Så gör du slut snyggt (ja, det går!)

03 okt, 2017 
AvJohanna Lejon
Nej, en post-it är inte godkänt. Mejl, sms och bud går tyvärr också bort. Men går det att göra slut på ett bra sätt? Ja. Vi har tagit reda på hur.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

”I’m sorry. I can’t. Don’t hate me.”

Tre meningar på en lapp. En post-it. ”Jag är ledsen. Jag kan inte. Hata mig inte”. Scenen från tv-serien Sex and the City, när karaktären Jack Berger gör slut med Carrie Bradshaw på det mest märkliga av sätt, är numera klassisk.

Liz Tuccillo, manusförfattare till den hyllade New York-serien, har avslöjat att idén med post-it-lappen såg dagens ljus då hon och kollegorna satt i skrivrummet och spånade kring de mest förnedrande sätten de blivit dumpade på. Ingen hade visserligen blivit dumpad via just en lapp, men tillsammans kom de fram till att ja, det måste nog vara ett av de värsta sätten.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Efter en snabb utfrågning av familj, vänner och kollegor står det dock klart för mig att det finns sätt som är minst lika usla som att sticka mitt i natten och lämna en gul klisterlapp på någons dator. En väninnas dåvarande pojkvän konstaterade, efter en fyllekväll, kort och gott att ”det här går inte längre”. Sedan drog han – för att aldrig komma igen. Inte ens för att hämta sina saker. En person i min närhet avslöjar att hans värsta break-up var under en period då han bodde i USA. När han kände att känslorna för sin dåvarande respektive svalnat slutade han svara i telefon och på sms när hon hörde av sig. Därefter lämnade han landet och åkte tillbaka till Sverige igen. Värsta sortens ghosting, som det numera kallas. Förhållandet självdog alltså. Ska man vara krass kan man egentligen säga att de fortfarande är ihop. Ingen av dem gjorde ju slut.

Annons

Noll personer av dem jag har frågat har varit med om ett bra avslut. Det verkar helt klart finnas fler dåliga göra slut-historier än det finns bra sådana. En bok som dock har potential att ändra på detta är Vi måste prata …: Lätta lösningar på svåra samtal, skriven av retorikexperten Elaine Eksvärd. Boken kretsar kring tio olika situationer som anses svåra och som inbegriper samtal som svenskarna allra helst vill slippa. En av situationerna som Elaine Eksvärd tar upp i boken är, föga förvånande, att göra slut.

Hela idén till Vi måste prata…: Lätta lösningar på svåra samtal kom faktiskt till Elaine efter just ett uppbrott. Året var 2006. Elaine Eksvärd minns det tydligt. Hon blev dumpad av sin kille – otippat nog på det bästa av sätt.

Hur gör man slut med någon?

– Jag blev så himla imponerad av honom. Jag är visserligen retoriker och då kanske man är lite yrkesskadad men jag var verkligen tagen av sättet som han dumpade mig på. Självklart var jag förkrossad men efter två månader hade jag kommit över honom. Jag läste på en hel del om just att bryta upp från en relation och ju mer jag pluggade desto mer insåg jag att ja, han hade verkligen dumpat mig snyggt, berättar Elaine Eksvärd.

Annons

I dag, tolv år senare, berättar hon om uppbrottet i boken. Om hur pojkvännen förklarade att problemet varken var hennes eller hans, det var de – tillsammans – som inte fungerade. Kort och ganska brutalt klargjorde han att han inte var kär i henne. Han hade önskat att han skulle vara det. Men nej, det gick inte.

Något Elaine i dag tycker är extra bra är just den där brutala ärligheten.

– Det är mycket bättre än att linda in saker. Var så ärlig du kan. Du säger ju inte att det är fel på personen. Det du säger är ”jag är inte kär i dig och jag vill inte leva med dig”. Det har inte att göra med att någon av er är dålig, säger Elaine Eksvärd.

Hon fortsätter:

– Att vara brutalt ärlig bidrar också till att förkorta processen efteråt. Det gör att personen kan gå vidare snabbare. När jag i min tur har gjort slut har jag sagt saker som, ”det finns inte en enda chans”, ”jag vill verkligen inte ha barn med dig” och liknande. Det kan låta skarpt men det handlar inte om förnedring, det handlar om var man är i livet. Att man inte matchar varandra. Och de här människorna som jag har sagt det här till, de är jättelyckliga i dag och lever med superfina personer.

Annons

Men, hur går man då till väga för att dumpa snyggt?

– Först och främst behöver du fatta ett beslut. Det bästa är, som sagt, att vara ärlig. Att säga ”jag behöver tänka på om vi ska fortsätta tillsammans” är bra. Du kan också lägga till ett ”gör det du också, tänk du med”. Man ska inte bara säga ”jag behöver tänka” eller ”jag behöver tid för mig själv” för då börjar personen kanske undra vad det hela handlar om.

Elaine berättar att tiden du tar för att tänka måste vara tidsbegränsad. Man kan inte tänka i all evighet.

– Under betänketiden är det jätteviktigt att betrakta sig själv som att man är i karantän. Håll inte på med att publicera bilder på sociala medier där du är lycklig, glad eller så. Lägg inte heller ut en massa kryptiska citat som ”you only have one life”. Din respektive kommer att analysera allting under den här tiden, det måste du tänka på. Du kan inte gå vidare förrän du har berättat att du har gjort det. Därefter kommer själva samtalet. Att göra slut per sms, telefon eller en post-it är det inte tal om.

Annons

– Du ska träffa personen, ge människan den respekt som ert förhållande förtjänar.

Något som faktiskt anses ännu jobbigare än att göra slut med en partner är att göra slut med en vän. Elaine Eksvärd har dock varit med om det.

– Jag har haft kompisar som jag har varit vän med 20 eller 25 år. Vi har haft supermycket gemensamt men när vi senare fått barn har jag märkt att jag inte gillat deras moral gentemot barnen. Då har jag sagt det. ”Jag är inte överens med hur du talar till dina barn. Jag kan inte se på när du gör det.”

Varför är det jobbigare att breaka med en vän?

– Det finns ingen tradition av att göra slut med vänner. Vi kan dejta någon i tre månader och sedan göra slut. Men en vän, som varit nära i 13 år, den kan man bara glida ifrån. Vänskapsrelationer är mer respektlösa, på så sätt, säger Elaine Eksvärd.

Också vänskapsrelationerna förtjänar riktiga avslut. Varken då, eller när du gör slut med en partner, får du vara rädd för att göra personen ledsen, understryker Elaine.

Annons

– Det får man ta, det är bara så. Sedan behöver man inte vara med i sorgeprocessen efteråt, det är en annan sak.

Det man bör fokusera på, om det känns extra jobbigt, är att svåra samtal så gott som alltid bidrar till att saker blir bättre, inte sämre.

– Sverige är Europas mest konflikträdda land. Men vi går egentligen runt och är rädda helt i onödan. Vi känner att vi inte vill vara elaka men det som det i grund och botten handlar om är att lösa saker, säger Elaine Eksvärd.

Så gör du slut snyggt

1. Ta en tidsbegränsad betänketid – meddela din partner och be hen tänka också.

2. Håll dig lugn i sociala medier och i verkligheten. Betrakta dig som att du är i karantän.

3. Träffa personen.

4. Säg att det är slut – förklara varför.

5. Meddela personen tydligt att det inte kommer att bli ni i framtiden heller.

6. Önska personen lycka till och gå.

Så gör du slut med en vän

≈ Hedra tiden ni haft tillsammans.

≈ Förklara varför det ni har nu inte ger er något.

≈ Meddela vad problemet är, dra en gräns och säg adjö.

Läs mer:

Ashton Kutcher och Danny Masterson avslöjar sina bästa ”göra slut-låtar”

5 giftiga tankar som kan förstöra din relation – så kan du undvika dem

11 tecken på att det är dags att göra slut med en vän

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons