Fräschare, smartare och billigare – 10 hacks som förenklar din träning

Fräschare, smartare och billigare – 10 hacks som förenklar din träning

En aktiv livsstil kräver lite mer av dig, även utanför träningssalen. Med hjälp av dessa enkla hacks så kan du underlätta för dig själv och spara både tid, energi och pengar.
20 februari, 2016

Varför göra det svårare för sig själv än nödvändigt? Gör din träning fräschare, smartare, billigare och mer effektiv med några enkla medel.

Läs också: 10 saker du känner igen om du är tjej och tränar mycket

1. Spara plats

Små reseförpackningar med schampo, balsam, tvål och hudkräm är ett smart sätt att spara plats i träningsväskan. Ofta är de dock något dyra att köpa, i alla fall jämfört med en fullstor förpackning. Så släng inte dina tomma behållare – fyll helt enkelt bara på dem när de börjar sina. Du kan också använda en tom linsbehållare till dina krämer.

En annan resepryl som kan komma till nytta är den tunna resehandduken. Inte bara tar den minimalt med plats, den torkar även jättesnabbt.

2. Skippa sköljmedlet

Trevlig doft och mjukare plagg – javisst, men faktum är att sköljmedel inte har någon annan funktion och kan till och med förstöra dina träningskläder. Då medlet täpper till och lägger sig som en hinna över funktionsmaterial kan inte svetten transporteras som den ska, dålig doft kapslas in och dina kläder kan tappa spänsten.

3. Ta bort odören

Efter ett tag kan dina träningskläder börja lukta surt oavsett hur ofta du tvättar dem. Den unkna doften av gammal svett kommer från bakterier som gror inuti materialet och aktiveras av din kroppsvärme. Visserligen finns det en uppsjö av särskilda tvättmedel som specialiserat sig på problemet, men de är ofta dyra och fungerar mer eller mindre bra.

Blötlägg i stället dina plagg i 2 dl ättika och 10 liter vatten mellan 20 och 60 minuter innan du slänger dem i tvättmaskinen på 40 till 60 grader. Ibland kan kläderna behövas tvättas i två omgångar för att få bort ättikslukten.

När de luktar gott igen är ett tips att regelbundet hälla 1 dl ättika (12%) i förtvättsfacket. Dosera ditt vanliga tvättmedel som vanligt.

4. Glöm inte vattenflaskan

Gymmet kryllar av bakterier och även ditt saliv. För att slippa få i dig snuskigheter bör du alltid diska din vattenflaska med diskmedel efter varje pass.

5. Tvätta upp med diskmedel

Sporttoppen och andra kläder som sitter närmast huden har en tendens att börja lukta snabbare än andra plagg. Ha därför alltid som vana att skölja upp sportbehån i handfatet med lite diskmedel direkt när du kommer hem från träningen. Diskmedlet löser upp smutsen och saltet från svetten, vilket gör att du kan använda din topp en gång till innan det är dags för tvättmaskinen. Glöm inte att krama ur vattnet ordentligt och häng på tork – men undvik att lägga på elementet.

6. Packa upp

Packa upp din träningsväska direkt när du kommer hem, annars finns det risk att det glöms bort. Dina fuktiga och svettiga grejer kan bli en otrevlig bakteriehärd i det stängda utrymmet, det är också därför du bör lufta träningsväskan mellan varven och rengöra den regelbundet.

7. Tepåsar mot fotsvett

Ha gärna med dig två tepåsar i träningsbagen som du lägger i skorna efter avslutat pass. Påsarna hjälper till att absorbera svettodören och fukten och när du kommer hem får du gärna lägga i hopknölat tidningspapper i pjucksen, som också fungerar fuktabsorberande och hjälper skorna att hålla formen.

8. Skydda smalbenen

Tränar du marklyft ofta kanske du märkt en viss ömhet på huden längs smalbenen där skivstången dragits. Många använder därför knähöga crossfitstrumpor som ett extra skydd.

För ett par kan du ibland få punga ut några hundralappar, men faktum är att vanliga fotbollsstrumpor fungerar minst lika bra – och de kostar betydligt mindre.

9. Öka livslängden på favoritplaggen

De flesta träningskläder blir sällan riktigt smutsiga rakt igenom, utan bara svettiga och i behov av en uppfräschning. Många tvättmaskiner erbjuder idag ett särskilt program för just sportkläder som inte är lika slitsamt för materialet. Även snabbprogrammet kan med fördel användas för träningsplaggen, men se ändå till att köra igenom dem på ett normallångt tvättprogram då och då.

10. Duschmössan på ett nytt sätt

Även om du bara använder dina träningsskor inomhus trampar du garanterat runt i smuts och bakterier på gymmet – eller vad sägs om hårstrån, hudavlagringar, saliv, svett och nyspartiklar, för att nämna några. Ett tips är att alltid ha med dig två duschmössor eller skoskydd i plast, som du trär över dina inneskor innan du stoppar dem i din träningsväska. Mycket fräschare.