Hon sjukanmälde sig för mental ohälsa – och twittrade chefens svar

Madalyn Parker behövde några dagar hemma för mental återhämtning och skrev ett mejl till chefen. Nu har mejlkonversationen blivit viral på Twitter.
12 juli, 2017

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige, men när det gäller att ta en sjukdag eller två för att fokusera på sin mentala hälsa är det nog många som känner sig tveksamma.

På många arbetsplatser i USA har man försökt komma till bukt med stigmatiseringen kring detta genom att införa ”Mental Health Day”, vilket innebär att man tar en sjukdag för andra orsaker än fysisk sjukdom.

Just detta tog webbutvecklaren Madalyn Parker fasta på en dag när hon kände att hon var i behov av att vårda sin mentala hälsa, så hon skrev ett mejl till sina arbetskamrater.

”Hej gänget! Jag kommer att vara borta i två dagar för att fokusera på min mentala hälsa. Förhoppningsvis är jag tillbaka utvilad nästa vecka och redo att ge 100%. Tack!”

Twittrade svaret från chefen

När hon fick svar från sin chef, Ben Congleton, blev hon så förvånad – och glad – att hon lade ut reaktionen på Twitter.

”Hej Madalyn, jag vill bara tacka dig personligen för att du skickar mejl som dessa. Varje gång du gör det påminns jag om hur viktigt det är att ta sjukdagar för sin mentala hälsa. Jag kan inte förstå varför detta inte är standard inom alla organisationer. Du är en förebild för oss alla, och du bidrar till att få bort stigmat så att vi alla kan ta med hela vårt jag till jobbet.”

I skrivande stund har tweeten delats över 32 000 gånger och fått nära 10 000 gillamarkeringar. Många har svarat med skräckhistorier om hur deras chefer reagerat i liknande situationer och hyllat Madalyns chefs respons, men vissa reagerade också tvärtom och tyckte att det var märkligt att Madalyn tog ut sjukdagar för sin mentala hälsa.

Ben Congleton har själv kommenterat den virala tweeten på sin blogg. Han skrev bland annat så här:

”Det är 2017. Jag kan inte förstå att det fortfarande är kontroversiellt att prata om mental hälsa på arbetsplatser när 1 av 6 amerikaner medicineras för psykisk ohälsa.”

Källa: ATTN

LÄS MER:

STRESSAD OCH UTBRÄND? DETTA KAN HJÄLPA DIG

9 TECKEN PÅ ATT DU ÄR NÄRA ATT BLI UTBRÄND