Hanna Hellquist om alkoholismen: "En fruktansvärd skam"

18 nov, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Hanna Hellquist är i dag nykter alkoholist. Men vägen dit har varit kantad av hemligheter, bakfylla och skam.
Annons

Författaren och radioprofilen Hanna Hellquist är en av årets nominerade till Stora journalistpriset. Utmärkelsen, som ges i fem olika kategorier, har delats ut sedan 1966 med syfte att lyfta personer som gjort ett avtryck i journalistiken.

Den 21 november kan ELLE-krönikören vinna Årets röst:

”Inget är tabu. Med hjälp av sin humor och smärta gestaltar hon det djupt mänskliga och blir en stark röst för lyssnare, läsare och tittare”, lyder motiveringen.

I våras publicerade Hanna en uppmärksammad krönika i Dagens Nyheter, där hon berättade om sin alkoholism – och hur allt trappades upp efter hennes fars självmord:

”När pappa dog eskalerade det. Den sommaren drack jag för att kunna sova. Jag vägrade att ligga vaken och tänka på kvällarna. Jag drack tills jag stupade. Vad skulle folk göra åt det? Min pappa var borta. Han dog på värsta tänkbara sätt. Vem kunde säga till mig hur jag skulle sörja. Men jag slutade inte när hösten kom. Jag slutade aldrig. Och jag började dricka ensam. Och när jag var ledsen. Och när jag redan var bakis. Jag hittade alltid en anledning att dricka.”

En bild på författaren, krönikören och radioprofilen Hanna Hellquist, som är nykter alkoholist.
Hanna Hellquist, som är nominerad till Stora journalistpriset, har även varit värd i Vinter i P1.

”Jag är så glad att det är över”

Nu har Hanna Hellquist varit nykter i tre år. I tv-programmet Skavlan beskriver krönikören sitt liv med det hemliga missbruket:

Annons

– Kunde jag supa hela natten Fredrik? Ja, det kunde jag, säger 39-åringen till programledaren Fredrik Skavlan.

Men att vara alkoholist och samtidigt leda morgonsändningar i radio krävde en otrolig planering:

– Till slut lär man sig hur mycket man kan dricka för att vakna vid den tidpunkt man behöver. Det är ett jävla räknande, mätande och planerande och jag är så glad att det är över, förklarar hon och fortsätter:

– Det är en fruktansvärd skam att vara den som inte klarade av det här kittet som alla andra verkar klara av, när de sitter på Jensens Bøfhus och tar två glas vin och sedan tar tåget hem till Västerås.

En kväll när Hanna satt ensam hemma och drack vin fick hon till slut nog – och bestämde sig för att slopa alkoholen:

– Det var någon kväll när jag var ensam hemma, drack två flaskor vin och bara: ‘Så här kan jag inte ha mitt liv’. Jag har varit så bakfull i mina dagar, jag vet inte hur många år jag har legat i en säng och varit bakfull. Det är ett sådant slöseri, när man kan galoppera på en strand på Fårö, tillägger hon i programmet.

Annons

Se hela Skavlan-avsnittet med Hanna Hellquist här.

Vill du prata med någon om alkohol? Hit kan du vända dig!

Läs mer:

Foto: Karin Törnblom//Hanna Franzén//TT

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons