Här är Food Pharmacys 6 bästa hälsotips

08 apr, 2019 
AvELLE -redaktionen
Food pharmacys hälsotips
Efter en lång vinter skriker kroppen efter energi och vitaminkickar. Men vad ska man äta för att få i sig den bästa näringen? Och på vilket sätt? ELLE har fått Food Pharmacys bästa tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Du har säkert hört att det finns saker man bör äta varje dag för att ge din kropp rätt näring och förutsättningar. Men hur ska man varje dag till exempel få i sig tillräckligt med gröna blad, mjölksyrande grönsaker och gurkmeja utan att det blir tråkigt? Och på vilket sätt ska man egentligen äta dem?

ELLE har pratat med Mia Clase, som tillsammans med Lina Nertby Aurell bloggar och skriver böcker under namnet Food Pharmacy om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat, och fått deras godaste och enklaste tips till hur du kan näringsboosta din mat.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Grönkål, rödkål och broccoli är antioxidantrika och goda
Drottningarna av kål är grönkål, rödkål och broccoli tack vare deras imponerande antioxidantinnehåll. Något att försöka få i sig så ofta som möjligt!

1. Gröna blad – magens städpatrull

Livsmedelsverket rekommenderar oss inte bara om hur mycket grönt vi ska få i oss varje dag, de har rekommendationer om fibrer också. Väldigt få av oss når upp till deras rekommenderade 25–30 gram per dag. Det är väldigt olyckligt eftersom ett lågt intag av fibrer också gör att de goda bakterierna i magen också blir färre. Och om bakterierna försvinner så får vi till slut problem att bryta ner fibrer, vilket är bakteriernas främsta uppgift. Eftersom bakterierna i magen – tarmfloran – lever på fibrer vill vi ha så mycket som möjligt av dessa.

Annons

Var hittar man då det? Jo, i gröna blad förstås! Där hittar du några av de bästa fibrer som finns. De är riktiga små pedanter som städar bort gifter och slaggprodukter från tarmarna samtidigt som de förser bakterierna med massor av nyttigheter. Men nu är vi ju inte kor utan tröttnar ganska lätt på att tugga på gröna blad. För att få i dig tillräckligt med gröna blad är det bästa att dricka dem.

2. Vitlök – viktiga fibrer

Om vi nu ska fortsätta på temat fibrer så innehåller vitlök en fiber som heter inulin. Den är också godis för bakteriefloran och kanon att få in i det du äter varje dag. Det kan dock vara läge att höja ett varningens finger här eftersom inulin är extremt gasbildande. Om du vet med dig att du har en känslig mage eller märker att du får ont i magen av mycket vitlök kan du prova att koka löken (och annan lök och jordärtskocka som också innehåller inulin) innan du använder den. Och var uppmärksam på din omgivning. Vitlök är gott, men någon som vräker i sig vitlök luktar inte lika gott…

Annons

3. Mjölksyrade grönsaker – tarmens bästa vän

Det finns nästan ingenting hetare just nu än mjölksyrat och fermenterat. Det går att läsa om det i var och varannan tidning, och det älskar vår tarmflora. Det som gör de syrade (fermenterade) grönsakerna så nyttiga är att de bakterier som naturligt finns i livsmedlet har fått växa till sig i antal. Och eftersom många av oss har en fattig tarmflora är det en god idé att tillföra en extra portion goda bakterier då och då.

Du behöver inte äta några mängder, det räcker med två matskedar för att boosta magen. Fermenterade grönsaker ökar också kroppens förmåga att ta upp vissa viktiga mineraler och vitaminer, till exempel järn och zink. Det finns färdigsyrade grönsaker att köpa i affären, till exempel kimchi och surkål. Ta ett par matskedar och blanda ner i din sallad när du ska äta middag. Ger både en mer spännande sallad med mer smak och en välbehövlig extrados mat till magkompisarna. Inte så sugen på syrat? Satsa på att köpa probiotika eller synbiotika (probiotika+fibrer) som tillskott.

Lina Nertby Aurell och Mia Clase, duon bakom Food Pharmacy
Lina Nertby Aurell (till vänster) och Mia Clase som tillsammans driver Food Pharmacy. Foto: Andreas Lind.

4. Gröna bananer  – bättre än gula

Gröna, alltså lite omogna, bananer innehåller mycket mer fibrer än gula. Att äta en grön banan kan vara lite som att tugga på trä, men om du fryser den och sedan mixar den kommer du inte att känna någon skillnad. Gröna bananer innehåller både den lösliga fibern pektin och resistent stärkelse, som de goda bakterierna älskar. Och bananer, mogna som omogna, innehåller generöst med vitaminer och mineraler. Här gäller det att välja ekologiskt! Konventionellt odlade bananer är hårt besprutadade.

Annons

5. Kål – antioxidanter i överflöd

Kål i allmänhet är riktig supermat. Kål är väldigt mättande, fattiga på kalorier, innehåller mycket fibrer (ja, tjat om fibrer, men de är så viktiga för magen) och rejält med vitaminer och mineraler, till exempel A- och C-vitamin, kalcium och järn. Drottningarna i kålfamiljen är grönkål, rödkål och broccoli tack vare deras imponerande antioxidantinnehåll. Är du inget fan av kål? Testa att grodda grönkålsfrön och få egna grönkålsgroddar. Det är enklare än du kanske tror och groddarna är till och med ännu mer näringsrika än själva kålen, och dessutom är näringen lättare för kroppen att ta upp än från kål.

6. Gurkmeja – antiinflammatorisk drömkrydda

Gurkmeja är en av de råvaror som det har forskats mycket på och forskningen har visat att den gula kryddan påverkar en gen som man vet är inblandad i såväl depression, astma, eksem och vissa cancerformer. Dessutom är gurkmeja tack vare sin inflammationshämmande antioxidant curcumin en av de mest antiinflammatoriska kryddor som finns. Gurkmeja kan vara lite knepigt för kroppen att ta upp, så ät det gärna tillsammans med fett eller peppar som underlättar upptaget.

Recept: Smoothiebowl på blomkål med rödbeta och blodapelsin

Smoothiebowl med bär, linfrön och blodapelsin
Basen i den här smoothien är fryst blomkål. Blomkålen är nästintill smaklös, så du får en dos grönsaker till frukost utan att ens märka det!

1 dl växtmjölk t ex havremjölk

1 dl kokosyoghurt

1 dl kokad och sedan frusen blomkål i bitar

1 dl frusna hallon

1 blodapelsin, skalad och hackad

2 cm färsk ingefära

1 msk ekologiskt rödbetspulver

Topping:

Bipollen

Chiafrön

Hampafrön

Kokosyoghurt

Hallon

Blodapelsin, i skivor

Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är krämigt, tillsätt mer växtdryck om det behövs. Håll upp i en skål och toppa efter känsla.

Läs mer:

Här är hälsotrenderna att hålla koll på 2019

Sugen på kvällssnacks? Här är 4 hälsosamma alternativ

Så äter du hälsosamt på liten budget (och som student!)

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons