

Annons

A: Vi älskar öl båda två, vi är ju halvfinnar båda två så det hör till. Tränar man hårt så tycker jag man ska få äta gott. Sen älskar jag grädde, jag kan hälla i mig vispad grädde, det är min favorit!

Vad betyder träning för er idag?

A: Nu går vi ut och springer för att rensa tankarna och ta en paus, det fanns inte i min värld för några månader sedan. Jag trodde aldrig jag skulle nå den magiska känslan alla löpare pratat om, för mig var löpning tidigare förknippat med ångest. Men när jag bytte löpband mot att springa i naturen känns det mycket roligare.

C: Det är häftigt att se hur mycket träning påverkat oss när vi är i studion eller ute på vägarna. Är vi i LA så är det enkelt att få en grön “Eat your greens-smoothie” och en PT som tränar oss. Utmaningen kommer när vi är ute på vischan, McDonalds är det enda matstället och det saknas trottoarer att springa på. Då måste vi vara kreativa för att inte dippa eller bli trötta.

Vilken är den bästa löparlåten?

A: Dohr & Mangold – Sunrise 5.30 A.M. (Style of Eye Remix)

C: The Prodigy – Climbatize

Vad har ni för mål med Nike Women’s 10k Stockholm i sommar?

C: Jag vill känna mig förberedd och gå dit och göra det jäkligt bra, ha kul och njuta av att springa.

A: Vårt mål är att kunna springa loppet under en timme. En bonus är om vi kan springa och prata med varandra samtidigt, det hade varit kul.

Lycka till tjejer – vi ses vid startlinjen den 27 juni!

Av Anja Forsnor

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons