Hur skaffar man nya vänner som vuxen? Här är 5 sätt!

05 maj, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Lär dig hur man skapar nya vänskapsrelationer i vuxen ålder.
Kanske har du flyttat till en ny stad där du inte känner någon. Kanske är du och dina gamla vänner inte längre i samma fas i livet, eller så har du börjat förstå att ni inte har så mycket gemensamt som tidigare. Vill du umgås med nya vänner? Vi har samlat 5 tips.
Annons

Hur träffar man nya vänner i vuxen ålder? Den frågar ställer sig många. Att skaffa nya vänner som liten är däremot enkelt. Allt du behöver göra är att fråga om någon vill följa med och leka. Som vuxna har vi istället format oss ett liv med vanor, intressen och erfarenheter. Det är inte lika lätt att gå fram till någon främmande person och frågade om hen vill umgås – det skulle istället verka konstigt.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Men varför inte, egentligen? Att fråga ut en människa på en kompisdejt med anledning att hen verkar snäll och intressant kan vara den bästa komplimangen att ge någon. Att gå på kompisdejt är betydligt mer förutsättningslöst än att dejta någon på riktigt. Det finns ingen kravprofil som säger att ni måste göra si eller så – allt handlar om att ha en trevlig stund och kanske, så småningom, bli nära vänner. Dessutom är det väldigt intressant att träffa människor som du kanske inte skulle ha mött annars!

Annons

Här är 5 sätt att skaffa nya vänner som vuxen:

1. Hitta nya vänner med en app

Idag äger de allra flesta en smartphone och utbudet av kompisappar växer stadigt. GoFrendly är en app enbart för tjejer. GoFrendly matchar dig med nya potentiella vänner baserat på vem du är, var du bor, din livssituation och framför allt efter vad du letar efter i en vän. Meet Up är främst välkänd internationellt men börjar komma allt mer i Sverige. Här kan du se olika aktiviteter som människor ska göra den närmaste tiden, till exempel ”Tysk-svensk fika på Café 60 kl 17 imorgon” och då gå in på eventet och klicka i att du vill komma.

2. Hitta nya vänner via en Facebookgrupp

Idag finns det Facebookgrupper för i princip allt möjligt och inget intresse är för smalt för att det inte ska rymmas i en egen grupp på Facebook. Har du precis blivit mammaledig och vill hitta vänner att gå promenader med? Leta efter ”Mammalediga i Göteborg”, till exempel. Eller för dig som vill hitta en kompis som äter vegetariskt och är pepp på att upptäcka nya restauranger; leta efter ”Vegetarianer i Malmö”. I Facebookgruppen ”Heja Livet!” frågade en tjej om det fanns någon som ville fira nyår med henne eftersom hon inte hade några planer. Hon sa att de som ville var välkomna hem till henne. Det slutade med att flera stycken dök upp, de hade en hejdundrande fest och nu är de vänner! Våga höra av dig! Skriv ett glatt inlägg, berätta lite om dig själv och fråga om någon vill ses. Det finns garanterat andra där ute som vill samma sak som du.

Annons

3. Hitta nya vänner genom intressen eller lokala aktiviteter

I hundparken. Eller Yogastudion. Eller i simhallen. Att hitta sitt ställe är guld värt och när du har varit där ett par gånger lär du se människor som är där regelbundet med. Redan där vet du att ni har samma intresse! Börja med att heja och efter ett tag känns det mer naturligt att börja prata med varandra. ”Du, har du testat ashtangayogan? Jag ska köra på torsdag, vill du haka på?” är en enkel inbjudan att ge efter ett litet tag.

4. Hitta nya vänner på jobbet

En del umgås gärna med sina kollegor på fritiden medan andra helst vill separera sitt arbetsliv från sitt privatliv. Med det sagt finns det ingen anledning till att inte bjuda in till afterwork eller föreslå en utelunch. På ett naturligt sätt kan du komma i kontakt med personer du tycker verkar intressanta och ni kommer troligtvis prata om andra ämnen än jobbet.

Annons

5. Hitta nya vänner via en blogg

Isabella Löwengrip och Flora Wiström är två av många bloggare som har gjort ett blogginlägg där läsarna får kommentera med en kontaktannons. Ofta får dessa inlägg flera hundratals kommentarer av tjejer som i hela Sverige letar efter nya vänner. Håll utkik efter liknande inlägg! Om du är för blyg för att skriva en egen kontaktannons kan du leta igenom de som finns för att se om någon har liknande intressen som du.

Mer läsning om vänskap:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons